Έχει ήδη αποδειχθεί ερευνητικά ότι η κατάθλιψη επηρεάζει περίπου το 8% των εφήβων παγκοσμίως, με τη συγκεκριμένη ψυχική νόσο να αποτελεί γνωστό παράγοντα κινδύνου για πρόωρη καρδιαγγειακή νόσο στην ενήλικη ζωή. Αν και οι λόγοι πίσω από αυτόν τον κίνδυνο δεν ήταν πλήρως κατανοητοί, μια νεότερη μελέτη από επιστήμονες του παιδιατρικού εκπαιδευτικού νοσοκομείου SickKids στον Καναδά διαπίστωσε ότι ορισμένες υποομάδες εφήβων με κατάθλιψη έχουν ακόμη υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.
Στην ομπρέλα της καρδιαγγειακής νόσου περιλαμβάνονται διαφορετικές παθήσεις που επηρεάζουν την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. Οι τρέχουσες μέθοδοι ελέγχου βασίζονται κυρίως σε σωματικές μετρήσεις για τον προσδιορισμό της καταλληλότητας για προληπτικά μέτρα κατά της καρδιαγγειακής νόσου.
Προηγουμένως, ερευνητές του νοσοκομείου SickKids εντόπισαν ότι λίγο περισσότεροι από τους μισούς εφήβους με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή εμφανίζουν τουλάχιστον δύο παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο. Στην παρούσα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο JAACAP Open, οι ερευνητές εμβάθυναν περισσότερο στο πώς αυτοί οι παράγοντες κινδύνου παρουσιάζονται στους εφήβους με κατάθλιψη.
«Η προληπτική καρδιολογία στους εφήβους είναι σημαντική, καθώς είναι γνωστό ότι οι έγκαιρες παρεμβάσεις μειώνουν τις σοβαρότερες συνέπειες της καρδιαγγειακής νόσου αργότερα στη ζωή», λέει ο Δρ Brian McCrindle, ανώτερος επιστήμονας στο πρόγραμμα Child Health Evaluative Sciences (CLIMB) και επικεφαλής του τμήματος προληπτικής καρδιολογίας και επιδημιολογίας στο παιδιατρικό νοσοκομείο SickKids.
Προσοχή στις λεπτομέρειες
Για τη μελέτη, οι ερευνητές διερεύνησαν 189 έφηβους με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, αξιολογώντας τα συμπτώματα ψυχικής υγείας και τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως η αρτηριακή πίεση, η χοληστερόλη και ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ). Αφού χρησιμοποίησαν τη μηχανική μάθηση και μια στατιστική μέθοδο, οι ερευνητές εντόπισαν τέσσερις διαφορετικές ομάδες εφήβων με κατάθλιψη, δύο από τις οποίες παρουσίασαν υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
Από τις δύο υποομάδες υψηλού κινδύνου, η μία είχε υψηλά επίπεδα λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL ή «κακή» χοληστερόλη), αλλά φαινόταν υγιής στη φυσική εξέταση. Οι έφηβοι αυτής της ομάδας παρουσίασαν τη δυσλιπιδαιμία -μια κατάσταση που είναι γνωστό ότι οδηγεί σε καρδιαγγειακά νοσήματα και χαρακτηρίζεται από μη φυσιολογικά επίπεδα λιπιδίων στην κυκλοφορία του αίματος- παρά το γεγονός ότι είχαν υγιές βάρος και φυσιολογική αρτηριακή πίεση.
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπάρχει μια υποομάδα εφήβων με κατάθλιψη που δεν θα μπορούσε να εντοπιστεί με τη χρήση των συνήθων δεικτών φυσικής εξέτασης, αλλά διατρέχει αυξημένο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις αργότερα στη ζωή» σημειώνει η Δρ Daphne Korczak, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Τορόντο.
Επί του παρόντος, οι θεραπευτικές στρατηγικές για τη μείζονα καταθλιπτική διαταραχή είναι αρκετά τυποποιημένες, παρά το ευρύ φάσμα των καταθλιπτικών συμπτωμάτων που παρατηρούνται και τους πιθανούς υποκείμενους μηχανισμούς που μπορεί να παίζουν ρόλο. Με βάση αυτά τα ευρήματα, η Δρ Korczak εκτιμά ότι θα μπορούσε να παρασχεθεί μια εξατομικευμένη θεραπεία για κάθε ασθενή, η οποία θα ενσωματώνει την προληπτική φροντίδα για την υγεία της καρδιάς σε εφήβους με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου πολύ νωρίτερα.
«Όσο περισσότερο κατανοούμε τις ιδιαιτερότητες της κατάθλιψης, τόσο πιο ακριβή μπορούν να είναι τα σχέδια θεραπείας μας» καταλήγει η Δρ Korczak.
Κατάθλιψη στην εφηβεία: Πότε το παιδί κινδυνεύει περισσότερο
Εφηβεία – Κατάθλιψη: Πόση στεναχώρια μπορεί να φέρουν τα λίγα Like
Κατάθλιψη – Εφηβεία: Ο απρόσμενος παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο