Αποκαλυπτικά είναι τα συμπεράσματα μιας πρόσφατης μελέτης αναφορικά με το εύρος της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) στον παιδικό πληθυσμό. Ειδικότερα, τα στοιχεία που δημοσιεύονται στο Journal of Clinical Child & Adolescent Psychology υποστηρίζουν ότι 1 στα 9 παιδιά στις ΗΠΑ έχει διαγνωστεί με ΔΕΠΥ, γεγονός που υποδηλώνει μια αξιοσημείωτη αύξηση του επιπολασμού της πάθησης.

Συγκεντρώνοντας πληροφορίες από περισσότερες από 45.000 συνεντεύξεις, που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Εθνικής Έρευνας για την Υγεία των Παιδιών του 2022, προέκυψε ότι το 11,4% των παιδιών έχει διαγνωστεί με ΔΕΠΥ κάποια στιγμή στη ζωή του. Αυτό σηματοδοτεί μια αύξηση κατά περίπου 1 εκατομμύριο διαγνώσεις στα παιδιά ηλικίας 3-17 ετών από το 2016 έως το 2022. Επί του παρόντος, περίπου 6,5 εκατομμύρια παιδιά (10,5%) ζουν με ΔΕΠΥ, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 93% όλων των διαγνώσεων διαχρονικά.

Μεταξύ των παιδιών που αντιμετωπίζουν σήμερα ΔΕΠΥ, η μελέτη διαπίστωσε ότι περίπου το 58% παρουσιάζει μέτριες ή σοβαρές μορφές της διαταραχής. Επιπλέον, το 78% αυτών των παιδιών έχει τουλάχιστον μία ακόμη συνυπάρχουσα πάθηση, εύρημα που αναδεικνύει την πολύπλοκη φύση της ΔΕΠΥ και υπογραμμίζει την ανάγκη για ολοκληρωμένα σχέδια θεραπείας.

Τα στοιχεία για τη θεραπεία μαρτυρούν μια ποικιλία στις θεραπευτικές προσεγγίσεις. Πιο συγκεκριμένα, σχεδόν στο 54% των παιδιών με τρέχουσα διάγνωση ΔΕΠΥ έχει συνταγογραφηθεί φαρμακευτική αγωγή, ενώ το 44% έχει λάβει συμπεριφορική θεραπεία εντός του τελευταίου έτους. Ανησυχητικό, επιπλέον, είναι το γεγονός ότι σχεδόν το 30% των παιδιών με ΔΕΠΥ δεν έχουν λάβει καμία ειδική θεραπεία για τη ΔΕΠΥ.

Υπάρχουν πιο επιρρεπή παιδιά;

Η μελέτη ανέδειξε ορισμένες δημογραφικές διαφορές, που φάνηκε να επηρεάζουν τις διαγνώσεις της ΔΕΠΥ. Για παράδειγμα, τα παιδιά που προέρχονται από νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα και αυτά που χαρακτηρίζονται από χαμηλότερο εκπαιδευτικό υπόβαθρο διαγιγνώσκονται σε υψηλότερα ποσοστά.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αύξηση των διαγνώσεων της ΔΕΠΥ σχετίζεται σε σημαντικό βαθμό με την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης του κοινού και την αναγνώριση των συμπτωμάτων διάσπασης της προσοχής. Αυτή η αυξημένη ευαισθητοποίηση έχει οδηγήσει σε περισσότερες διαγνώσεις σε κορίτσια, εφήβους και ενήλικες.

Η μελέτη υπογραμμίζει τον παρατηρούμενο αυξανόμενο επιπολασμό της ΔΕΠΥ στον παιδικό πληθυσμό και προβάλλει την ανάγκη για συνεχή έρευνα και πόρους για την αντιμετώπιση της ανοδικής αυτής τάσης. Τα ευρήματα απαιτούν μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση, καλύτερη πρόσβαση στη θεραπεία και προσπάθειες για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων στη διάγνωση και τη φροντίδα της ΔΕΠΥ, τονίζουν οι ειδικοί.

Διαβάστε επίσης:

Πώς νιώθει ένα παιδί με ΔΕΠΥ – Όλοι οι τρόποι να αναδειχθούν τα δυνατά του σημεία

Αυτισμός – ΔΕΠΥ: Τι ρόλο παίζουν μικροβίωμα και αντιβιοτικά στην εμφάνισή τους

ΔΕΠΥ: Συχνότερη σε παιδιά με αυτό το ταμπεραμέντο – Πώς μπορούν οι γονείς να προλάβουν την εμφάνισή της