Πρόσφατα μία μελέτη έδειξε ότι ένας ιός κοινός στα νεογέννητα, ο κυτταρομεγαλοϊός (CMV), μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αυτισμού. Η έρευνα εξέτασε τα ιατρικά αρχεία σχεδόν τριών εκατομμυρίων βρεφών και διαπίστωσε ότι όσα είχαν γεννηθεί με τον ιό CMV είχαν δυόμισι φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με αυτισμό από ό,τι τα παιδιά χωρίς CMV. Ο CMV, ο οποίος προσβάλλει περίπου ένα στα 200 μωρά, είναι η πιο συχνή συγγενής λοίμωξη στις ΗΠΑ.

Η Δρ Megan Pesch, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και παιδίατρος στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, η οποία μίλησε στην Daily Mail για τα ευρήματα, εκτιμά ότι ο CMV μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στον εγκέφαλο του εμβρύου, διαταράσσοντας την ανάπτυξή του και οδηγώντας σε αυτισμό. Η εμπειρία δεν της είναι άγνωστη: η κόρη της γεννήθηκε με τον ιό CMV και αργότερα διαγνώστηκε με αυτισμό. Η Δρ Pesch είναι προσπαθεί να ενισχύσει την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για έλεγχο CMV κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες.

Σύμφωνα με τη διαθέσιμη βιβλιογραφίας, τα μωρά που γεννιούνται με CMV διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για άλλες παθήσεις, όπως απώλεια ακοής και αναπτυξιακές καθυστερήσεις.

Στην Ελλάδα, αναφέρει η Ελληνική Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία, η λοίμωξη από κυτταρομεγαλοϊό (CMV) είναι η συχνότερη συγγενής λοίμωξη και από τα συχνότερα αίτια βαρηκοΐας. Η επιδημιολογία της διαφέρει από χώρα σε χώρα, καθώς και η διαγνωστική προσέγγιση. Στη χώρα μας συνηθίζεται να γίνεται επιδημιολογικός έλεγχος στην εγκυμοσύνη και να ακολουθούνται διάφοροι αλγόριθμοι παρακολούθησης ή/και αντιμετώπισης στη συνέχεια.

Τι έδειξε η μελέτη

Η μελέτη της Δρος Pesch, που δημοσιεύθηκε στο Pediatrics, το περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, ανέλυσε τις ασφαλιστικές απαιτήσεις περίπου τριών εκατομμυρίων παιδιών μέσω του Medicaid ή του προγράμματος ασφάλισης υγείας για παιδιά. Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι τα κορίτσια που γεννήθηκαν με λοίμωξη CMV είχαν πάνω από τεσσερισήμισι φορές περισσότερες πιθανότητες για αυτισμό σε σχέση με εκείνα που δεν είχαν τη λοίμωξη, ενώ τα αγόρια διπλάσιες. Συνολικά, η συγγενής λοίμωξη CMV  συνδέθηκε με δυόμισι φορές μεγαλύτερο κίνδυνο αυτισμού.

Ο ιός CMV 

Η λοίμωξη με CMV συχνά περνά απαρατήρητη λόγω απουσίας συμπτωμάτων. Κατά της εκτιμήσεις της Δρος Pesch, έως και το 90% των περιπτώσεων συγγενούς λοίμωξης CMV μπορεί να μείνουν αδιάγνωστες.

Ο ιός μεταδίδεται μέσω της επαφής με μολυσμένο σάλιο, οπότε η παιδίατρος συμβουλεύει τις έγκυες γυναίκες και τους συντρόφους τους να πλένουν συχνά τα χέρια τους για να αποφεύγεται η μετάδοση. Όταν μια έγκυος γυναίκα προσβληθεί από CMV, μπορεί να διασχίσει τον πλακούντα, προκαλώντας φλεγμονή στον εγκέφαλο του εμβρύου, οδηγώντας ενδεχομένως σε αναπτυξιακές διαταραχές και αυξημένο κίνδυνο αυτισμού.

Οι θεραπευτικές επιλογές για τον CMV περιλαμβάνουν ενδοφλέβιες εγχύσεις ή χάπια, οι οποίες εντούτοις χορηγούνται κυρίως σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και νεογέννητα, πολύ σπάνια σε εγκύους στις ΗΠΑ.

Τα συμπτώματα του CMV στα παιδιά μοιάζουν με κρυολόγημα, περιλαμβάνουν πρησμένους λεμφαδένες και πονόλαιμο. Σε περίπου 20% των περιπτώσεων, η συγγενής λοίμωξη CMV μπορεί να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες ή μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας, όπως επιληψία, απώλεια ακοής ή εγκεφαλική παράλυση.

Διαβάστε επίσης:

Αυτισμός: Το γρήγορο τεστ αντανακλαστικών που αποκαλύπτει τη διαταραχή – Γίνεται και στο σπίτι

Φάσμα Αυτισμού: Ερευνητές αποκαλύπτουν το γονιδιακό «ντόμινο» που οδηγεί στη διαταραχή

Αυτισμός: Το σημείο του προσώπου που αποκαλύπτει νωρίς τη διαταραχή