Οι περισσότερες μέλλουσες μητέρες αποκτούν ραγάδες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Να θεωρείτε τον εαυτό σας τυχερό αν καταφέρετε να περάσετε την εγκυμοσύνη και τον τοκετό χωρίς να αποκτήσετε ούτε μία ραγάδα. Συνήθως έχουν την τάση να σβήνουν με τον καιρό. Στη συνέχεια θα βρείτε μερικές συμβουλές ειδικών για το πώς να βοηθήσετε να σβήσουν ακόμη περισσότερο.

Τι είναι οι ραγάδες και γιατί τις αποκτούν οι μέλλουσες μητέρες;

Οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν πως οι ραγάδες εμφανίζονται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς το δέρμα τεντώνεται και δημιουργούνται σχισίματα στις βαθύτερες στιβάδες. Ανάλογα με την απόχρωση της επιδερμίδας σας, οι ραγάδες θα έχουν κόκκινο ή καφέ χρώμα ενώ καθώς η εγκυμοσύνη θα προχωρά, θα σκουραίνουν. Μερικούς μήνες μετά τη γέννηση του μωρού σας, θα πάρουν ένα ασημόλευκο χρώμα και θα μοιάζουν περισσότερο με το χρώμα της επιδερμίδας σας. Έτσι, αν τώρα δείχνουν έντονες, μην πανικοβάλλεστε, καθώς το πιθανότερο είναι πως θα σβήσουν.

Τι μπορείτε να κάνετε για να ελαχιστοποιήσετε τις ραγάδες σας;

Παρότι δε γίνεται να αποτρέψετε την εμφάνισή τους, τα καλά νέα είναι πως μπορείτε να συμβάλετε στο να μειωθεί η έντασή τους:

  • Ακολουθείτε υγιεινή διατροφή με άφθονα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά, σπόρους και ξηρούς καρπούς.
  • Πίνετε άφθονο νερό.
  • Προσπαθείτε να παίρνετε βάρος σταθερά και σταδιακά.
  • Ακολουθείτε τακτικά ένα πρόγραμμα ήπιας άσκησης που θα σας βοηθήσει να ελέγξετε το βάρος σας.
  • Η βιταμίνη Ε βοηθά το δέρμα να παραμείνει ελαστικό. Μπορείτε να κάνετε μασάζ στην κοιλιά, τους γοφούς και τους γλουτούς σας με μια κρέμα ή λάδι πλούσια σε βιταμίνη Ε.

Πώς να απαλλαγείτε από τις ραγάδες

Δεν υπάρχουν εγγυημένοι τρόποι απαλλαγής από τις ραγάδες. Πολλοί ειδικοί, ωστόσο, συστήνουν καθημερινό μασάζ με κάποιο απ’ τα ακόλουθα ενυδατικά προϊόντα, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την εγκυμοσύνη:

  • Σιτέλαιο
  • Κρέμες που περιέχουν βιταμίνη Ε
  • Βούτυρο κακάο
  • Αμυγδαλέλαιο. To αμυγδαλέλαιο αναφέρεται από πολλούς ειδικούς ως καλή λύση, ωστόσο κάποιες έρευνες έχουν ευρήματα που ίσως να συνδέεται με αποβολές και πρόωρους τοκετούς, οπότε σε κάθε περίπτωση ενημερώνεστε από τον γιατρό σας για την κάθε σας κίνηση.

 

 

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός – Εγκυμοσύνη: Αυτή η βιταμίνη είναι πολύτιμη για τις γυναίκες

Εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να τρώει η γυναίκα σε κάθε τρίμηνο κύησης

Οκτώ τρόφιμα που επιταχύνουν την γήρανση του δέρματος – Αποφύγετέ τα!