Η γέννηση ενός παιδιού αλλάζει εξ ολοκλήρου τα δεδομένα της σχέσης ενός ζευγαριού. Άντρας και γυναίκα έρχονται αντιμέτωποι με τον νέο ρόλο του γονέα, κάτι για το οποίο κανείς δεν είναι ποτέ αρκετά προετοιμασμένος.
O ρόλος της μητέρας κυριαρχεί στην καθημερινότητα της γυναίκας, η οποία πολλές φορές καταλήγει να ξεχνά ότι, εκτός από μητέρα, παραμένει σύντροφος και ερωμένη. Και για τους άντρες, βέβαια, τα πράγματα είναι εξίσου δύσκολα, αφού κι εκείνοι πρέπει να προσαρμοστούν σε μία νέα κατάσταση, όπου -στην καλύτερη περίπτωση- θα αναγκαστούν να περιορίσουν τον προσωπικό τους χρόνο και να τον μοιράσουν ανάμεσα στη σύζυγο, το παιδί και τη δουλειά τους.
Ο κίνδυνος που ελλοχεύει σε μια τέτοια κατάσταση έχει να κάνει με την απόσταση που μπορεί να δημιουργηθεί ανάμεσα στο ζευγάρι, η οποία, αν δεν καλυφθεί σωστά και άμεσα, ίσως δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα τόσο στη δομή της οικογένειας όσο και στον καθένα ξεχωριστά.
Παρακάτω ακολουθούν μερικές συμβουλές, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν τους νέους γονείς να προσαρμοστούν στην καινούργια πραγματικότητα της ζωής τους και να ενσωματώσουν ομαλά τον νέο τους ρόλο στην καθημερινότητα της σχέσης τους.
Επενδύστε στην αρετή της υπομονής
Από τη στιγμή που ένα παιδί γεννιέται, μαζί με τη χαρά και την ευτυχία, φέρνει, επίσης, το… χάος στη ζωή του ζευγαριού. Μητέρα και πατέρας αποσυντονίζονται και πολλές φορές χάνουν την επαφή με τον εαυτό τους (πόσο μάλλον με το σύντροφό τους). Στη φάση αυτή, έχει τεράστια σημασία να υπάρχει υπομονή και κατανόηση και από τις δύο πλευρές, μέχρι να παρέλθει η περίοδος της προσαρμογής και να βρουν και οι δύο τις ισορροπίες που χρειάζονται. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να προετοιμαστείτε για αυτό το στάδιο σαν ζευγάρι πριν τον ερχομό του παιδιού, να συνειδητοποιήσετε ότι η περίοδος που ακολουθεί θα είναι δύσκολη και να δημιουργήσετε τις συνθήκες επικοινωνίας για να ανταποκριθείτε με μεγαλύτερη ψυχραιμία στις καινούργιες σας υποχρεώσεις.
Θέστε ξεκάθαρους αλλά και ευέλικτους ρόλους
Μια μητέρα αρχίζει να συνειδητοποιεί τη νέα κατάσταση ήδη από την εγκυμοσύνη, πριν καν το παιδί έρθει στον κόσμο, γεγονός που την καθιστά και πιο έτοιμη για την ανάληψη του νέου της ρόλου. Δε συμβαίνει, όμως, το ίδιο και με τον πατέρα, για τον οποίο – τις περισσότερες φορές – δεν είναι σαφές ποιος είναι και τι περιλαμβάνει ο νέος του ρόλος. Η συμμετοχή του ή μη στη φροντίδα του παιδιού, για παράδειγμα, είναι ένα από τα πρώτα ζητήματα που πρέπει να συμφωνήσουν οι γονείς. Σε πολλά σύγχρονα ζευγάρια, η ενασχόληση του πατέρα με το παιδί δεν συνιστά υποχρέωση, αλλά επιθυμία, ενώ σε άλλες περιπτώσεις το ζευγάρι συμφωνεί ότι ο πατέρας δε χρειάζεται να ασχολείται με τη φροντίδα του παιδιού, εφόσον αυτό το κομμάτι μπορεί να καλυφθεί από τη μητέρα, έτσι ώστε να έχει το χρόνο που χρειάζεται για τη δουλειά του. Στο σημείο αυτό να τονίσουμε, ωστόσο, ότι καλό είναι οι δυο σύντροφοι να μην παρασυρθούν σε δυο παράλληλους κόσμους (η γυναίκα να αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στο παιδί και ο άνδρας αποκλειστικά στην εργασία του) επειδή στην περίπτωση αυτή κινδυνεύουν να αποξενωθούν.
Αφιερώστε χρόνο ο ένας στον άλλο
Μπορεί το παιδί να απαιτεί την απόλυτη προσοχή και αφοσίωση των γονιών του κάθε ώρα και στιγμή, αυτό όμως δεν πρέπει να υπονομεύσει τη σχέση του ζευγαριού. Με άλλα λόγια, μπορεί ο άντρας και η γυναίκα να έγιναν γονείς, δεν πρέπει όμως να πάψουν να είναι σύντροφοι και εραστές μετά την έλευση του παιδιού. Λίγες έστω ώρες μέσα στη βδομάδα αρκούν για να ανανεώσουν την ερωτική σχέση του ζευγαριού, να ενισχύσουν την επικοινωνία και να βοηθήσουν στην καλύτερη διαχείριση του άγχους που προκαλούν τα νέα δεδομένα της ζωής.
Κρατήστε επαφή με τη σεξουαλικότητά σας
Όταν μια γυναίκα γίνεται μητέρα δε σημαίνει ότι σταματά να έχει σεξουαλική επιθυμία. Η σεξουαλικότητα είναι κάτι με το οποίο οι νέες μητέρες καλό είναι να κρατούν επαφή, να «ακούν» τις ανάγκες και του εαυτού τους εκτός από αυτές του παιδιού και να αναζωογονούν την επαφή και την επικοινωνία με το σύντροφό τους.
Δώστε σημασία στα προβλήματα που παρουσιάζονται
Όσο κι αν ελπίζετε ότι τα προβλήματα που κάνουν την εμφάνισή τους μέσα στη σχέση θα εξαλειφθούν ως δια μαγείας, μόνο και μόνο επειδή πλέον υπάρχει ένα παιδί, η κατάσταση είναι μάλλον διαφορετική. Όσο αγνοείτε τα προβλήματα, τόσο εκείνα διαιωνίζονται, μεγεθύνονται και φτάνουν να είναι τόσο δυσεπίλυτα που κανείς από τους δύο συντρόφους δεν έχει πια την όρεξη και το κουράγιο για να ασχοληθεί με αυτά. Αποτέλεσμα, η διαρκώς αυξανόμενη απουσία επικοινωνίας και η δημιουργία μεγαλύτερων ή/και σοβαρότερων ζητημάτων. Δώστε σημασία στις όποιες διαφορές ή διαφωνίες υπάρχουν, συζητήστε και καταλήξτε σε μία λύση ή συμφωνία που θα ικανοποιεί και τους δύο.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Ιάκωβο Σούση μαιευτήρα – γυναικολόγο