Η αυξημένη συχνότητα και ένταση των κυμάτων καύσωνα λόγω της κλιματικής αλλαγής θέτει τις γυναίκες σε υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου και πρώιμου τελειόμηνου τοκετού, απειλώντας την υγεία και την ευημερία των βρεφών τους. Σε αυτό κατέληξε έρευνα με συμμετοχή πολλών ερευνητικών ιδρυμάτων, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύονται στο JAMA Network Open.

Η ανάλυση 53 εκατομμυρίων γεννήσεων από τις 50 πολυπληθέστερες μητροπολιτικές περιοχές των ΗΠΑ κατά την 25ετή περίοδο 1993-2017, έδειξε ότι τα ποσοστά πρόωρων και πρώιμων τελειόμηνων τοκετών αυξάνονταν όταν οι τοπικές θερμοκρασίες ήταν ασυνήθιστα υψηλές για περισσότερες από τέσσερις συνεχόμενες ημέρες.

Η μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Emory, το Πανεπιστήμιο της Νεβάδα στο Ρίνο, το Πανεπιστήμιο Yale, το Πανεπιστήμιο της Γιούτα και το Εθνικό Κέντρο Ερευνών της Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ, είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα που διερευνά τη σχέση μεταξύ ακραίας ζέστης και περιγεννητικής υγείας.

Οι πρόωροι και οι πρώιµοι τελειόµηνοι τοκετοί -ηλικία κύησης λιγότερο από 37 εβδομάδες και λιγότερο από 39 εβδομάδες αντίστοιχα- είναι οι κύριες αιτίες βρεφικής θνησιμότητας και μακροπρόθεσμων προβλημάτων υγείας, όπως από το αναπνευστικό σύστημα, τις νοητικές λειτουργείες και τη συμπεριφορά. Ακόμα και μικρή αύξηση στη συχνότητα αυτών των περιστατικών μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, επεσήμαναν οι ερευνητές.

«Προβλέπουμε ένα πολύ ζεστό καλοκαίρι φέτος και εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής θα αντιμετωπίσουμε περισσότερα κύματα καύσωνα στο μέλλον. Η μελέτη μας δείχνει ότι αυτή η άνοδος της θερμοκρασίας μπορεί να σημαίνει χειρότερα αποτελέσματα για τα βρέφη, επειδή τα μωρά που γεννιούνται πρόωρα ενδεχομένως να έχουν προβλήματα υγείας και κατ’ επέκταση επιπλέον κόστος στην υγειονομική περίθαλψη» δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Howard Chang, Ph.D., καθηγητής βιοστατιστικής και βιοπληροφορικής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Rollins του Πανεπιστημίου Emory.

Διαβάστε επίσης:

Εγκυμοσύνη: O παράγοντας που αυξάνει κατά 44% τον κίνδυνο αποβολής

Κλιματική αλλαγή: Πόσο τη φοβούνται οι Έλληνες – Τι μέτρα παίρνουν για το περιβάλλον

Το λάθος που κάνει ο πατέρας και επηρεάζει τη γονιμότητα του γιου του