Μια νέα προσέγγιση στην αντιμετώπιση της αλλεργίας στα φιστίκια που εμφανίζεται στα παιδιά πρόκειται να εφαρμοστεί στην Αυστραλία. Ειδικότερα, θα προσφέρεται θεραπεία για την ανάπτυξη ανοσίας στη δυνητικά απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση, στο πλαίσιο ενός πρώτου παγκοσμίως προγράμματος.

Αν και η ανοσοθεραπεία από το στόμα ήταν διαθέσιμη σε κλινικές δοκιμές και σε ορισμένα εξειδικευμένα κέντρα αλλεργίας σε όλο τον κόσμο, είναι η πρώτη φορά που αυτή η μέθοδος υιοθετείται ως εθνικό μοντέλο περίθαλψης για τις αλλεργίες στα φιστίκια. Υπό την επίβλεψη επιλεγμένων παιδιατρικών νοσοκομείων, τα μωρά, που θα επιλεχθούν, θα λαμβάνουν σταδιακά αυξανόμενες δόσεις σκόνης φιστικιών κάθε μέρα για τουλάχιστον δύο χρόνια, ώστε να μειωθεί η ευαισθησία.

Οι τροφικές αλλεργίες είναι τόσο συχνές στα παιδιά στην Αυστραλία – εμφανίζονται σε 1 στα 10 βρέφη- και γι’ αυτό έχει χαρακτηριστεί ως η «κυρίαρχη των αλλεργιών». Όσον αφορά στην αλλεργία στα φιστίκια, περίπου το 3% προσβάλλεται σε ηλικία 12 μηνών και, σε αντίθεση με άλλες τροφικές αλλεργίες, λίγα παιδιά την ξεπερνούν, καθιστώντας την την την πιο κοινή τροφική αλλεργία μεταξύ των παιδιών σχολικής ηλικίας.

Συνεπώς, η αλλαγή στην προσέγγιση θα μπορούσε να δώσει λύση σε ένα σημαντικό πρόβλημα: «Θα μπορούσαν να αλλάξουν ριζικά οι κανόνες του παιχνιδιού και να σταματήσει η ανοδική πορεία αυτή της αλλεργίας» σημειώνει η υφυπουργός Υγείας της Αυστραλίας, Ged Kearney.

Το δωρεάν πρόγραμμα είναι διαθέσιμο μόνο σε παιδιά κάτω των 12 μηνών που έχουν ήδη διαγνωστεί με αλλεργία στα φιστίκια και περιθάλπονται σε ένα από τα δέκα νοσοκομεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα σε ολόκληρη τη χώρα. Όσον αφορά τη δοσολογία, οι ποσότητες θα υπολογίζονται προσεκτικά για κάθε παιδί, έως ότου οι γιατροί καταλήξουν σε μια «δόση συντήρησης» η οποία θα ακολουθηθεί για δύο χρόνια, δήλωσε στο BBC ο επικεφαλής του προγράμματος Tim Brettig.

Όπως διευκρίνισε, ορισμένα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένης μιας αλλεργικής αντίδρασης, αλλά για τα περισσότερα παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας είναι ήπιες και δεν απαιτούν θεραπεία. Ο στόχος είναι να αυξηθεί το όριο ανοχής τους και να μειωθεί ο κίνδυνος – και το άγχος – που ενέχει η έκθεση στα φιστίκια, με τα αποτελέσματα να μετρώνται με ένα τεστ τροφικής αλλεργίας στο τέλος της θεραπείας.

«Σε ορισμένες περιπτώσεις, το επίπεδο ανοχής θα μπορούσε να είναι τόσο υψηλό ώστε να μπορούν να καταναλώνουν ελεύθερα τα φιστίκια στη διατροφή τους. Για άλλα παιδιά, τα επίπεδα θα μπορούσαν να αυξηθούν τόσο, ώστε σε τυχαίες εκθέσεις να μην έχουν ως αποτέλεσμα κάποια αλλεργική αντίδραση. Σε τελική ανάλυση, θέλουμε να αλλάξουμε την πορεία της αλλεργικής νόσου στην Αυστραλία, ώστε περισσότερα παιδιά να μπορούν να πηγαίνουν στο σχολείο χωρίς τον κίνδυνο μιας απειλητικής για τη ζωή αντίδρασης με φιστίκια» δήλωσε η καθηγήτρια Kirsten Perrett, διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Αριστείας Αλλεργίας (NACE).

Το Κέντρο είναι και αυτό που θα αξιολογήσει το πρόγραμμα τόσο ως προς την αποτελεσματικότητα όσο και ως προς την ασφάλεια, με την ελπίδα να επεκταθεί σε περισσότερα νοσοκομεία και ενδεχομένως και σε άλλες τροφικές αλλεργίες. Ωστόσο, οι γιατροί τόνισαν ότι οι οικογένειες δεν πρέπει να δοκιμάζουν την ανοσοθεραπεία από το στόμα στο σπίτι χωρίς επίβλεψη.

Διαβάστε επίσης:

Τροφική αλλεργία: Δύο θεραπείες που επιτρέπουν στα παιδιά να τρώνε φιστίκια

Τροφικές αλλεργίες: Η «αθώα» κίνηση που αυξάνει τον κίνδυνο για τα παιδιά

Υπερτροφές: Ο Νο1 καρπός που πρέπει όλοι να τρώμε – Δεν είναι τα αμύγδαλα