Γενετικές αλλαγές στο σπέρμα φαίνεται πως προκαλεί η χρήση ινδικής κάνναβης, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσαν επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Duke στην Βόρεια Καρολίνα.

Με την τάση για νομιμοποίηση της ινδικής κάνναβης διεθνώς να εντείνεται, οι επιστήμονες μελετούν με μεγαλύτερη προσοχή τις πιθανές επιπτώσεις της, ιδίως της τετραϋδροκανναβινόλης (THC).

Η νέα επιστημονική μελέτη με επικεφαλής τον καθηγητή Ψυχιατρικής Scott Collins, όπως αναφέρεται στο Epigenetics, έγινε σε 24 άνδρες αλλά και σε πειραματόζωα (αρουραίους). Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της η ινδική κάνναβη επιδρά στα γονίδια και μεταβάλλει τη μεθυλίωση του DNA προκαλώντας επιγενετικές αλλαγές στο σπέρμα με άγνωστες προς το παρόν συνέπειες.

«Κάτι στην ινδική κάνναβη επηρεάζει το γενετικό προφίλ του σπέρματος, καθώς οι επιπτώσεις της στους άνδρες και την αναπαραγωγική τους υγεία δεν είναι τελείως μηδενικές», δήλωσε ο Δρ. Collins προσθέτοντας πως «δεν γνωρίζουμε ακόμη τι σημαίνει αυτό, αλλά το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι νέοι άνδρες σε αναπαραγωγική ηλικία έχουν νόμιμη πρόσβαση στην ινδική κάνναβη, θα πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις».

Ως τακτικός χρήστης ινδικής κάνναβης θεωρείται κάποιος που κάνει χρήση τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα επί ένα εξάμηνο. Παράλληλα διαπιστώθηκε πως όσο συχνότερος χρήστης είναι κανείς, τόσο μεγαλύτερη είναι η παρουσία THC στα ούρα του και κατά συνέπεια τόσο πιο αισθητές οι αλλαγές στο γενετικό προφίλ του σπέρματός του.

Η επίδραση της THC τόσο στους ανθρώπους όσο και στους αρουραίους αφορά εκατοντάδες διαφορετικά γονίδια, ενώ προς το παρόν είναι άγνωστο αν το σπέρμα που επηρεάστηκε από τη χρήση της ινδικής κάνναβης είναι αρκετά υγιές για να γονιμοποιήσει ένα ωάριο και αν η ανάπτυξη του εμβρύου στη συνέχεια θα είναι φυσιολογική.

Σε επόμενη φάση οι ερευνητές αναμένεται να εξετάσουν αν η διακοπή της χρήσης αναστρέφει τις γενετικές αλλαγές του σπέρματος στους άνδρες και κατά πόσο οι απόγονοι των τακτικών χρηστών ινδικής κάνναβης έχουν επίσης γενετικές αλλαγές.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες συστήνουν τη διακοπή της χρήσης ινδικής κάνναβης τουλάχιστον έξι μήνες πριν ένας άνδρας προσπαθήσει να γίνει πατέρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