Ερευνητές στο Ινστιτούτο Karolinska είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν δοκιμές εμβολίου για τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 σε πειραματόζωα.
Έχοντας αναπτύξει αρκετά υποψήφια προπαρασκευαστικά εμβόλια, οι ειδικοί του τμήματος Εργαστηριακής Ιατρικής είναι έτοιμοι να κάνουν τις πρώτες δοκιμές σε πειραματόζωα στα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με τον καθηγητή και επικεφαλής του τμήματος Matti Sällberg.
Ο Δρ. Sällberg συνεργάζεται στενά με τον καθηγητή Ali Mirazimi και τον ερευνητή Gustaf Ahlén ώστε τα υποψήφια προς δοκιμή εμβόλια να αρχίζουν να δοκιμάζονται σε πειραματόζωα. Όπως εξηγούν αρχικά θα δοκιμάσουν δύο εμβόλια σε κουνέλια για να δουν αν μπορούν να προκαλέσουν ανοσολογική αντίδραση. Τα δύο συγκεκριμένα εμβόλια στοχεύουν σε τμήματα του κορωνοϊού που είναι γενετικά σταθερά και αυτό γεννά ελπίδες ότι τα εμβόλια θα είναι αποτελεσματικά και έναντι άλλων κορωνοϊών. «Αντί να επικεντρωθούμε σε ένα εμβόλιο κατά του SARS-CoV-2, προσπαθούμε να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά και να αναπτύξουμε ένα εμβόλιο που να είναι κατά όλων των κορωνοϊών. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι την επόμενη φορά που ένας νέος κορωνοϊός κάνει την εμφάνισή του, κι αυτό είναι κάτι που σίγουρα θα συμβεί, θα έχουμε ήδη ένα αποτελεσματικό εμβόλιο και δεν θα πρέπει να ξεκινήσουμε την έρευνα από την αρχή», λένε οι ερευνητές.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι όλα τα υποψήφια εμβόλια θα μπορούν να δοκιμαστούν σε ποντίκια το προσεχές δίμηνο με στόχο να δουν ποιο έχει τις περισσότερες δυνατότητες να προσφέρει προστασία ενάντια στη λοίμωξη. Το πιθανότερο είναι όπως εκτιμούν να καταλήξουν σε ένα εμβόλιο με βάση το DNA καθώς η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι τέτοια εμβόλια είναι πιο σταθερά και η απαιτούμενη υποδομή για την ανάπτυξή τους υπάρχει ήδη.
Οι Sällberg, Mirazimi και Ahlén μαζί με έξι άλλους επιστημονικούς εταίρους βρίσκονται σε διαπραγμάτευση για την εξασφάλιση 3 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Ινστιτούτο Karolinska είναι υπεύθυνο για την ανάπτυξη του εμβολίου, ενώ άλλοι εταίροι έχουν επιφορτιστεί με την παραγωγή μικρών μορίων DNA που περιέχουν τμήματα του SARS-CoV-2. Γενικά, η ιδέα είναι η παραγόμενη γνώση να διαχέεται και να είναι διαθέσιμη προς χρήση απ’ όλη την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.