Για πρώτη φορά, ερευνητές από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Robinson του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας, το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας και το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ επιβεβαίωσαν ότι το άσθμα της μητέρας αυξάνει τον κίνδυνο για παιδικές αλλεργίες. Πιο συγκεκριμένα, στη νεότερη αυτή συστηματική ανασκόπηση περισσότερων από 20.000 ερευνητικών πηγών, η διδακτορική φοιτήτρια Andrea Roff και η ερευνητική της ομάδα διαπίστωσαν ότι τα παιδιά των οποίων οι μητέρες έχουν άσθμα διατρέχουν 76% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν και τα ίδια τη συγκεκριμένη πάθηση.

«Διαπιστώσαμε ότι το μητρικό άσθμα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο συριγμού (59%), τροφικής αλλεργίας (32%), εκζέματος (17%) και αλλεργικής ρινίτιδας (18%)», δήλωσε η Δρ Roff.

Η ανασκόπηση είναι και η πρώτη που συγκεντρώνει τα δεδομένα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η σοβαρότητα και ο έλεγχος του άσθματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζει την αλλεργία και τα αποτελέσματα του άσθματος στα παιδιά. Διαπίστωσε επίσης ότι ο καλύτερος έλεγχος του άσθματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μειώνει τον κίνδυνο στα παιδιά. Τα ευρήματα αυτά δημοσιεύτηκαν στο BJOG: An International Journal of Obstetrics & Gynaecology.

«Οι συσχετίσεις μεταξύ του μητρικού άσθματος και των κινδύνων εμφάνισης άσθματος των απογόνων ήταν παρόμοιες, όταν η έκθεση ήταν το μητρικό άσθμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή ως ιστορικό άσθματος, γεγονός που συνάδει με τη χρόνια φύση του άσθματος. Το μη ελεγχόμενο και πιο σοβαρό μητρικό άσθμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συσχετίστηκε επίσης με αυξημένο κίνδυνο άσθματος των παιδιών» συμπληρώνει η Δρ Roff.

Παρόλα αυτά, όπως επισημαίνει, δεν επαρκούσαν τα στοιχεία για την αξιολόγηση των επιπτώσεων του ελέγχου και της σοβαρότητας του μητρικού άσθματος στον συριγμό ή στην αλλεργική νόσο των απογόνων, ούτε στων παροξύνσεων του άσθματος ή του ανενεργού έναντι του ενεργού άσθματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η επικεφαλής συγγραφέας και αναπληρώτρια καθηγήτρια Δρ Kathy Gatford δήλωσε ότι η ανασκόπηση διαπίστωσε επίσης ότι ο καλύτερος έλεγχος του άσθματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μειώνει τον κίνδυνο για τα παιδιά: «Όταν οι μητέρες έχουν άσθμα, ο κίνδυνος εμφάνισης άσθματος στα παιδιά τους είναι 13% χαμηλότερος, όταν το άσθμα της μητέρας ήταν καλά ελεγχόμενο και 19% χαμηλότερο σε εκείνους των οποίων οι μητέρες είχαν ήπιο άσθμα σε σύγκριση με το μέτριο ή σοβαρό άσθμα. Αυτό παρέχει ένα νέο κίνητρο για να εργαστούμε σκληρά για τον έλεγχο του άσθματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης» διευκρινίζει.

«Γνωρίζουμε ήδη ότι ο καλός έλεγχος του άσθματος βελτιώνει τα αποτελέσματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κατά τη γέννηση και τώρα γνωρίζουμε ότι τα παιδιά των οποίων οι μητέρες είχαν καλά ελεγχόμενο άσθμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν οι ίδιες άσθμα» καταλήγει η αναπληρώτρια καθηγήτρια.

Διαβάστε επίσης:

Παιδικό άσθμα: Ένα στα τρία περιστατικά αποδίδεται στη ρύπανση του αέρα

Άσθμα: Ο παράγοντας – κλειδί που θωρακίζει τους πνεύμονες του παιδιού

Άσθμα: Ο αναπνευστικός ιός που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισής του σε παιδιά 5 ετών