Τα παιδιά με ατοπική δερματίτιδα έχουν χειρότερη ποιότητα ύπνου σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε online στην JAMA Pediatrics.
Η Faustine D. Ramirez από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και οι συνάδελφοί της πραγματοποίησαν μια αναδρομική μελέτη κοόρτης που συμπεριέλαβε 19.988 παιδιά ηλικίας ενός έτους και η οποία συνοδεύτηκε από καταγραφές, βάσει των αναφορών των παιδιών και των γονιών, για την ποιότητα του ύπνου τους καθώς και την πορεία της ατοπικής δερματίτιδας μέχρι την ηλικία των 16 ετών.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 35,3% των παιδιών πληρούσαν τα κριτήρια διάγνωσης ατοπικής δερματίτιδας μεταξύ των ηλικιών 2-16 ετών. Σε όλες τις ηλικίες τα παιδιά με ενεργό ατοπική δερματίτιδα και χωρίς ατοπική δερματίτιδα είχαν παρόμοια διάρκεια ύπνου. Συνολικά για τα παιδιά με ατοπική δερματίτιδα η διάρκεια του ύπνου τους μπορεί να ήταν δυο λεπτά μικρότερη από εκείνα χωρίς τη δερματική πάθηση.
Ωστόσο αυτό που διέφερε ήταν η ποιότητα του ύπνου τους. Σε κάθε χρονική στιγμή τα παιδιά με ατοπική δερματίτιδα ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν χειρότερη ποιότητα ύπνου με αυξημένες πιθανότητες διαταραχών ύπνου. Η χειρότερη ποιότητα ύπνου παρατηρήθηκε σε παιδιά με πιο βαριά και ενεργό νόσο καθώς και με συνυπάρχον άσθμα και αλλεργική ρινίτιδα. Οι πιθανότητες κακής ποιότητας ύπνου ωστόσο, ήταν σημαντικά αυξημένες και σε παιδιά με ήπια ατοπική δερματίτιδα ή μη ενεργό νόσο.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην αντιμετώπιση του ύπνου των παιδιών με ατοπική δερματίτιδα ώστε να βελτιωθεί η ποιότητά του καθώς και να εξεταστεί η σύνδεση ανάμεσα στην αγωγή για την ατοπική δερματίτιδα και τον ύπνο των παιδιών.
Η ατοπική δερματίτιδα είναι μια χρόνια, υποτροπιάζουσα διαταραχή της ανώτερης στιβάδας του δέρματος, που προκαλεί ξηροδερμία, κνησμό και εξανθήματα. Συνήθως ξεκινάει στη βρεφική ηλικία, αλλά μπορεί να διαρκέσει μέχρι την εφηβεία ή και την ενήλικο ζωή.