Σοκολάτες, γλυκά και γενικότερα το γρήγορο φαγητό είναι ορισμένες από τις διατροφικές επιλογές που προβάλλονται περισσότερο στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και παραβαίνουν τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας όσον αφορά την προβολή σε παιδιά.
Σε αυτό το διατροφικό μοτίβο κατέληξαν οι ερευνητές, τουλάχιστον αναφορικά με το περιεχόμενο που προωθείται από Γερμανούς influencers στο TikTok, το Instagram και το YouTube, πλατφόρμες που χρησιμοποιούνται κατά κόρον από τους εφήβους και θα μπορούσαν με αυτόν τον τρόπο να επηρεαστούν αρνητικά οι διατροφικές τους συνήθειες και μακροπρόθεσμα η υγεία τους.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βιέννης και παρουσιάστηκε στο φετινό Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία (ECO) στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας (4-7 Μαΐου).
Η ανάλυση των ερευνητών
Οι Αυστριακοί ερευνητές ανέλυσαν τα γεύματα, τα σνακ και τα ποτά σε αναρτήσεις και βίντεο των έξι πιο δημοφιλών γερμανόφωνων influencers, που χαίρουν μεγάλης απήχησης σε εφήβους ηλικίας 13-17 ετών, με συνολικά περισσότερους από 35 εκατομμύρια ακόλουθους ή συνδρομητές.
Αυτό που διαπίστωσαν είναι πως το 75% των προϊόντων που παρουσίασαν είχαν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, λίπος ή ζάχαρη και κανονικά δεν θα επιτρεπόταν η διαφήμισή τους σε παιδιά. Επιπλέον, δεν υπήρχε σε αυτές τις αναρτήσεις η ένδειξη ότι η προβολή τους αποτελούσε μια διαφημιστική προώθηση.
Η ταυτότητα των προϊόντων
Η ανάλυση των ερευνητών αφορούσε τα τελευταία 20 βίντεο ή αναρτήσεις των influencers πριν από την 1η Μαΐου 2021. Τα προϊόντα που προωθήθηκαν χαρακτηρίστηκαν ως «επιτρεπόμενα» ή «μη επιτρεπόμενα» για να διαφημιστούν σε παιδιά χρησιμοποιώντας το μοντέλο του ΠΟΥ που κατατάσσει τα προϊόντα με βάση τα επίπεδα της ζάχαρης, του αλατιού, του λίπος και των φυτικών ινών.
Με βάση το μοντέλο του προφίλ των θρεπτικών συστατικών του ΠΟΥ, μόλις το 17% των προϊόντων επιτρεπόταν να διαφημιστεί σε παιδιά και μόλις το 11% διατηρούσε τη διαφημιστική ένδειξη.
Πάνω από τα μισά προϊόντα (το 53%) παρουσιάστηκαν θετικά από τους influencers, το 42% με ουδέτερο πρόσημο και το 5% αρνητικά. Σχεδόν τα τρία τέταρτα (το 73%) των προϊόντων καταναλώθηκαν από τους ίδιους τους influencers.
Τέλος, έχοντας ως δεδομένο τον επιπολασμό της παχυσαρκίας στα παιδιά, οι ερευνητές αναρωτιούνται πώς με την τόσο μεγάλη προβολή ανθυγιεινών διατροφικών προτύπων θα καταφέρει να καταπολεμηθεί το φαινόμενο της παιδικής παχυσαρκίας και εφιστούν την προσοχή σε πολιτικές που θα ρυθμίζουν και θα επιβλέπουν την καταλληλότητα των διαθέσιμων διαφημίσεων στα παιδιά.
Διαβάστε επίσης
Το κόλπο για να κάψουμε περισσότερες θερμίδες και να αδυνατίσουμε
Αυτός είναι ο λόγος που παχαίνουν τα παιδιά
Πλούσιο πρωινό ή πλούσιο δείπνο – Ένα από τα δύο αδυνατίζει – Ποιο;