Ερευνητές από το Ινστιτούτο Νευροεπιστήμης και Ψυχικής Υγείας Florey συνέλεξαν στοιχεία για παρουσία μεγαλύτερων συγκεντρώσεων της χημικής ουσίας δισφαινόλη Α (BPA) σε γυναίκες που γέννησαν αγόρια με αυτισμό.

Η έρευνα με επικεφαλής τη Δρ Wah Chin Boon και την καθηγήτρια Anne-Louise Ponsonby, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύονται στο Nature Communications, υποστηρίζει την υπόθεση πιθανής σύνδεσης μεταξύ αυτισμού και έκθεσης σε χημικές ουσίες από πλαστικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε στοιχεία από δύο μεγάλες κοόρτες γεννήσεων: τη μελέτη Barwon Infant Study (BIS) στην Αυστραλία και το Columbia Center for Children’s Health and Environment στις ΗΠΑ.

«Η έκθεση σε χημικές ουσίες από πλαστικά κατά την εγκυμοσύνη έχει ήδη συνδεθεί μέσα από μελέτες με την εμφάνιση αυτισμού στους απογόνους» δήλωσε η Ponsonby. «Η εργασία μας είναι σημαντική διότι αποδεικνύει έναν από τους πιθανώς εμπλεκόμενους βιολογικούς μηχανισμούς. Η BPA μπορεί να διαταράξει την ορμονικά ελεγχόμενη ανάπτυξη του εγκεφάλου των αρσενικών εμβρύων με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της αποσιώπησης ενός βασικού ενζύμου, της αρωματάσης, που ελέγχει τις νευροορμόνες και είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ανάπτυξη του εγκεφάλου των αρσενικών εμβρύων. Φαίνεται πως αποτελεί κομμάτι του παζλ του αυτισμού» πρόσθεσε.

Η μελέτη εξέτασε παιδιά με χαμηλότερα επίπεδα του ενζύμου αρωματάση, το οποίο στον εγκέφαλο μετατρέπει την τεστοστερόνη σε νευροοιστρογόνα, δήλωσε η Ponsonby.

Η σχέση μεταξύ της παρουσίας της BPA και του αυτισμού ήταν ιδιαίτερα εμφανής στο ένα πέμπτο των αγοριών με τη μεγαλύτερη ευπάθεια στις ενδοκρινικές διαταραχές που πυροδοτεί η εν λόγω χημική ουσία, δηλαδή εκείνα με χαμηλότερα επίπεδα αρωματάσης. Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα αγόρια αυτής της ομάδας, τα οποία γεννήθηκαν από μητέρες με υψηλότερα επίπεδα BPA στα ούρα προς τα τέλη της εγκυμοσύνης είχαν:

  • 3,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν συμπτώματα αυτισμού στην ηλικία των 2 ετών.
  • 6 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν επιβεβαιωτική διάγνωση αυτισμού έως την ηλικία των 11 ετών σε σχέση με τα παιδιά από
  • μητέρες με χαμηλότερα επίπεδα BPA κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
    και στις δύο κοόρτες, τα μηχανιστικά στοιχεία έδειξαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα BPA σχετίζονταν με επιγενετική καταστολή του ενζύμου αρωματάση συνολικά.

Μελέτες σε ποντίκια

Η Dr. Boon μελέτησε την επίδραση του προγεννητικής έκθεσης σε BPA σε ποντίκια. «Βρήκαμε ότι η BPA καταστέλλει το ένζυμο αρωματάση και συνδέεται με ανατομικές, νευρολογικές και συμπεριφορικές αλλαγές στα αρσενικά ποντίκια που είναι σε συνοχή με τη διαταραχή του αυτιστικού φάσματος» σχολίασε.

Η Ponsonby υπογράμμισε ότι η BPA, παρόμοιες δισφαινόλες και άλλες χημικές ουσίες από πλαστικά που δρουν ως ενδοκρινικοί διαταράκτες είναι πλέον διαδεδομένες και σχεδόν αδύνατο να αποφευχθούν. Βρίσκονται σε συσκευασίες τροφίμων, στην ατμόσφαιρα και σε προϊόντα όπως τα καλλυντικά. «Υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι με τους οποίους αυτές οι χημικές ουσίες εισέρχονται στον οργανισμό μας, οπότε, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η BPA ήταν παρούσα σε μεγάλο ποσοστό των δειγμάτων ούρων των γυναικών που μελετήσαμε. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς αυτά τα πλαστικά επηρεάζουν την υγεία μας» είπε η Ponsonby.

Η ένωση του βασιλικού πολτού

Η ομάδα εξετάζει τρόπους μείωσης της αρνητικής επίδρασης της BPA στο σύστημα της αρωματάσης. Σύμφωνα με την Δρ Boon, το 10 υδροξυ-2-δεκενοϊκό οξύ (10-HDΑ), ένας τύπος λιπαρού οξέος που απαντάται μόνο στο βασιλικό πολτόέχει κεντρίσει το ενδιαφέρον τους. Πρώιμα στοιχεία από τη χορήγηση τους οξέος σε ζώα που είχαν εκτεθεί προγεννητικά σε BPA έδειξαν ότι μπορεί βελτιώσει κάποια χαρακτηριστικά που προσιδιάζουν στα σημεία του αυτισμού, ενεργοποιώντας αντίθετα από την BPA βιολογικά μονοπάτια.

Διαβάστε επίσης:

Χημικές ουσίες ένοχες για κινητικά προβλήματα στα παιδιά

Αυτισμός: Οι αιματολογικοί δείκτες που μαρτυρούν τον κίνδυνο από τη στιγμή της γέννησης

Αυτισμός: Επτά συμπεριφορές που αποκαλύπτουν ότι μπορεί να έχουμε τη διαταραχή