Σχεδόν το ένα πέμπτο των παιδιών και εφήβων που νόσησαν από την COVID-19 εξακολουθούν να παρουσιάζουν συμπτώματα μήνες μετά την αρχική μόλυνση, σύμφωνα με όσα διαπιστώνει νέα έρευνα.
Η ανασκόπηση σε 31 διεθνείς μελέτες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι περισσότερο από το 16% των παιδιών που νόσησαν με λοίμωξη COVID υποφέρουν από συμπτώματα όπως ο πονόλαιμος, ο επίμονος πυρετός, η κόπωση και η μυϊκή αδυναμία τουλάχιστον τρεις μήνες αργότερα. Τα νέα επιστημονικά συμπεράσματα δημοσιεύονται στο Pediatrics.
Η ομάδα του δρ. Zulfiqar Bhutta, συνδιευθυντή του Κέντρου Παγκόσμιας Παιδικής Υγείας του Παιδιατρικού Νοσοκομείου του Τορόντο ανέλυσε 31 μελέτες που δημοσιεύθηκαν μεταξύ Δεκεμβρίου 2019 και Δεκεμβρίου 2022 και αφορούσαν σε περισσότερα από 15.000 παιδιά και εφήβους που είχαν νοσήσει από την COVID.
Η ανασκόπηση έδειξε ότι περισσότερο από το 16% των παιδιών αυτών εμφάνιζαν συμπτώματα τρεις ή και περισσότερους μήνες μετά τη διάγνωση της COVID. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονταν προβλήματα που προέκυψαν κατά τη λοίμωξη, αλλά και συμπτώματα που εμφανίστηκαν μετά το πέρας της.
Τα πιο κοινά συμπτώματα, όπως διαπίστωσε η ομάδα του δρ. Bhutta, ήταν ο επίμονος πονόλαιμος, ο πυρετός, η κόπωση, τα προβλήματα ύπνου και η μυϊκή αδυναμία. Άλλα συμπτώματα που φάνηκε να αντιμετωπίζουν τα παιδιά με long covid ήταν πονοκέφαλοι, δύσπνοια και γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως διάρροια και κοιλιακό άλγος.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το φαινόμενο της long covid φαίνεται να αφορά εξίσου στα παιδιά, όσο και στους ενήλικες. «Δεν πρόκειται για μια ασήμαντη λοίμωξη, αλλά για ένα φαινόμενο που πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη», δήλωσε ο δρ. Bhutta.
«Είναι πραγματικά ανησυχητικό, γιατί πρόκειται για πολύ μεγάλο αριθμό παιδιών», σχολίασε από την πλευρά της η δρ. Melissa Stockwell, επικεφαλής του τμήματος υγείας παιδιών και εφήβων στο Κολέγιο Ιατρών και Χειρουργών Vagelos University Columbia της Νέας Υόρκης.
Ενώ η έρευνα συνεχίζεται, προκειμένου να προσδιοριστούν με μεγαλύτερη ακρίβεια τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της long covid και οι παράγοντες που την προκαλούν, αυτό που διαφαίνεται, προς το παρόν, σύμφωνα με την δρ. Stockwell, είναι ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της σοβαρότητας της COVID και του κινδύνου μακροχρόνιων συμπτωμάτων. Δηλαδή τα παιδιά που περνούν πιο βαριά τη λοίμωξη, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης μακροχρόνιων συμπτωμάτων. Η συσχέτιση αυτή, ωστόσο, δεν είναι απόλυτη, με τα παιδιά που αντιμετωπίζουν ήπιες λοιμώξεις ή και καθόλου συμπτώματα να είναι επίσης πιθανό να εκδηλώσουν long covid.
Προκειμένου να διαχειριστούν αποτελεσματικά τα συμπτώματα της long covid σε ένα παιδί, οι γονείς θα πρέπει αρχικά να γνωρίζουν πόσο αναμένεται να διαρκέσει αυτή η συνθήκη. Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, ένα σημαντικό ποσοστό των παιδιών που εμφανίζει long covid παρουσιάζει βελτίωση μετά από 6 έως 12 μήνες, σύμφωνα με τον δρ. Bhutta.
Όσο για το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να προστατεύσουν τα παιδιά τους, δεν είναι ακόμη σαφές εάν ο εμβολιασμός κατά της COVID περιορίζει τον κίνδυνο μακροχρόνιας COVID, σε περίπτωση που ένα παιδί μολυνθεί. «Αυτό που γνωρίζουμε, ωστόσο, είναι ότι ο εμβολιασμός μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής COVID», επεσήμανε η δρ. Stockwell. Αυτό και μόνο είναι αρκετό για να καταστήσει τον εμβολιασμό των παιδιών σημαντικό, τονίζουν οι ειδικοί.
Διαβάστε ακόμη:
Κορωνοϊός: Η μετάλλαξη που μειώνει τον κίνδυνο Long Covid
Long covid – Μελέτη: Μέσα σε δύο χρόνια η βελτίωση των συμπτωμάτων για το 90% των ασθενών
Long Covid: Πέντε συνήθειες που μειώνουν κατά 50% την πιθανότητα επίμονων συμπτωμάτων