Τη σημασία των διατροφικών συνηθειών της γυναίκας πριν από την κύηση τονίζει νέα μελέτη, που παρουσιάστηκε στο NUTRITION 2024, την κορυφαία ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής. Τα πρόσφατα ευρήματα επισημαίνουν, ειδικότερα, τον ρόλο δύο συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών, του ασβεστίου και του ψευδαργύρου.
Η έρευνα της Liping Lu, MD, PhD, μεταδιδακτορικής επιστήμονος στο Πανεπιστήμιο Columbia και επίκουρης καθηγήτριας στο Ball State University «δείχνει» ως κομβικό διάστημα πρόσληψης αυτών των συστατικών το τρίμηνο που προηγείται της κύησης. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι γυναίκες που προσλάμβαναν ενισχυμένες ποσότητες αυτών των θρεπτικών συστατικών κατά τους τρεις μήνες πριν από τη σύλληψη μείωσαν σημαντικά τον κίνδυνο υπερτασικών διαταραχών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν τη σημασία της διατροφής πριν από τη σύλληψη, για τη διασφάλιση μια υγιούς κύησης.
Η υπέρταση είναι μια διαδεδομένη επιπλοκή της εγκυμοσύνης, που εγκυμονεί κινδύνους, τόσο για την έγκυο, όσο και για το αναπτυσσόμενο έμβρυο. Δεδομένων των πιθανών δυσμενών επιπτώσεων των αντιυπερτασικών φαρμάκων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι ερευνητές διερευνούν προληπτικά μέτρα μέσω τροποποιήσιμων παραγόντων, όπως η διατροφή.
Η μελέτη υπογραμμίζει ότι η εστίαση στις διατροφικές συνήθειες πριν και όχι μόνο κατά τη διάρκεια της σύλληψης είναι ζωτικής σημασίας, δεδομένου ότι η διόρθωση ελλείψεων ή ανισορροπιών μπορεί να πάρει χρόνο. «Η υγεία των γυναικών κατά την περίοδο πριν από τη σύλληψη συνδέεται στενά με την έκβαση της εγκυμοσύνης», εξήγησε η δρ. Lu. «Η επαρκής αποθήκευση θρεπτικών συστατικών ή μετάλλων στο σώμα πριν από τη σύλληψη μπορεί να εξασφαλίσει τη βέλτιστη θρεπτική κατάσταση για τη σύλληψη και να υποστηρίξει τα πρώιμα στάδια της ανάπτυξης και της εξέλιξης του εμβρύου».
Η έρευνα περιλάμβανε δύο ξεχωριστές μελέτες, που ανέλυσαν τα δεδομένα περισσότερων από 7.700 εγκύων στις ΗΠΑ, οι οποίες συμμετείχαν στη μελέτη Nulliparous Pregnancy Outcomes Study: Monitoring Mothers-To-Be. Η μία μελέτη επικεντρώθηκε στην πρόσληψη ασβεστίου, ενώ η άλλη εξέτασε την πρόσληψη ψευδαργύρου. Οι ερευνητές αξιολόγησαν τη συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης κάθε μετάλλου πριν από τη σύλληψη και της συχνότητας εμφάνισης υπερτασικών διαταραχών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, λαμβάνοντας υπόψη δημογραφικούς παράγοντες, καθώς και παράγοντες του τρόπου ζωής και υγείας.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα με την υψηλότερη πρόσληψη ασβεστίου πριν από τη σύλληψη είχαν 24% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υπερτασικές διαταραχές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε σύγκριση με εκείνα που δεν προσλάμβαναν αρκετό ασβέστιο. Ομοίως, τα άτομα που έπαιρναν επαρκείς ποσότητες ψευδαργύρου πριν από τη σύλληψη είχαν 38% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υπερτασικές διαταραχές σε σχέση με τα άτομα που χαρακτηρίζονταν από χαμηλή πρόσληψη του μετάλλου.
«Οι υψηλότερες προσλήψεις ψευδαργύρου και ασβεστίου πριν από τη σύλληψη, που προέρχονται από τη διατροφή και τα συμπληρώματα, συνδέονται και οι δύο με χαμηλότερο κίνδυνο υπερτασικών διαταραχών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης», σχολίασε η ερευνήτρια.
Αν και οι εν λόγω μελέτες παρατήρησης δεν τεκμηριώνουν την αιτιώδη συνάφεια, τα ευρήματα ευθυγραμμίζονται με άλλες έρευνες που συνδέουν τις υψηλότερες προσλήψεις ασβεστίου και ψευδαργύρου με μειωμένο κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με την υπέρταση. Πρόκειται για δύο θρεπτικά συστατικά που διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στις μεταβολικές διεργασίες που είναι απαραίτητες για την υγεία των αιμοφόρων αγγείων, παρέχοντας μια εύλογη εξήγηση για τις δυνατότητές τους στην πρόληψη των διαταραχών της αρτηριακής πίεσης.
Οι Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής των ΗΠΑ συνιστούν στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας να καταναλώνουν καθημερινά 1.000 mg ασβεστίου και 8 mg ψευδαργύρου για την υποστήριξη της βέλτιστης υγείας.
Εγκυμοσύνη: Οι επιπλοκές που διπλασιάστηκαν σε 12 χρόνια – Τι φταίει
Θρομβοφιλία: Πώς εκδηλώνεται στην κύηση – Οι παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνισή της