Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από τον τραγικό θάνατο του Αντώνη Καργιώτη στο λιμάνι του Πειραιά. Ένας χρόνος, μέσα στον οποίο η κοινωνία προσπαθεί ακόμη να συνειδητοποιήσει ότι ένας άνθρωπος έφυγε από τη ζωή εξαιτίας του σκληρού προσώπου που εξακολουθούν να δείχνουν ορισμένοι στη διαφορετικότητα. Γιατί αυτό ήταν ο Αντώνης Καργώτης: Διαφορετικός. Κι αυτή του τη διαφορετικότητα την όφειλε στο γεγονός πως προφανώς ανήκε στο φάσμα του αυτισμού, κάτι που πιθανώς δεν γνώριζε ούτε ο ίδιος, πολλώ δε μάλλον οι άνθρωποι του πλοίου που ευθύνονται για τον θάνατό του.
Ο θάνατος του Αντώνη Καργώτη κινητοποίησε τις διαδικασίες για τη θέσπιση ενός αυστηρότερου πλαισίου αναφορικά με τις αναχωρήσεις των πλοίων από τα λιμάνια, με στόχο να αποφευχθούν στο μέλλον τέτοια τραγικά συμβάντα. Ταυτόχρονα, όμως, ανέδειξε κι ένα ακόμη πρόβλημα: Η έλλειψη επαρκούς γνώσης κι ενημέρωσης για το φάσμα του αυτισμού οδηγεί συχνά στην αντιμετώπιση των αυτιστικών ανθρώπων ως «παλαβών». Αυτό ακριβώς το πρόβλημα και την ανάγκη για περισσότερη ευαισθητοποίηση αναδεικνύει, σε ανάρτησή του στο LinkedIn, ο Δημήτρης Παπανικολάου, πρώην καλαθοσφαιριστής και Autism Awareness Motivator.
Στη συγκλονιστική του ανάρτηση, ο κ. Παπανικολάου αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Πριν 1 χρόνο, στις 5/9, αρχικά άκουσα ότι κάποιος έπεσε απο καταπέλτη πλοίου στην θάλασσα.
Μετά άκουσα ότι δολοφονήθηκε.
Μετά άκουσα ότι ήταν άνθρωπος με αναπηρία.
Όταν είδα, δε, ότι δεν είχε ορατή αναπηρία, με ζώσανε ακόμα πιο πολύ τα φίδια.
Μετά, οταν βγήκε το βίντεο και πριν την δολοφονία, στο πώς κινούνταν στην προβλήτα, κατάλαβα και εγώ και πολλοί γονείς οτι ήταν αυτισμός, παρ’ ότι κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.
Μετά, έβαλα τηλεόραση το πρωί και στο ρεπορτάζ λέγανε οτι ο Αντώνης Καρυώτης κινούνταν περίεργα στην προβλήτα.
Έστειλα ένα μνμ στον παρουσιαστή, πράγμα που δεν συνηθίζω, να του πω οτι δεν κινούταν περίεργα, όπως λέγανε τα ρεπορτάζ, αλλά κινούνταν αυτιστικά.
Προς τιμήν του, χωρίς να το ζητήσω, είπε και με πήραν τηλ. απο την εκπομπή του, να βγω την άλλη ημέρα να εξηγήσω τα σημάδια αναγνώρισης αυτισμού.
Μετά, βγήκαν οι διάλογοι απο το πλοίο να λένε ”ένας παλαβός ήταν απ’ εξω”. Εκεί, όταν τον είπαν παλαβό, σιγουρεύτηκα πως, εκτός της δολοφονίας και της εγκατάλειψης, ότι δεν είχαν επίσης και καμία εκπαίδευση.
Πολλές φορές, ακούτε εμάς τους γονείς να λέμε ότι έχουμε ένα άγχος μεγαλύτερο όταν θα φύγουμε απο την ζωή, πώς θα συμπεριφερθούν στα παιδιά, που σε πολλές περιπτώσεις, δεν μπορούν να αμυνθούν και αν θα είναι λειτουργική και ενημερωμένη η κοινωνία.
Δεν τολμώ δε, να σκεφτώ τι θα ακούγαμε για τον <παλαβό> Αντώνη αν δεν υπήρχε βίντεο και μάρτυρες.
Η προσπάθεια να εντάξουμε τις διεγνωσμένες αόρατες αναπηρίες πιο καλά συνεχίζεται. Πάντα φυσικά σε ένα μεγάλο μέσο όρο, η κοινωνία δεν θα κινδυνεύει απο διεγνωσμένους Αντώνηδες, αλλά θα κινδυνεύει απο αδιάγνωστους <παλαβούς> που παριστάνουν ότι είναι καλά».
Δείτε την ανάρτηση του κ. Παπανικολάου:
Αυτισμός: Στρέφοντας το βλέμμα στους γονείς με παιδιά στο φάσμα – Μια ψυχολόγος εξηγεί
Αυτισμός: Έξι ερωτήσεις που απασχολούν τους γονείς με παιδιά στο φάσμα – Οι ειδικοί απαντούν
Αυτισμός: Το σημείο του προσώπου που αποκαλύπτει νωρίς τη διαταραχή