«Οι ταραχώδεις καιροί που ζούμε στην περιοχή της Ευρώπης του ΠΟΥ κατέστησαν πιο επίκαιρη από ποτέ τη ρήση του Πλούταρχου, που πρόσφατα μνημόνευσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του για την 72η Σύνοδο της Περιφερειακής Επιτροπής του ΠΟΥ Ευρώπης στο Τελ Αβίβ: «Η υγεία είναι πολύτιμη, αλλά ευμετάβλητη» («Υγίεια τίμιον αλλ’ ευμετάστατον»).
H πανδημία έχει επιδεινώσει παγκοσμίως την ψυχική υγεία των πολιτών. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση 2022 για την Ψυχική Υγεία του ΠΟΥ «Transforming Mental Health For All», το πρώτο έτος της πανδημίας αυξήθηκαν κατά 25% παγκοσμίως τόσο οι αγχώδεις όσο και οι καταθλιπτικές διαταραχές. Ενώ η πανδημία είχε βαρύ αντίκτυπο στον ψυχισμό όλων ανεξαιρέτως, μία από τις ηλικιακές ομάδες που υπέστησαν τις πιο σοβαρές συνέπειες ήταν τα παιδιά και οι έφηβοι, με άλλα λόγια το μέλλον του κόσμου μας.
Προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα οι επιπτώσεις της πανδημίας, ο ΠΟΥ Ευρώπης και η Ελλάδα διοργάνωσαν από κοινού τη Σύνοδο Κορυφής για την Ψυχική Υγεία, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον Ιούλιο του 2021, υπό την αιγίδα της ελληνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Η σύνοδος ανέδειξε ότι τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν πράγματι πληγεί δυσανάλογα, καθιστώντας έτσι επιτακτική την ανάγκη να τους παράσχουμε απαραίτητα εργαλεία για να διαχειριστούν τις σοβαρές συνέπειες της πανδημίας.
Λίγους μήνες μετά τη Σύνοδο Κορυφής για την Ψυχική Υγεία, τον Σεπτέμβριο του 2021, έγινε η επίσημη ανακοίνωση στις Βρυξέλλες του Πανευρωπαϊκού Συνασπισμού για την Ψυχική Υγεία με τη συμμετοχή της Α.Μ. βασίλισσας Ματθίλδης του Βελγίου, προκειμένου να διασφαλιστεί η θέση της ψυχικής υγείας στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας των χωρών μελών του. Ως απάντηση στα προαναφερθέντα, η ελληνική κυβέρνηση έχει αναγάγει την ψυχική υγεία, ιδίως όσον αφορά τα παιδιά και τους εφήβους, σε βασική προτεραιότητα της εθνικής στρατηγικής υγείας της χώρας.
Τον Ιούλιο του 2021 πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής για την Ψυχική Υγεία, επιβεβαιώνοντας την πίστη μας στην ολοκλήρωση των καθυστερημένων μεταρρυθμίσεων στον τομέα της ψυχικής υγείας. Αυτή η πορεία δράσης, με την τεχνική υποστήριξη του Περιφερειακού Γραφείου του ΠΟΥ Ευρώπης, θα εξασφαλίσει την έγκαιρη υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ψυχική Υγεία 2021-2030 στην Ελλάδα. Για την υλοποίησή του με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν δημοπρατηθεί, με εντυπωσιακή ταχύτητα, 64 νέες κοινοτικές δομές ψυχικής υγείας και πρόκειται να προκηρυχθούν άμεσα άλλες 40.
Υπό αυτό το πρίσμα, και ως συνέχεια του έργου του Πανευρωπαϊκού Συνασπισμού για την Ψυχική Υγεία, o ΠΟΥ Ευρώπης και το Γραφείο ΠΟΥ για την Ποιότητα Φροντίδας των ασθενών στην Αθήνα φιλοξένησαν μια τριήμερη σειρά εκδηλώσεων με τίτλο «Εβδομάδα Ψυχικής Υγείας: Ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων» στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος από τις 3 έως τις 5 Νοεμβρίου 2022.
Οι εκδηλώσεις επικεντρώθηκαν στον βέλτιστο σχεδιασμό για τη βελτίωση της ποιότητας της φροντίδας των υπηρεσιών ψυχικής υγείας των παιδιών και των εφήβων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μέσω της χρηματοδότησης αυτού του νέου ευρωπαϊκού προγράμματος του ΠΟΥ Ευρώπης για την ποιότητα των υπηρεσιών ψυχικής υγείας για παιδιά και εφήβους, η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε ολόκληρη την Ευρώπη. Θα θέλαμε με την ευκαιρία να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, ακαδημαϊκούς, φροντιστές, οργανισμούς, χρήστες υπηρεσιών, τον Ολυμπιονίκη Νικόλαο Κακλαμανάκη και τον Παρολυμπιονίκη Δημήτρη Καρυπίδη, στους καλλιτέχνες και σε όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης.
Όπως πρώτος ο Ιπποκράτης ανέφερε 2.500 χρόνια πριν, «κάθε ασθένεια ξεκινά πρώτα από την ψυχή και στη συνέχεια καταλήγει στο σώμα». Εχοντας αυτή τη ρήση κατά νου, είναι ύψιστο καθήκον μας να σκύψουμε πάνω από το θέμα της ψυχικής υγείας με απόλυτη αφοσίωση. Ως εκ τούτου, η πολιτική και κοινωνική μας επιταγή θα πρέπει να είναι συνεκτική, ολοκληρωμένη και αποτελεσματική προκειμένου να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά κάθε πιθανή απειλή για την κοινωνική μας ασφάλεια και ευημερία».