Σίγουρα, είτε είστε έτσι όπως θα θέλατε για εκείνη είτε όχι, το μόνο σίγουρο είναι ότι η κόρη σας παίρνει από εσάς τα πρώτα μηνύματα του γυναικείου της φύλου. Το αν θα ταυτιστεί μαζί σας, αν θα προσπαθήσει να σας αντιγράψει ή να αποφύγει να σας μοιάσει – άσχετα από το αν τελικά θα τα καταφέρει ή όχι – εξαρτάται από την «δουλειά» που θα έχετε κάνει μαζί της… Η ψυχολόγος Μαρίνα Μόσχα αναλύει την μοναδική αυτή σχέση μητέρας – κόρης βάζοντας τα «θέλω» στη σωστή σειρά…
Βέβαια, χρειάζεται να έχετε στο μυαλό σας πως καμία μαμά δεν είναι τέλεια. Αντίθετα, μπορεί να μοιάζει «τέλεια» όταν παραδέχεται την μη τέλεια εικόνα της! Έτσι λοιπόν, χρειάζεται να είστε στο πλευρό της κόρης σας, να φροντίσετε να την μάθετε πώς να φροντίζει αλλά και να αγαπά τον εαυτό της, να της δείξετε πώς θα μάθει να έχει ρεαλιστικές προσδοκίες, όχι μόνο από τους άλλους και από την ίδια. Να μην απαιτεί αλλά να διεκδικεί…
1. Φροντίδα εαυτού: Θα μάθετε την κόρη σας να φροντίζει τον εαυτό της, μέσα από τη δική σας φροντίδα εαυτού. Θα την μάθετε να αγαπάει τον εαυτό της, όταν βλέπει πως και εσείς αγαπάτε τον εαυτό σας και τον φροντίζετε σωματικά και ψυχικά! Μην ξεχνάτε πως από την μικρή παιδική της ηλικία σας μιμείται και σας αντιγράφει…
2. Ανάπτυξη ενδιαφερόντων: Άλλος ένας σημαντικός παράγοντας που η κόρη σας θα θυμάται όταν μεγαλώσει από εσάς. Εχετε ενδιαφέροντα; Είστε κοινωνική; Έχετε φιλίες; Απολαμβάνετε τη ζωή σας; Πόσες φορές έχετε ακούσει να λένε: «Στην οικογένειά μας, δεν μπανοβγαίνει κόσμος στο σπίτι!» από άτομα που είναι και αυτά πιο κλειστά;
3. Ζητάω βοήθεια: Είναι πολύ σημαντικό αλλά και δύσκολο για πολλούς ανθρώπους να παραδεχτούν πως δεν μπορούν μόνοι τους να καταφέρουν τα πάντα και να μάθουν να ζητάνε βοήθεια. Δεν είναι ένδειξη αδυναμίας, αντιθέτως, θεωρείται ακόμα και σε εμάς τους ειδικούς ένδειξη δύναμης! Κανείς δεν είναι υπεράνθρωπος, ούτε και γνωρίζει τα πάντα!
4. Ζητήστε και τη δική της βοήθεια, κάνοντάς της έτσι να νιώθει σημαντική και χρήσιμη, ακόμα και για εσάς! Με αυτό τον τρόπο από τη μία ενισχύετε την αυτοεκτίμησή της, δείχνοντάς της πως την εμπιστεύεστε και από την άλλη, της δείχνετε πως μπορεί να ζητήσει και η ίδια βοήθεια όταν χρειάζεται!
5. «Είστε και καλή και κακιά»: Επίσης, σημαντική αποδοχή για τον εαυτό μας! Ναι, μπορώ να είμαι και καλή και κακιά, και ευγενική και αγενής, και να έχω θετικά σημεία αλλά και αρνητικά, όπως άλλωστε όλοι μας. Το θέμα είναι να μπορώ να τα αναγνωρίσω, να τα αποδεχτώ και θα δω μετά πώς μπορώ να τα στρέψω θετικά προς εμένα και τους άλλους. Δεν σημαίνει λοιπόν πως για να είμαι αποδεκτή πρέπει πάντα να συμφωνώ με όλους, να μην διαφέρω καθόλου από εκείνους. Δεν είμαστε όλοι μας διαφορετικοί άλλωστε;
6. Θετική εικόνα σώματος: Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι, όταν η μητέρα είναι ευχαριστημένη με το σώμα της και ακολουθεί μία ισορροπημένη διατροφή, διδάσκει, με τη σειρά της την κόρη της να αγαπά και να αποδέχεται το δικό της σώμα, ακόμα και όταν δεν έχει τις τέλειες αναλογίες. Με πιο απλά λόγια, αντί να ασκείτε κριτική ή να κάνετε κήρυγμα για το τι είναι σωστό να τρώει ή αν θα πρέπει να χάσει βάρος, τη βοηθάτε να αποκτήσει πιο καλές διατροφικές συνήθειες μέσα από τη μίμηση προς εσάς. Επίσης, το δικό σας βάρος, ο τρόπος που εσείς αντιμετωπίζετε το σώμα σας, η στάση και οι συνήθειες που ακολουθείτε, είναι ισχυροί δείκτες για το αν η κόρη σας θα είναι ικανοποιημένη με το σώμα της…
7. Διάλογος: Είναι ίσως το πιο σημαντικό συστατικό σε όλες τις σχέσεις. Πόσο εύκολο λοιπόν είναι να κάνεις διάλογο; Πόσο εύκολο σας είναι να «ακούτε» χωρίς να διακόπτετε, να εκφράζετε τις απόψεις σας χωρίς να προσβάλλετε τον άλλον; Μάθετε την τέχνη του διαλόγου!
8. Επικοινωνία: Επικοινωνήστε με την κόρη σας ανοίγοντας και θίγοντας θέματα που αισθάνεστε πως χρειάζεται να γνωρίζει. Μην ξεχνάτε ότι καθημερινά βομβαρδίζεται από μεγάλη πληροφόρηση, χωρίς όμως να μπορεί να «κρατήσει» την χρήσιμη πληροφορία. Δώστε της λοιπόν αυτή την δυνατότητα! Τα κορίτσια χρειάζεται να έχουν τακτικές συζητήσεις με τη μητέρα τους…
9. Ποιοτικός χρόνος μαζί: Η καθημερινότητα μπορεί να είναι πιεστική, είναι σημαντικό όμως να αφιερώνετε χρόνο στην κόρη σας, κυρίως για θέματα που την απασχολούν και ιδιαίτερα στην εφηβική ηλικία. Μπορείς επίσης, να της πείτε πως και εσείς περάσατε από τη δική της ηλικία – σε διαφορετική εποχή βέβαια – και έτσι μπορείτε να καταλάβετε τις δικές της ανησυχίες και τα συναισθήματα. Οι συζητήσεις αυτές μπορούν να τερματίζονται με θετικά σχόλια σχετικά με τις ικανότητές της και τις μελλοντικές δυνατότητες…
10. Βοήθεια ειδικού: Αν αισθάνεστε ότι δεν ξέρετε πώς να φερθείτε, πως να την αντιμετωπίσετε, σε μία δύσκολη φάση της ζωής σας ή της δικής της ζωής, τότε η βοήθεια ειδικού θα είναι χρήσιμη και για τις δυο σας, εφόσον όλοι μας χρειαζόμαστε σε κάποια φάση της ζωής μας να δούμε και μία άλλη οπτική ή να μπούμε για λίγο στα «παπούτσια του άλλου»…