Οι καρδιακές βλάβες που δημιουργούνται στην ανθρώπινη καρδιά ήδη από την στιγμή των πρώτων παλμών της, είναι γνωστές ως συγγενείς καρδιοπάθειες. Προσφάτως, κινεζική έρευνα, πρόσθεσε στο κάδρο των παραγόντων κινδύνου, ένα μειονέκτημα που παρατηρείται σε ορισμένες εγκύους και σχετίζεται με τις τιμές μιας πασίγνωστης υδατοδιαλυτής βιταμίνης.
Σύμφωνα με τη μελέτη Maternal Serum Folate During Pregnancy and Congenital Heart Disease in Offspring, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, παρατηρήθηκε ότι τόσο τα χαμηλά όσο και τα υψηλά επίπεδα φυλλικού οξέος στο αίμα της εγκύου συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης συγγενής καρδιοπάθειας στα μωρά. Το φυλλικό οξύ είναι μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β, ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του εμβρύου και η χορήγησή της συνιστάται για την πρόληψη γενετικών ανωμαλιών. Η συγγενής καρδιοπάθεια (CHD) επηρεάζει περίπου το 2,3% των γεννήσεων. Πρόκειται για την πιο συχνή γενετική ανωμαλία παγκοσμίως.
Η μέτρηση του φυλλικού οξέος
Στη μελέτη συμμετείχαν 129 παιδιά που διαγνώστηκαν με CHD και 516 χωρίς τη γενετική ανωμαλία. Δείγματα αίματος της μητέρας ελήφθησαν για τη μέτρηση των επιπέδων φυλλικού οξέος, βιταμίνης Β12 και ομοκυστεΐνης. Τα δεδομένα αυτά ομαδοποιήθηκαν ανάλογα με τον αριθμό του φυλλικού οξέος σε χαμηλά (25%), μεσαία (50%) και υψηλά (25%).
Ο αντίστροφος ρόλος των βιταμινών στον οργανισμό
Όπως αποκάλυψαν τα δεδομένα:
- Οι μητέρες στην ομάδα με τα χαμηλά επίπεδα φυλλικού οξέος είχαν πάνω από 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν παιδί με συγγενείς καρδιοπάθειες σε σύγκριση με τις μητέρες που βρίσκονταν στο μεσαίο εύρος.
- Εκείνες που βρίσκονταν στην ομάδα με τα υψηλότερα επίπεδα φυλλικού οξέος παρουσίασαν επίσης αυξημένο κίνδυνο, με 1,81 φορές περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης της καρδιοπάθειας στα παιδιά τους.
Οι ερευνητές, ωστόσο, παρατήρησαν και άλλες ενδιαφέρουσες συσχετίσεις, όπως:
- τα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες με ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 και χαμηλά επίπεδα φυλλικού οξέος είχαν 7 φορές υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της συγγενής καρδιοπάθειας.
- στην ομάδα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ, η ανεπάρκεια Β12 σχετιζόταν με 6 φορές υψηλότερο κίνδυνο.
- τα αυξημένα ποσοστά ομοκυστεΐνης (ένα αμινοξύ που συμβάλλει στη σύνθεση, στην επιδιόρθωση και στην μεθυλίωση του DNA) και το χαμηλό φυλλικό οξύ παρουσίασαν σχεδόν 9 φορές περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης συγγενής καρδιοπάθειας και 7 φορές υψηλότερο κίνδυνο στην ομάδα με υψηλό φυλλικό οξύ.
- τα υψηλότερα ποσοστά επιπέδων της ομοκυστεΐνης αντιπροσώπευαν περίπου το 32,9% της συσχέτισης μεταξύ των χαμηλών επιπέδων φυλλικού οξέος και του αυξημένου κινδύνου συγγενής καρδιοπάθειας.
Οι συνήθειες που απειλούν την καρδιά
Εκτός από την περίοδο της εγκυμοσύνης, τα αυξημένα επίπεδα ομοκυστεΐνης στο αίμα είναι μια κατάσταση γνωστή ως υπερομοκυστεϊναιμία. Αυτή η κατάσταση προκαλείται συχνότερα από ανεπαρκή επίπεδα φυλλικού οξέος, βιταμίνης Β12 ή βιταμίνης Β6.
Θα μπορούσε επίσης να προκληθεί από μεταλλάξεις σε γονίδια που κωδικοποιούν ένζυμα στον κύκλο μεθειονίνης-ομοκυστεΐνης, γεγονός που οδηγεί σε ανεπαρκή μετατροπή της ομοκυστεΐνης πίσω σε μεθειονίνη. Δεδομένου ότι ο φυσιολογικός κύκλος χρησιμοποιεί την ομάδα των βιταμινών Β, θα ήταν αναμενόμενη η αύξηση του φυλλικού οξέος και της Β12.
Ο τρόπος ζωής μπορεί να επιφυλάσσει την αύξηση της ομοκυστεΐνης και τα υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης με τη σειρά της προκαλεί αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου, όταν συνδέεται με:
- υπερβολική κατανάλωση καφέ
- υψηλή κατανάλωση αλκοόλ
- συνεχές κάπνισμα
Αυτισμός: Διπλάσιος ο κίνδυνος για αυτά τα παιδιά
Εγκυμοσύνη – Σιδηροπενία: Είναι απαραίτητη η λήψη σιδήρου; Οι ειδικοί απαντούν
Πνεύμονες: Πόσο κινδυνεύει το παιδί όταν η μαμά έχει άσθμα;