Νέα μελέτη εξετάζει τον συσχετισμό ανάμεσα στην παχυσαρκία και την περιοδοντίτιδα, δύο από τις πιο συχνές μη μεταδοτικές ασθένειες στις ΗΠΑ. Η μελέτη εξετάζει την επίδραση της παχυσαρκίας στη μη χειρουργική θεραπεία της περιοδοντικής νόσου και αναλύει τους τρόπους με τους οποίους οι δύο αυτές παθήσεις σχετίζονται.
«Η σχέση παχυσαρκίας και περιοδοντικής νόσου δεν είναι τόσο απλή όσο μια σχέση αιτίας-αποτελέσματος», λέει ο Andres Pinto , καθηγητής στοματικής και γναθοπροσωπικής ιατρικής και διαγνωστικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Case of Western Reserve School of Dental Medicine και συν-συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στην British Dental Journal.
Αντ ‘αυτού, η σχέση επικεντρώνεται σε αυτό που έχουν κοινό και οι δύο παθήσεις: τη φλεγμονή.
Εξετάζοντας πολυάριθμες μελέτες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα δεδομένα που δείχνουν αύξηση στον δείκτη μάζας σώματος, την περιφέρεια μέσης και το ποσοστό σωματικού λίπους σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης περιοδοντίτιδας. Οι περισσότερες μελέτες ανέλυαν δεδομένα από πληθυσμιακά υποσύνολα σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, σε αντίθεση με τη μελέτη του ίδιου πληθυσμιακού δείγματος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι αλλαγές στη χημεία του σώματος επηρεάζουν το μεταβολισμό, γεγονός που, με τη σειρά του, προκαλεί φλεγμονή – κοινό σύμπτωμα και στις δύο ασθένειες.
«Η περιοδοντική νόσος εμφανίζεται σε ασθενείς με μεγαλύτερη ευαισθησία στην εμφάνιση φλεγμονών – οι οποίοι εμφανίζουν συχνότερα παχυσαρκία», ανέφερε ο Pinto και συμπλήρωσε πως «οι πληροφορίες αυτές μπορούν να διαφωτίσουν τους επαγγελματίες υγείας για το πώς να σχεδιάσουν θεραπείες για ασθενείς που πάσχουν από παχυσαρκία και / ή περιοδοντίτιδα», ανέφερε ο Pinto.
«Οι επαγγελματίες στον τομέα της υγείας πρέπει να γνωρίζουν την πολυπλοκότητα της παχυσαρκίας ώστε να επισημαίνουν στους ασθενείς τους την ανάγκη απόκτησης του κατάλληλου σωματικού βάρους και τη διατήρηση της καλής στοματικής υγιεινής», δήλωσε ο ίδιος.
Ωστόσο, ο Δρ. Pinto κρίνει αναγκαία την περαιτέρω έρευνα της σχέσης ανάμεσα στις δύο παθήσεις: «υπάρχει μια σκέψη, από κλινικής απόψεως, ότι αν αντιμετωπιστεί η μία από τις δύο παθήσεις, μπορεί να επηρεαστεί η άλλη».