Η ενασχόληση ενός ανθρώπου με τον αθλητισμό μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ικανότητας του εγκεφάλου του να επεξεργάζεται ήχους, υποστηρίζει μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Sports Health.
Το εύρημα αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Northwestern που πραγματοποίησαν την εν λόγω μελέτη.
«Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι η άθληση οδηγεί σε καλύτερη σωματική κατάσταση, δεν είχαμε εντρυφήσει όμως στη σχέση μεταξύ εγκεφαλικής κατάστασης και άθλησης. Αυτό που ανακαλύψαμε τώρα είναι ότι τα σπορ μπορούν να ρυθμίσουν τον εγκέφαλο με τέτοιο τρόπο, ώστε να κατανοεί καλύτερα το ακουστικό περιβάλλον του ατόμου», αναφέρει σχετικά η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια νευροβιολογίας και επιστημών της επικοινωνίας, Nina Kraus.
Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν 495 άνδρες και γυναίκες, φοιτητές του Πανεπιστημίου που ασχολούνταν με τον αθλητισμό και μια ομάδα ελέγχου 493 ατόμων αντίστοιχης ηλικίας και φύλου που δεν ανήκαν στην κατηγορία των αθλητών.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα των συμμετεχόντων μέσω ακουστικών τα οποία παρείχαν διάφορους ήχους ομιλίας. Όπως αποδείχθηκε, οι αθλητές παρουσίασαν μεγαλύτερη ικανότητα να εκτρέπουν τον εξωτερικό θόρυβο από το πεδίο προσήλωσής τους και να επεξεργάζονται καλύτερα τους ήχους που άκουγαν στο ακουστικό τους σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.
Η ικανότητα αυτή, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να είναι χρήσιμη στους αθλητές όταν προσπαθούν να ακούσουν έναν συμπαίκτη ή τον προπονητή τους κατά τη διάρκεια του αγώνα.
«Μπορούμε να παρομοιάσουμε τον ηλεκτρικό ήχο του παρασκηνίου στον εγκέφαλο με τον στατικό στο ραδιόφωνο. Για παράδειγμα, υπάρχουν δύο διαφορετικοί τρόποι για να ακούσουμε καλύτερα έναν DJ: είτε να ελαχιστοποιήσουμε τον στατικό ήχο είτε να ενισχύσουμε τη φωνή του DJ. Βρήκαμε, λοιπόν, ότι ο εγκέφαλος των αθλητών ελαχιστοποιεί τους στατικούς ήχους του περιβάλλοντος για να ακούει καλύτερα τον ‘DJ’», σημειώνει η Δρ. Kraus.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι είναι πιθανό η αφοσίωση στη σωματική δραστηριότητα να βρίσκεται σε αντιστοιχία με ένα πιο «ήσυχο» νευρικό σύστημα, το οποίο με τη σειρά του, εφόσον είναι πιο υγιές, να μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τους τραυματισμούς ή άλλα προβλήματα υγείας. Τα ευρήματα αυτά ενδεχομένως να οδηγήσουν σε θεραπείες με βάση τον αθλητισμό για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής.