Είτε το παιδί παρακαλεί για να μείνει ξύπνιο μια ώρα ακόμη, είτε για να παίξει λίγο ακόμη με το κινητό του, είτε για να μεινει κι άλλο στην παιδική χαρά, όλα τα παιδιά έχουν παιδέψει τους γονείς τους κάποια στιγμή ζητώντας να γίνει «το δικό τους».
Εάν το παιδί σας παρακαλά, γκρινιάζει και σας παιδεύει πέρα από τα όρια της αντοχής σας, τότε μπορείτε να εφαρμόσετε τις στρατηγικές που προτείνει η Amy Morin ψυχοθεραπεύτρια, ώστε να του δώσετε να καταλάβει ότι όταν λέτε «όχι» το εννοείτε:
- Μην ενδώσετε/υποκύψετε ποτέ. Κάθε φορά που υποχωρείτε απλά ενισχύετε έμπρακτα την πεποίθηση του παιδιού ότι όταν επιμένει να σας ενοχλεί και να γκρινιάζει θα καταφέρει να κάνει αυτό που θέλει.
- Κρατήστε την ψυχραιμία σας. Πάρτε μερικές βαθιές ανάσες, επαναλάβετε τις θέσεις σας και μείνετε ήρεμοι. Εάν εκνευριστείτε είναι πιθανό να παρεκτραπείτε.
- Αγνοήστε τις διαμαρτυρίες του παιδιού. Επιλέγοντας να μη δώσετε σημασία στο παιδί το πιο πιθανό είναι ότι αυτό θα εκνευριστεί και θα αρχίσει να γκρινιάζει περισσότερο για να κερδίσει την προσοχή σας. Υπομείνετε την ένταση. Σταδιακά θα κουραστεί και θα υποχωρήσει.
- Κάντε μόνο μια προειδοποίηση. Εάν το παιδί ξεπεράσει τα όρια με τη συμπεριφορά του τότε προειδοποιείστε το («εάν δεν σταματήσεις θα….») μόνο μια φορά και φροντίστε να το εννοείτε, καθώς επίσης και να το υλοποιήσετε αν χρειαστεί π.χ.«αν δεν σταματήσεις να φωνάζεις, θα φύγουμε αμέσως και δεν θα πάρουμε αυτό που έχεις ζητήσει».
- Εφαρμόστε την προειδοποίησή σας. Εάν το παιδί επιμένει να διαμαρτύρεται, μην επαναλάβετε τις προειδοποιήσεις σας, απλώς εφαρμόστε την. Έτσι θα πάρει το μήνυμα ότι η συμπεριφορά του δεν είναι ανεκτή.
- Να είστε συνεπείς. Εάν θέλετε να εξαλείψετε τη γκρίνια από την καθημερινότητά σας φροντίστε να είστε συνεπείς στη συμπεριφορά σας κάθε φορά που γκρινιάζει το παιδί. Εάν υποκύπτετε λόγου χάρη όταν είστε κουρασμένοι ή εκνευρισμένοι τότε δυναμιτίζετε την προσπάθειά σας.
- Διδάξτε στο παιδί υγιείς τρόπους αντιμετώπισης των συναισθημάτων του. Τα παιδιά ενοχλούν τους γονείς για δύο βασικούς λόγους: είτε θέλουν να «κάνουν το δικό τους» είτε δεν θέλουν να νιώθουν άσχημα. Το παιδί μπορεί να σας ενοχλεί προκειμένου να αποφύγει τη θλίψη ή την απογοήτευση. Επομένως διδάξτε στο παιδί σας υγιείς τρόπου να αντιμετωπίζει τα «άβολα» συναισθήματα όπως το άγχος, η λύπη και ο θυμός.
Τέλος φροντίστε το παιδί να κατανοήσει τη διαφορά ανάμεσα στις ανάγκες και τις επιθυμίες. Το φαγητό λόγου χάρη είναι μια ανάγκη, ενώ το γλυκό ή το παγωτό είναι μια επιθυμία. Δώστε στο παιδί να καταλάβει ότι μπορεί να ζήσει ικανοποιώντας λιγότερες επιθυμίες και ότι η γκρίνια και η επιμονή δεν θα βοηθήσουν να αλλάξει αυτό.
Διαβάστε επίσης
Ανακαλύψτε πόσα χρόνια ζωής μας «κόβει» η μουρμούρα και η γκρίνια