Αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά θα μπορούσε να προσφέρει η χορήγηση των αντιβιοτικών στα πρόωρα και λιποβαρή μωρά. Ειδικότερα, αν και τα σκευάσματα χορηγούνται για την θεραπεία ή και προληπτικά για την αποφυγή των λοιμώξεων, στην πραγματικότητα μπορούν να βλάψουν μακροπρόθεσμα τη λειτουργία του εντέρου.
Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Physiology και πραγματοποιήθηκε σε πειραματικά ποντίκια, διαπιστώθηκε ότι τα πειραματόζωα εμφάνισαν διαταραχές στο μικροβίωμα του εντέρου και στο εντερικό νευρικό σύστημα. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι και τα μωρά που λαμβάνουν αντιβιοτικά μπορεί να μεγαλώσουν και να αντιμετωπίσουν γαστρεντερικά προβλήματα στη μετέπειτα διάρκεια της ζωής τους.
Η συγκεκριμένη ανακάλυψη της ερευνητικής ομάδας από το Τμήμα Ανατομίας και Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης είναι και η πρώτη που αποδεικνύει ότι τα αντιβιοτικά που χορηγούνται σε νεογέννητα ποντίκια έχουν αυτές τις μακροχρόνιες επιδράσεις, που έχουν ως αποτέλεσμα τη διαταραχή της γαστρεντερικής λειτουργίας, μαζί με την ταχύτητα της κινητικότητας του εντέρου και των συμπτωμάτων που μοιάζουν με διάρροια στην ενήλικη ζωή.
Η διαδικασία της μελέτης
Οι ερευνητές χορήγησαν στα ποντίκια μια δόση βανκομυκίνης από το στόμα κάθε μέρα για τις πρώτες δέκα ημέρες της ζωής τους. Στη συνέχεια, τα ζώα τράφηκαν κανονικά μέχρι τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσής τους. Τότε εξετάσθηκε ο ιστός του εντέρου τους για να υπολογιστεί η δομή, η λειτουργία, το μικροβίωμα και το νευρικό τους σύστημα.
Παρατήρησαν ότι οι αλλαγές σχετίζονταν και με το φύλο των ποντικών. Τα θηλυκά παρουσίαζαν μακρά διέλευση ολόκληρου του εντέρου και τα αρσενικά είχαν χαμηλότερο βάρος κοπράνων από την ομάδα ελέγχου. Όμως, τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά είχαν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό στα κόπρανα, το οποίο είναι ένα σύμπτωμα που μοιάζει με διάρροια.
Παρόλα αυτά, όπως σημειώνουν οι επιστήμονες, τα ποντίκια παρουσιάζουν πολλές ομοιότητες με τους ανθρώπους, αλλά γεννιούνται με λιγότερο ώριμο εντερικό σύστημα, σε σύγκριση με τους ανθρώπους, και έχουν επιταχυνόμενη ανάπτυξη λόγω της μικρότερης διάρκειας ζωής τους. Επιπλέον, το μικροβίωμα και το νευρικό τους σύστημα είναι λιγότερο πολύπλοκα από τους ανθρώπους.
Γι΄αυτό το λόγο, τα ευρήματα δεν μπορούν ακόμη να συσχετιστούν άμεσα με τα παιδιά και βρέφη. Οι ερευνητές πρόκειται να πραγματοποιήσουν περισσότερες μελέτες σχετικά με τους μηχανισμούς των αντιβιοτικών που πιθανώς να επηρεάζουν το έντερο και τις αιτίες των επιδράσεων που αφορούν το φύλο, καθώς και αν η χρήση αντιβιοτικών σε πρώιμη ηλικία έχει επιπτώσεις στο μεταβολισμό και τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Διαβάστε επίσης
Θηλασμός: Ακόμα και μια σταγόνα μητρικού γάλακτος είναι ωφέλιμη
Τοκετός: Η διπλή απειλή και ποιες γυναίκες αφορά