Για ποιο λόγο ορισμένα παιδιά προσχολικής ηλικίας απολαμβάνουν το μεσημεριανό ύπνο όσο μεγαλώνουν, ενώ άλλα εγκαταλείπουν αυτή τη συνήθεια νωρίτερα από άλλα; Σύμφωνα με νεότερη μελέτη, δεν πρόκειται για ένα… καπρίτσιο αλλά για μια ιδιαίτερη λειτουργία του εγκεφάλου.
Αυτή η πρωτοποριακή μελέτη, που εκπονήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης στο Amherst, θέλησε να διερευνήσει τι πραγματικά συμβαίνει στον εγκέφαλο των παιδιών μετά τον μεσημεριανό ύπνο. Με επικεφαλής τη δρ Rebecca Spencer, επιστήμονα ύπνου, και τη δρ. Tracy Riggins, παιδοψυχολόγο από το Πανεπιστήμιο του Maryland, διαπιστώθηκε ο βασικός ρόλος του ιππόκαμπου.
Όταν τα μικρά παιδιά κοιμούνται, ο εγκέφαλός τους εργάζεται σκληρά για την επεξεργασία των αναμνήσεων και τη μάθηση. Όλη αυτή η δράση επικεντρώνεται στον ιππόκαμπο – το τμήμα του εγκεφάλου που λειτουργεί ως αποθήκη για τις αναμνήσεις πριν αυτές μεταφερθούν σε μια πιο μόνιμη θέση στη μνήμη.
Εάν όμως ο μεσημεριανός ύπνος είναι τόσο βασικός για τη μάθηση, γιατί τα παιδιά σταματούν να τον κάνουν; «Εάν ο ιππόκαμπος είναι αναποτελεσματικός, είναι σαν να έχουμε έναν μικρό κουβά. Ο κουβάς σας θα γεμίσει πιο γρήγορα και θα ξεχειλίσει, και κάποιες αναμνήσεις θα ξεχυθούν και θα ξεχαστούν. Αυτό πιστεύουμε ότι συμβαίνει με τα παιδιά που εξακολουθούν να κοιμούνται. Ο ιππόκαμπος τους είναι λιγότερο ώριμος και πρέπει να αδειάζουν τον κουβά πιο συχνά» εξηγεί η δρ. Rebecca Spencer.
Όσο τα παιδιά μεγαλώνουν και ο εγκέφαλός τους αναπτύσσεται, ο ιππόκαμπος τους γίνεται πιο αποδοτικός, πράγμα που σημαίνει ότι η χωρητικότητά του μεγαλώνει. Αυτό τους επιτρέπει να αποθηκεύουν περισσότερες αναμνήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας και δεν χρειάζονται πλέον τον μεσημεριανό ύπνο για να κάνουν χώρο για νέες πληροφορίες.
Με λίγα λόγια, ο μεσημεριανός ύπνος γυμνάζει τον εγκέφαλο, καθώς συνεισφέρει θετικά στην εδραίωση των αναμνήσεων και στη μάθηση. Δεν είναι όμως κάθε παιδί έτοιμο να τον εγκαταλείψει αυτή τη ρουτίνα του ύπνου στην ίδια ηλικία.
Αυτή η διαπίστωση θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε τον μεσημεριανό ύπνο στην πρώιμη εκπαίδευση και στη φροντίδα των παιδιών, σύμφωνα με τις ερευνήτριες.
Στο μέλλον, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν νέες μέθοδοι αξιολόγησης, με βάση τις οποίες θα εκτιμάται εάν αν ένα παιδί χρειάζεται αυτή την πολύτιμη ανάπαυλα.
Διαβάστε επίσης:
Κάντε τον ύπνο των παιδιών… ρουτίνα
Η ευχάριστη συνήθεια που κάνει τα παιδιά πιο έξυπνα