*Γράφει ο κύριος Σταμάτης Λένης, απόφοιτος Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού ΕΚΠΑ με ειδικότητες στο ποδόσφαιρο, στον κλασικό αθλητισμό/στίβο και στην άσκηση και ευρωστία
Οι τελευταίες δημοσιευμένες έρευνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δείχνουν ότι η συχνότητα εμφάνισης της παιδικής παχυσαρκίας παρουσιάζει αυξητική τάση απειλώντας τη δημόσια υγεία. Δυστυχώς η Ελλάδα κατέχει τις πρώτες θέσεις σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες μεταξύ των Ευρωπαίων παιδιών, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο τα παιδιά των Ελλήνων συγκαταλέγονται δεύτερα μετά τις ΗΠΑ, καθώς περίπου 1 στα 3 είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο.
Η παιδική παχυσαρκία κατ’ επέκταση ευθύνεται για την εμφάνιση διαβήτη στα παιδιά και τους αυξημένους δείκτες χοληστερόλης, αφού η πλειονότητα των παιδιών με αυτές τις παθήσεις είναι παχύσαρκα. Ειδικά ο διαβήτης πλέον είναι μία από τις πιο συνήθεις χρόνιες παθήσεις της παιδικής ηλικίας με τα ποσοστά να αυξάνονται ετησίως κατά 3%, ενώ ειδικά στα παιδιά προσχολικής ηλικίας το ποσοστό αύξησης σε ετήσια βάση έχει σκαρφαλώσει στο 5% παγκοσμίως κρούοντας το κώδωνα του κινδύνου σε ειδικούς και γονείς.
Παιδιά του καναπέ
Τα παιδιά σήμερα μεγαλώνουν μπροστά σε ένα Η/Υ και ένα κινητό, έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους για άθληση και σωματική δραστηριοποίηση καθώς συνηθίζουν να απασχολούνται από κάτι πιο εντυπωσιακό και ξεκούραστο. Εξοικειώνονται απ’ τα πρώτα χρόνια της ζωής τους στη καθιστική ζωή και αυτό έχει αντίκτυπο ακόμη και στις κακές διατροφικές επιλογές τους επιδεινώνοντας το πρόβλημα του ανθυγιεινού τρόπου ζωής.
Δυστυχώς τα παιδιά της γενιάς μας, που πέρναγαν τα απογεύματά τους τρέχοντας στις αλάνες, δεν τα συναντάς πια στις πόλεις. Οι εποχές έχουν αλλάξει, η καθημερινή άσκηση των παιδιών είναι περιορισμένη και τα ενδιαφέροντά τους περιορίζονται στα παιχνίδια της οθόνης από την ασφάλεια του σπιτιού τους, με αποτέλεσμα το πρόβλημα της παιδικής υγείας να διογκώνεται.
Μια αποτελεσματική λύση
Ένας βασικός τρόπος αποφυγής όλων των παραπάνω προβλημάτων είναι ο αθλητισμός. Η καθημερινή ενασχόληση με μία αθλητική δραστηριότητα είναι ικανή να ανατρέψει τα δεδομένα. Η άσκηση στη ζωή των παιδιών καταφέρνει να ρυθμίσει το ορμονικό τους σύστημα και τους ινσουλινικούς δείκτες. Οι καύσεις κατά τη διάρκεια της άθλησης μπορούν να συμβάλλουν στη ρύθμιση των επιπέδων χοληστερίνης και των επιπέδων ινσουλίνης στο αίμα προστατεύοντας την εκδήλωση σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 στη παιδική ηλικία.
Ο κλασικός αθλητισμός αποτελεί την ιδανική μορφή άσκησης, καθώς προάγει και αναδεικνύει τις φυσικές ικανότητες του παιδιού, ανεξαρτήτως σωματοδομής και φύλου.
Ο στίβος αποτελεί την αφετηρία του αθλητισμού και τη βάση όλων των αθλημάτων, προωθεί τη σωματική και ψυχική υγεία καλλιεργώντας κάθε παράμετρο της φυσικής κατάστασης και της ψυχολογικής ανάπτυξης του παιδιού. Αναπτύσσοντας τις βασικές κινητικές δεξιότητες, γυμνάζει αρμονικά όλες τις μυϊκές ομάδες και επιπλέον ενισχύει την καρδιοαναπνευστική ικανότητα και την αντοχή, καθώς και τη δύναμη. Επίσης βοηθάει στην αύξηση της μυϊκής μάζας και στον έλεγχο του σωματικού λίπους. Χάρη στη φυσικότητα των κινήσεων βελτιώνει τη στάση του σώματος και τη λειτουργία των αρθρώσεων.
Με το στίβο το παιδί αποκτά αυτοπεποίθηση, επιμονή, πειθαρχία και βελτιώνει την ικανότητα συγκέντρωσης, χτίζοντας μία δυνατή προσωπικότητα και αναπτύσσοντας θετική αυτοαντίληψη, παράμετροι που συμβάλλουν σημαντικά στη διασφάλιση της ψυχικής και σωματικής υγείας. Μέσω των ομαδικών δραστηριοτήτων και του συναγωνισμού ενθαρρύνεται η ομαλή κοινωνική ενσωμάτωση, βασικός παράγοντας της καλής ψυχολογίας και κοινωνικότητας ενός παιδιού αξίες που απειλούνται καθημερινά από την ενασχόληση με ατομικά ενδιαφέροντα και οθόνες.