Τα κορίτσια που είναι υπέρβαρα στην παιδική ηλικία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο πρώιμης ήβης, αποκαλύπτει γενετική έρευνα ομάδας από το Πανεπιστήμιο του Cambridge σε δείγμα περίπου 800.000 γυναικών από όλο τον κόσμο. Τα ευρήματα της μεγαλύτερης μελέτης του είδους της μέχρι σήμερα, που δημοσιεύθηκαν στο Nature Genetics, φέρνουν στο φως περισσότερες από 1.000 γονιδιακές παραλλαγές, που επηρεάζουν την ηλικία έναρξης της περιόδου (εμμηναρχή).

Παλαιότερες έρευνες έχουν συνδέσει το αυξημένο βάρος με πρώιμη εφηβεία τόσο στα αγόρια όσο και στα κορίτσια. Η πρώιμη εφηβεία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για μια σειρά ασθενειών μετέπειτα στη ζωή, όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιαγγειακές νόσοι και ορισμένοι καρκίνοι.

Ο καθηγητής John Perry, εκ των συγγραφέων της μελέτης, δήλωσε: «Πολλά από τα γονίδια που βρήκαμε επηρεάζουν την πρώιμη εφηβεία, επιταχύνοντας κατ’ αρχάς την αύξηση του βάρους σε βρέφη και μικρά παιδιά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας αργότερα στη ζωή, καθώς η πρώιμη εφηβεία συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά υπερβαρότητας και παχυσαρκίας στην ενήλικη ζωή».

Προγνωστικό σκορ

Οι ερευνητές δημιούργησαν επίσης ένα γενετικό σκορ που προέβλεπε τις πιθανότητες πρώιμης ή καθυστερημένης ήβης στα κορίτσια. Τα κορίτσια με το υψηλότερο 1% αυτού του γενετικού σκορ είχαν 11 φορές περισσότερες πιθανότητες εξαιρετικά καθυστερημένης ήβης, μετά την ηλικία των 15 ετών. Αντίθετα, τα κορίτσια με το χαμηλότερο 1% στο γενετικό σκορ είχαν 14 φορές περισσότερες πιθανότητες να περάσουν εξαιρετικά πρώιμη εφηβεία, πριν την ηλικία των 10 ετών.

Ο κύριος συγγραφέας καθηγητής Ken Ong δήλωσε:

«Στο μέλλον, μπορεί να είμαστε σε θέση να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα γενετικά σκορ στην κλινική πράξη για να εντοπίσουμε τα κορίτσια των οποίων η εφηβεία θα έρθει πολύ νωρίς ή πολύ αργά. Το βρετανικό σύστημα υγείας (NHS) δοκιμάζει ήδη την πλήρη αλληλούχιση του γονιδιώματος κατά τη γέννηση, και αυτό θα μας δώσει τις γενετικές πληροφορίες που χρειαζόμαστε για να το πετύχουμε.

»Στα παιδιά που έρχονται στο NHS με πολύ πρώιμη εφηβεία -στην ηλικία των επτά ή οκτώ ετών- χορηγούνται αναστολείς εφηβείας για να την καθυστερήσουν. Αλλά η ηλικία της εφηβείας είναι ένα συνεχές και, αν χάσουν αυτό το όριο, δεν έχουμε επί του παρόντος τίποτα να προσφέρουμε.

»Χρειαζόμαστε άλλες παρεμβάσεις, είτε πρόκειται για φαρμακευτική αγωγή από το στόμα είτε για συμπεριφορική προσέγγιση, για να βοηθήσουμε. Θα μπορούσε να είναι κομβικό για την υγεία τους καθώς μεγαλώνουν.»

Η κύρια ερευνήτρια της μελέτης, Δρ Katherine Kentistou, πρόσθεσε: «Οι νέοι μηχανισμοί που περιγράφουμε θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση παρεμβάσεων για άτομα που κινδυνεύουν από πρώιμη εφηβεία και παχυσαρκία.»

Προηγούμενη εργασία της ομάδας έδειξε ότι ένας υποδοχέας στον εγκέφαλο, γνωστός ως MC3R, ανιχνεύει την διατροφική κατάσταση του σώματος και ρυθμίζει το χρόνο της εφηβείας και τον ρυθμό ανάπτυξης στα παιδιά.

Διαβάστε επίσης:

Εφηβεία: Έτσι θα στηρίξετε αποτελεσματικά το παιδί σε αυτή τη μεταβατική περίοδο

Εφηβεία: Η συνήθεια που αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας – Δεν είναι το φαγητό

Εφηβεία: Ο κίνδυνος που καραδοκεί στο διαδίκτυο για το 41% των παιδιών