Στα 500.000-600.000 εκτιμώνται στην Ελλάδα τα παιδιά και οι έφηβοι που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, δηλαδή το 30-35% του εν λόγω πληθυσμού, γεγονός που αναδεικνύει το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας σε μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τη δημόσια υγεία. Για το λόγο αυτό απαιτείται αφενός πρόληψη αφετέρου σημαντική επιτήρηση των συγκεκριμένων παιδιών προκειμένου να αποφευχθεί η εξέλιξη προβλημάτων υγείας που αποδίδονται στην παχυσαρκία.
Ειδικότερα σύμφωνα με τη μελέτη του κ. Γιάννη Μανιού, Καθηγητή Διατροφικής Αγωγής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο που δημοσιεύτηκε από τη Διανέοσις, ο επιπολασμός υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών στην Ελλάδα εκτιμάται στο 21% στην προσχολική ηλικία έως 41% στη σχολική και εφηβική ηλικία.
Μάλιστα είναι σημαντικά υψηλότερος από το σύνολο των Ευρωπαϊκών χωρών ήτοι κατά 15% στην προσχολική ηλικία έως 25% στη σχολική και εφηβική ηλικία.
Μάλιστα εκτιμώντας ότι είχαμε 85.000 – 100.000 γεννήσεις ανά έτος τα τελευταία 18 έτη, υπολογίζεται ότι 500.000 – 600.000 παιδιά και έφηβοι είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
Να σημειώσουμε ακόμη ότι τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά είναι πιο πιθανόν να έχουν παχυσαρκία στην ενήλικη ζωή, και να αναπτύξουν σε νεαρότερη ηλικία νοσήματα που οδηγούν σε πρώιμη θνησιμότητα.
Η δε πιθανότητα αυτή κυμαίνεται από:
• 8% εάν είναι 1-2 ετών και οι γονείς δεν έχουν παχυσαρκία έως
• 79% εάν είναι 10 – 14 ετών και έχουν τουλάχιστον έναν παχύσαρκο γονέα
• και πάνω από 50% σε ηλικίες μεγαλύτερες των 6 ετών (10% για μη παχύσαρκα παιδιά).
Διαπιστώνουμε λοιπόν το πόσο σημαντική είναι η επιτήρηση της παιδικής παχυσαρκίας κι έτσι στο πλαίσιο αυτό, η Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) και η Εταιρεία Datamed, ανέλαβαν την υλοποίηση ενός καινοτόμου Προγράμματος κατά της παχυσαρκίας με τίτλο «PEDOBESITY: Ανάπτυξη Ευφυών Πολυεπίπεδων πληροφοριακών Συστημάτων και Εξειδικευμένων Αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης για την Εξατομικευμένη Αντιμετώπιση της Παιδικής και Εφηβικής Παχυσαρκίας», το οποίο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ, συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ), και αποτελεί συνέχεια του Προγράμματος με τίτλο ‘Ανάπτυξη Εθνικού Συστήματος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Υπερβαρότητας και Παχυσαρκίας κατά την Παιδική και Εφηβική Ηλικία» και σύνθημα «Χάνω Βάρος – Κερδίζω Ζωή’, στα πλαίσια του οποίου αναπτύχθηκε το «Εθνικό Μητρώο Πρόληψης και
Αντιμετώπισης της Παχυσαρκίας κατά την Παιδική και Εφηβική Ηλικία».
Την πρωτοβουλία αυτή χαιρέτησε εκ μέρους του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κυρία Μίνα Γκάγκα με αφορμή τη Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του Προγράμματος η οποία επεσήμανε ότι υπάρχει σημαντικό ζήτημα στη χώρα καθώς έχουμε ακόμη και παιδιά δημοτικού που παρουσιάζουν πίεση ή λαμβάνουν αγωγή για υπερχοληστερολαιμία. Σχολιάζοντας μάλιστα το πρόγραμμα το οποίο είναι ένα εργαλείο για τους παιδιάτρους ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να διαθέτουμε στοιχεία αλλά να μην είναι σκορπισμένα σε πολλά μητρώα και ότι οι παίδαροι χρειάζονται κάποια απλή διαδικασία που να μην είναι χρονοβόρος.
