Όσο η κλινική κατανόηση της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) συνεχίζει να διευρύνεται, έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον για τον εντοπισμό νέων, χαμηλού κόστους υποστηρικτικών μέσων για τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με τη συγκεκριμένη πάθηση. Μια τέτοια μέθοδος και τα οφέλη της διερεύνησε νεότερη μελέτη, και συγκεκριμένα την επίδραση του θορύβου και των διαφορετικών του αποχρώσεων στα παιδιά με ΔΕΠΥ. Ειδικότερα, ο λευκός και ο ροζ θόρυβος διαπιστώθηκαν ως ιδιαίτερα ευεργετικοί στην απόδοση των εργασιών μεταξύ παιδιών και νεαρών ενηλίκων με ΔΕΠΥ.

Παρότι ο λευκός θόρυβος είναι και ο πιο γνωστός, υπάρχουν και θόρυβοι σε άλλους χρωματισμούς. Αντιπροσωπεύουν έναν διαφορετικό συνδυασμό συχνοτήτων και όγκων κατά μήκος του φάσματος του ήχου, καθένας με τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά και διαφορετική επίδραση στον εγκέφαλο. Ακριβώς όπως το λευκό φως περιλαμβάνει όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου, ο λευκός θόρυβος περιέχει όλες τις συχνότητες θορύβου και ακούγεται σαν ένας στατικός ήχος. Ο ροζ και ο καφέ θόρυβος είναι παρόμοιοι, αλλά με μεγαλύτερο ποσοστό χαμηλών συχνοτήτων, καθώς μοιάζουν με τον ήχο της βροχής ή ενός καταρράκτη. Τους συναντάμε στη φύση στο θρόισμα των φύλλων, τον άνεμο ή ακόμα και τον καρδιακό παλμό.

«Αν και τα αποτελέσματα είναι πολύ βελτιωμένα με τις τρέχουσες θεραπείες, η ΔΕΠΥ εξακολουθεί να μπορεί να αυξήσει δραματικά τον κίνδυνο σοβαρών και πολύπλοκων μακροπρόθεσμων αποτελεσμάτων για την υγεία, επειδή οι θεραπείες είναι μόνο εν μέρει αποτελεσματικές και η συμμόρφωση είναι δύσκολη. Θεωρείται ζωτικής σημασίας να συνεχίσουμε να διερευνούμε συμπληρωματικές και εναλλακτικές μορφές υποστήριξης για τα άτομα με ΔΕΠΥ» επισημαίνει ο Δρ Joel Nigg, Ph.D., καθηγητής ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Oregon Health & Science University (OHSU), συνδιευθυντής του Κέντρου Καινοτομίας Ψυχικής Υγείας του OHSU και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

«Προτεραιότητά μας είναι ο εντοπισμός νέων και βελτιωμένων εργαλείων προκειμένου να ενδυναμώσουμε κάθε άτομο να ζήσει μια πιο υγιή και παραγωγική ζωή, καθώς και η παροχή τεκμηριωμένης καθοδήγησης σχετικά με δημοφιλείς ιδέες στο δημόσιο τομέα, όπως ο λευκός ή ο καφέ θόρυβος» συμπληρώνει ο καθηγητής.

Ροζ, καφέ ή άσπρος; 

Η συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση, που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry, περιελάμβανε 13 μελέτες με 335 συμμετέχοντες. Διαπίστωσε ότι είτε ο λευκός είτε ο ροζ θόρυβος βελτίωσε τις γνωστικές επιδόσεις παιδιών και νεαρών ενηλίκων με ΔΕΠΥ ή με σημαντικά συμπτώματα ΔΕΠΥ. Αντίθετα, είτε ο λευκός είτε ο ροζ θόρυβος μείωσε ελαφρώς τη γνωστική απόδοση για άτομα χωρίς ΔΕΠΥ ή με φυσιολογική προσοχή.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αξιοποίηση του λευκού και του ροζ θορύβου είναι σχετικά ασφαλής, εύκολη στην εφαρμογή και προσιτή. Επιπλέον, οι θεραπείες με χρωματικό θόρυβο μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανέξοδα στο σπίτι και σε συνδυασμό με άλλες παρεμβάσεις, όπως τα φάρμακα, με σχετικά χαμηλή ανησυχία για παρενέργειες.

Ταυτόχρονα, όμως, η χρήση του χρωματιστού θορύβου για την ενίσχυση της προσοχής δεν είναι ακίνδυνη, προειδοποίησε ο Δρ Nigg. Η ακουστική βλάβη είναι ένας σημαντικός κίνδυνος εάν δεν παρακολουθείται προσεκτικά η ένταση του θορύβου, ενώ άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι νέοι τείνουν να χρησιμοποιούν ακουστικά σε υπερβολική ένταση για άλλες δραστηριότητες. Οι επιπτώσεις της συχνής χρήσης στην ανάπτυξη της προσοχής των παιδιών είναι επίσης άγνωστες.

«Αν και απαιτείται πρόσθετη έρευνα για να εφαρμοστούν τα ευρήματα στις κλινικές πρακτικές, αυτά τα αρχικά αποτελέσματα θα πρέπει να θεωρηθούν ενθαρρυντικά» σχολίασε ο Δρ Nigg. «Τα αποτελέσματα θα πρέπει να δώσουν μια ώθηση σε περαιτέρω εργασίες για να αποσαφηνιστεί ποιος μπορεί να ωφεληθεί και ποιες δόσεις και ποσότητες είναι ασφαλείς και κατάλληλες. Οι υποστηρικτικές παρεμβάσεις εξακολουθούν να είναι απαραίτητες για τη ΔΕΠΥ, η οποία επηρεάζει εκατομμύρια παιδιά και εφήβους σε όλο τον κόσμο» κατέληξε.

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΠΥ: Η δίαιτα που μειώνει τα συμπτώματα – Ποιες τροφές περιλαμβάνει

Όλα όσα θέλει να σας πει ένα παιδί με ΔΕΠΥ – Πώς να το βοηθήσετε

ΔΕΠΥ: Το άθλημα που βοηθά στον έλεγχο των συμπτωμάτων