*Γράφει ο Αναστάσιος Ματζώρος φυσικοθεραπευτής, καθηγητής Φυσικής Αγωγής
Αν χρησιμοποιείτε συστηματικά ένα ποδήλατο που δεν έχει το σωστό μέγεθος για τον σωματότυπό σας, τότε κινδυνεύετε να τραυματίσετε την σπονδυλική σας στήλη είτε συμπιέζοντάς την (όταν χρησιμοποιείτε ένα μικρότερο σε μέγεθος ποδήλατο) είτε τεντώνοντάς την υπερβολικά (όταν χρησιμοποιείτε ένα μεγαλύτερο σε μέγεθος ποδήλατο). Σκεφτείτε πόσο πιο μεγάλη είναι η βλάβη στη σπονδυλική στήλη του παιδιού, που ακόμη δεν έχει αναπτυχθεί το μυοσκελετικό του σύστημα στο μέγιστο.
Αν η θέση σου πάνω στο ποδήλατο δεν είναι σωστή, δηλαδή η σέλα, τα πετάλια και το τιμόνι δεν έχουν την κατάλληλη θέση και ύψος, τότε καταπονείτε τα γόνατά σας, με κίνδυνο τραυματισμού τόσο άμεσο όσο και αργότερα στη ζωή σας.
Επίσης αν κάνετε ποδήλατο χωρίς την κατάλληλη ενδυμασία, κινδυνεύετε από τραυματισμό λόγω κατάχρησης κυρίως. Για παράδειγμα, αν κρυώνετε πάνω στο ποδήλατο, τότε ανασηκώνετε τους ώμους σου για να μην μπαίνει το κρύο στο λαιμό, γεγονός που οδηγεί μακροπρόθεσμα σε θέματα με τον αυχένα και την πλάτη. Αν οδηγείτε φορώντας φούστα, τότε έχεις την τάση να ενώνειτε τα γόνατά σας, ταλαιπωρώντας έτσι τόσο τα ισχία όσο και τα γόνατα.
Αποφύγετε λοιπόν, να χρησιμοποιείτε συστηματικά το ποδήλατο κάποιου άλλου αν δεν έχει το σωστό μέγεθος για σένα και αγοράστε στο παιδί ένα ποδήλατο – αλλά με το σωστό μέγεθος για εκείνο. Είναι προτιμότερο να δαπανήσετε μερικά ευρώ παραπάνω, αφού στην πράξη τα επενδύετε στην υγεία και την προστασία του.
Ακόμη μην κάνετε πεντάλ με ρούχα που δεν επιτρέπουν τη σωστή κίνηση του σώματος πάνω στο ποδήλατο, πχ. φούστες, στενά τζιν κτλ. και προτιμήστε να φοράτε ένα φουλάρι, κασκόλ ή λαιμουδιέρα για να προστατεύεστε από το κρύο.
Ακολουθώντας αυτές τις απλές συμβουλές όλη η οικογένεια μπορεί να απολαύσει τις βόλτες με το ποδήλατο – ο καθένας με το κατάλληλο ποδήλατο για το μέγεθός του.
Διαβάστε επίσης
Τι κερδίζουμε κάνοντας διακοπές με ποδήλατο
Εσείς ποδήλατο και ο σκύλος δίπλα: Τέσσερα πράγματα που μπορεί να πάνε στραβά