Τα χαμηλότερα επίπεδα πνευματικής ικανότητας στην εφηβεία σχετίζονται με τριπλάσιο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου πριν την ηλικία των 50 ετών, ισχυρίζεται έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Epidemiology & Community Health. Η σχέση διατηρήθηκε ακόμη και μετά τη συνεκτίμηση παραγόντων, όπως η συνύπαρξη διαβήτη στο πληθυσμιακό δείγμα σήμερα, και τον περιορισμό της ηλικίας του πρώτου εγκεφαλικού επεισοδίου στα 40 έτη.

Δοθέντων των πρόσφατων στοιχείων που δείχνουν αύξηση στον επιπολασμό εγκεφαλικών επεισοδίων στις ηλικίες κάτω των 50 ετών, όσο και ότι για έναν στους δύο επιζώντες το σύμβαμα θα αφήσει μακροχρόνιες σωματικές και ψυχικές βλάβες, καθίσταται αναγκαία, σύμφωνα με τους ερευνητές, η αναθεώρηση των παραδοσιακών παραγόντων κινδύνου για το εγκεφαλικό επεισόδιο και την πρόληψη της αναπηρίας και του θανάτου.

Έρευνα σε 1,7 εκατ. άτομα

Έρευνες έχουν συνδέσει τα χαμηλότερα επίπεδα νοητικής ικανότητας στην παιδική και εφηβική ηλικία με υψηλότερο κίνδυνο μελλοντικών καρδιαγγειακών και μεταβολικών νοσημάτων, αν και τα ευρήματα ήταν ασαφή. Οι ερευνητές θέλησαν να ενισχύσουν τη σχετικά βιβλιογραφία, διερευνώντας τη σχέση πνευματικής επάρκειας και κινδύνου πρώιμου εγκεφαλικού επεισοδίου σε ένα εθνικά αντιπροσωπευτικό και ευρύ πληθυσμιακό δείγμα 1.741.345 Ισραηλινών 16-20 ετών, 42% εκ των οποίων γυναίκες.

Επρόκειτο για άτομα που αξιολογήθηκαν μεταξύ 1987 και 2012 για μια σειρά μεταβλητές (βάρος, αρτηριακή πίεση, διαβήτης, μορφωτικό επίπεδο, κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο, νοητική ικανότητα), στο πλαίσιο ελέγχου καταλληλότητάς τους για στρατιωτικής θητείας. Ο γνωστικός έλεγχος περιλαμβάνει δοκιμές για την ικανότητα κατανόησης και εκτέλεσης λεκτικών οδηγιών, αφηρημένης σκέψης, μαθηματικών ικανοτήτων, συγκέντρωσης και επίλυσης προβλημάτων.

Το 12% του δείγματος κρίθηκε υψηλής νοητικής ικανότητας, το 70% μέσης και το 18% χαμηλής. Οι συμμετέχοντες με χαμηλή νοητική ικανότητα είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι από περιοχές χαμηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου, και λιγότερες να έχουν ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Κυρίως ισχαιμικά

Μεταξύ 2014 και 2018, καταγράφηκαν 908 εγκεφαλικά επεισόδια, 767  ισχαιμικά και 141 αιμορραγικά. Η μέση ηλικία πρώτου εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν τα 39,5 έτη, ενώ για 45 άτομα το σύμβαμα ήταν θανατηφόρο, εντός 30 ημέρων για το 62%. Μεταξύ αυτών με χαμηλή νοητική ικανότητα, η συχνότητα και των δύο τύπων εγκεφαλικού ήταν υψηλότερη, ιδιαίτερα του ισχαιμικού εγκεφαλικού.

Διαβάστε επίσης:

Περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από παχυσαρκία

Γιατί ο ένας στους δύο εγκαταλείπει την αγωγή με φάρμακα αδυνατίσματος – Τι συμβαίνει μετά τη διακοπή

Σιωπηρό εγκεφαλικό επεισόδιο: Ποιοι το περνούν χωρίς να το καταλάβουν