Δώρο για μια ζωή κάνουν στον εαυτό τους οι έφηβοι που ασχολούνται με δυναμικά αθλήματα, σημειώνουν Ιάπωνες ερευνητές που δημοσίευσαν στο Frontiers in Physiology τα τελευταία ευρήματά τους για τη σχέση μεταξύ σωματικής άσκησης στη νεότητα και οστικής υγείας στο μέλλον.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Δρ Yoshifumi Tamura, μέλος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) στο Πανεπιστήμιο Juntendo του Τόκιο, το θετικό αποτύπωμα της σωματικής άσκησης κατά την εφηβεία στην οστική πυκνότητα θα αναδειχθεί πάνω από 50 χρόνια αργότερα κατά την πιο προχωρημένη ηλικία. «Τα ευρήματά μας μπορούν να γίνουν οδηγός για την επιλογή αθλημάτων κατά την εφηβεία με στόχο τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για την υγεία» συμπλήρωσε.
Η μελέτη υπογραμμίζει την εφηβεία ως μοναδική τρόπον τινά ευκαιρία για την επίτευξη της μέγιστης οστικής πυκνότητας και την πρόληψη της φθοράς του οστίτη ιστού, της οστεοπόρωσης δηλαδή που αποτελεί την κύρια αιτία πτώσεων στους ηλικιωμένους, καθώς η ικανότητα οστικής δόμησης του οργανισμού μπαίνει σε φθίνουσα πορεία μετά την ηλικία των 20.
Μπάσκετ, κολύμβηση και βόλεϊ
Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι αύξηση κατά 10% της μέγιστης οστικής μάζας στη διάρκεια της εφηβείας μπορεί να αποτρέψει την οστεοπόρωση για έως και 13 χρόνια. Η ερευνητική ομάδα θέλησε να διαπιστώσει αν υπάρχουν αθλητικές δραστηριότητες ισχυρότερα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Επί τούτω αναζήτησε τις κυρίαρχες τάσεις στα αθλήματα κατά την εφηβεία μεταξύ 1.600 περίπου ατόμων ηλικίας 65 έως 84 ετών και εξέτασε επιπλέον δείκτες στο αίμα τους όπως τα επίπεδα βιταμίνης D, την οστική πυκνότητα στα ισχία και στο κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ηλικιωμένοι που είχαν ασχοληθεί με αθλήματα υψηλής έντασης ως έφηβοι είχαν υγιέστερα οστά. Στα αθλήματα που αναφέρθηκαν περισσότερο περιλαμβάνονταν το μπάσκετ, το baseball, το τζούντο, το τένις, το πινγκ-πονγκ, το βόλεϊ, η κολύμβηση κ.α..
Το μπάσκετ αποδείχθηκε το πλέον χρήσιμο άθλημα για γερά οστά στα ισχία, με το σωματικό βάρος και τα επίπεδα βιταμίνης D να διαδραματίζουν επίσης ρόλο.
Στις γυναίκες, η ενασχόληση με την κολύμβηση και το βόλεϊ στην εφηβεία τούς εξασφάλισε ισχυρότερα οστά στο κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης. Το είδος του αθλήματος δεν συνδέθηκε με χαμηλότερη οστική πυκνότητα στη σπονδυλική στήλη στους άνδρες, σε αντίθεση με το σωματικό βάρος, τα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα και και την παρουσία διαβήτη.
Ενώ οι τιμές της οστικής πυκνότητας ήταν σε φυσιολογικά επίπεδα για τους άνδρες, οι γυναίκες είχαν χαμηλότερες τιμές και περισσότερες από αυτές έπαιρναν φάρμακα για την οστεοπόρωση. Ο διαβήτης, η σωματική δραστηριότητα, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ ήταν πολύ υψηλότερες στους άνδρες.
Οι ερευνητές τόνισαν ότι τα οφέλη των σπορ στην εφηβεία δεν περιορίζονται στους εφήβους που ασχολούνται με τον αθλητισμό ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά αλλά σε καθέναν και καθεμία που ήταν σωματικά δραστήριοι στο γυμνάσιο ή στο λύκειο.
Διαβάστε επίσης:
Η «αθώα» διατροφή που φαίνεται ότι απειλεί την υγεία των οστών