Μια νέα ανοσοθεραπεία φέρεται ικανή να αντιμετωπίσει την τροφική αλλεργία στα φιστίκια σε βρέφη και μικρά παιδιά. Ωστόσο, η έγκαιρη χορήγησή της είναι κρίσιμη για την αποτελεσματικότητά της, επισημαίνουν οι ειδικοί της Cleveland Clinic. Η σχετική μελέτη δημοσιεύεται στο Journal of Allergy & Clinical Immunology: In Practice.
Η τροφική αλλεργία στα φιστίκια είναι πολύ συχνή στα πρώτα χρόνια ζωής ενός παιδιού. Συχνά, εξαφανίζεται μόνη της, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να παραμείνει και στη μετέπειτα ζωή, στερώντας από τους πάσχοντες έναν θρεπτικό καρπό, με πολύτιμα συστατικά. Μια ομάδα ειδικών από την Cleveland Clinic παρουσιάζει τώρα μια δια του στόματος ανοσοθεραπεία με φιστίκια, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
Στο πλαίσιο της σχετικής μελέτης, η ομάδα εξέτασε τα δεδομένα 22 βρεφών, ηλικίας 7-11 μηνών, στα οποία χορηγήθηκε δια του στόματος ανοσοθεραπεία με φιστίκια. Οι γονείς, σε συνεργασία με έναν ειδικό αλλεργιολόγο, άρχισαν να χορηγούν στα παιδιά μια ημερήσια δόση 18mg πρωτεΐνης φιστικιού με τη μορφή φιστικοβούτυρου. Η μελέτη διήρκεσε 6 μήνες, με τις δοσολογίες να αυξάνονται σταδιακά, φτάνοντας έως τη δόση των 500mg, ποσότητα ίση με περίπου δύο φιστίκια. Καθ’ όλη τη διάρκεια των δοκιμών, τα βρέφη παρακολουθούνταν από ειδικούς, έτοιμους να αντιμετωπίσουν έγκαιρα οποιαδήποτε παρενέργεια προέκυπτε.
Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν, τελικά, ότι και τα 22 μωρά έλαβαν τις ανωτέρω δόσεις, χωρίς να προκύψει ιδιαίτερο πρόβλημα. Περίπου το 27% των μωρών δεν παρουσίασε καμία απολύτως αλλεργική αντίδραση, ενώ λίγα παραπάνω από τα μισά βρέφη παρουσίασαν ήπιες αλλεργικές αντιδράσεις, οι οποίες υποχώρησαν από μόνες τους. Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε μία περίπτωση, στην οποία χρειάστηκε να χορηγηθεί επινεφρίνη.
Μετά την ολοκλήρωση της ανοσοθεραπείας, 14 από τα 22 μωρά υποβλήθηκαν σε αλλεργικά τεστ, προκειμένου να ελεγχθούν τα επίπεδα των ειδικών αντισωμάτων τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι και τα 14 μωρά είχαν πλέον μειωμένη ευαισθησία στα φιστίκια.
Στη συνέχεια, 11 από αυτά συμμετείχαν σε μια δεύτερη δοκιμή, στο πλαίσιο της οποίας τους χορηγήθηκαν σταδιακά αυξανόμενες δόσεις πρωτεΐνης φιστικιού έως και 2.000 mg (περίπου 9 φιστίκια). Μετά την ολοκλήρωση της δοκιμασίας, το 91% αυτών μπορούσαν να καταναλώσουν φιστίκια, χωρίς να προκληθούν αλλεργικές αντιδράσεις.
Οι ειδικοί επεσήμαναν ότι η εν λόγω ανοσοθεραπεία περιλάμβανε την κατανάλωση μικρών ποσοτήτων φιστικιού, μέσα από μια ελεγχόμενη βήμα προς βήμα διαδικασία.
«Παρατηρήσαμε πως τα μικρά παιδιά μπορούν να ακολουθήσουν με ασφάλεια τη δια του στόματος ανοσοθεραπεία με φιστίκια, η οποία έδειξε να έχει αποτελεσματικότητα. Από την άλλη, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να αποδεικνύουν τα οφέλη στα μωρά», δήλωσε η Sandra Hong, αλλεργιολόγος και διευθύντρια του Food Allergy Center of Excellence.
«Η μελέτη μας δείχνει ότι η πλειοψηφία των μωρών μπόρεσε να καταναλώσει με ασφάλεια φιστίκια μετά από ανοσοθεραπεία από το στόμα», πρόσθεσε η Sarah Johnson, επικεφαλής συντάκτρια της μελέτης και συνεργάτις της Cleveland Clinic. «Τα ευρήματά μας σηματοδοτούν ότι η ηλικία αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την επιτυχία αυτής της θεραπείας. Το ανοσοποιητικό σύστημα ενός βρέφους είναι πιο προσαρμόσιμο, επιτρέποντάς του να αναπτύξει ανοχή στα φιστίκια με λιγότερο σοβαρές αντιδράσεις και λιγότερες παρενέργειες από τα μεγαλύτερα παιδιά».
Τέλος, η επιστημονική ομάδα τονίζει ότι ενώ η εν λόγω ανοσοθεραπεία υπόσχεται να βοηθήσει τα μικρά παιδιά να ξεπεράσουν τις αλλεργικές αντιδράσεις, θα πρέπει πάντα να γίνεται υπό την επίβλεψη εκπαιδευμένου αλλεργιολόγου.
«Δεν μπορείτε να δοκιμάσετε μόνοι σας αυτή τη θεραπεία, λόγω του σημαντικού κινδύνου πρόκλησης αλλεργικών αντιδράσεων. Είναι απαραίτητο ένας αλλεργιολόγος να επιβλέπει τη διαδικασία, ώστε να διασφαλιστεί ότι τυχόν αντιδράσεις που ενδέχεται να προκύψουν θα εντοπιστούν και θα αντιμετωπιστούν άμεσα», κατέληξε η δρ Hong.
Διαβάστε ακόμη:
Τροφική αλλεργία: Δύο θεραπείες που επιτρέπουν στα παιδιά να τρώνε φιστίκια
Τροφικές αλλεργίες: Η «αθώα» κίνηση που αυξάνει τον κίνδυνο για τα παιδιά
Υπερτροφές: Ο Νο1 καρπός που πρέπει όλοι να τρώμε – Δεν είναι τα αμύγδαλα