Το πρόγραμμα PEDOBESITY
Όπως επεσήμανε η Επιστημονική Υπεύθυνη του έργου κυρία Ευαγγελία Χαρμανδάρη, Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας, βασικά καινοτόμα αντικείμενα του έργου είναι η συλλογή και ανάλυση κλινικών, αιματολογικών, βιοχημικών, ενδοκρινολογικών και γενετικών δεδομένων ασθενών με παχυσαρκία με σκοπό την ανάπτυξη ειδικών αλγορίθμων για την εξατομικευμένη αντιμετώπιση της παχυσαρκίας σε παιδιά και εφήβους, η δημιουργία πλήρως διασυνδεδεμένων εφαρμογών διαδικτύου και mobile για την ολοκλήρωση του οικοσυστήματος εφαρμογών για την παιδική παχυσαρκία, και η ανάπτυξη πλατφόρμας ευφυούς διαχείρισης δεδομένων με χρήση καινοτόμου μεθοδολογίας ασαφών γνωστικών δικτύων και τεχνικών μοντελοποίησης από ανάλυση ιατρικών δεδομένων, για την παροχή συμβουλών εξατομικευμένης θεραπείας.
Τα παραπάνω αντικείμενα αποτελούν ένα καινοτόμο ενιαίο οικοσύστημα εφαρμογών e-Health για την εξατομικευμένη αντιμετώπιση της παχυσαρκίας σε παιδιά και εφήβους μέσα στα πλαίσια της ιατρικής ακριβείας (precision medicine) και της εξατομικευμένης ιατρικής αντιμετώπισης (personalized medical management).
Από την εταιρεία Datamed, ο κ. Φοίβος Παναγόπουλος, Επιχειρησιακός Σύμβουλος, παρουσίασε την πληροφοριακή υποδομή του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας (ΗΦΥ), την πρόσβαση των ασθενών και λοιπών επιστημόνων υγείας (Διατροφολόγων / Καθηγητών Φυσικής Αγωγής) και την mobile εφαρμογή. Η κυρία Ελένη Παπαλευθέρη, Μηχανικός Λογισμικού, πραγματοποίησε επίδειξη του πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης πολυεπίπεδων δεδομένων με ενσωματωμένα μοντέλα απόφασης και πλήρως διασυνδεδεμένο με τα υπόλοιπα υποσυστήματα του οικοσυστήματος, ενώ ο κ. Νίκος Πολύζος, Καθηγητής ΔΠΘ, παρουσίασε το τελικό σχέδιο αξιοποίησης του (Business Plan).
Καταλήγοντας, η κυρία Χαρμανδάρη υπογράμμισε ότι η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων που προτείνονται στο «Εθνικό Μητρώο Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Παχυσαρκίας κατά την Παιδική και Εφηβική Ηλικία» πραγματοποιήθηκε μέσα στα πλαίσια λειτουργίας του Ιατρείου Αντιμετώπισης Αυξημένου Βάρους Σώματος, Μονάδα Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Διαβήτη, Α’ Παιδιατρική Κλινική Ιατρικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία».
Η ανάλυση των δεδομένων από το Ιατρείο έδειξε ότι οι παρεμβάσεις που εφαρμόζονται οδηγούν σε ελάττωση των ποσοστών υπέρβαρου και παχυσαρκίας κατά 30% σε ένα έτος. Στόχος είναι 5 χρόνια μετά την ολοκλήρωση του
πρωτοποριακού αυτού έργου τα ποσοστά υπέρβαρου και παχυσαρκίας στην Ελλάδα να έχουν ελαττωθεί κατά 15-20%.
Διαβάστε επίσης:
Παιδική παχυσαρκία: Ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης