Ένα γρήγορο τεστ ανδρικής γονιμότητας θα μπορούσε να γλιτώσει τα ζευγάρια από χρόνια αβεβαιότητας πάνω σε αυτό το θέμα, υποστηρίζουν οι επιστήμονες μίας νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports.

Οι ερευνητές εντόπισαν διαφορές στη μοριακή δομή του σπέρματος των ανδρών με προβλήματα γονιμότητας, οι οποίες δεν υπάρχουν στους υγιείς, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για μια άμεση υψηλής ακριβείας μέθοδο εξέτασης, βάζοντας στην άκρη τις χρονόβορες διαγνωστικές τεχνικές που έχουν στη διάθεσή τους αυτή τη στιγμή οι γιατροί.

Η διεθνής ομάδα ερευνητών υπό την επίβλεψη του Πανεπιστημίου της Washington, ανέλυσε το DNA του σπέρματος ανδρών που έπασχαν από υπογονιμότητα όσο και υγιών, γνωρίζοντας από προηγούμενες έρευνες ότι υπάρχει μια πιθανή σύνδεση ανάμεσα στην ανδρική υπογονιμότητα και σε αλλοιώσεις σε ομάδες μορίων προσκολλημένες στο DNA του σπέρματος.

Τα μόρια αυτά ρυθμίζουν τον τρόπο λειτουργίας ορισμένων γονιδίων, με τους ειδικούς να βρίσκουν ότι όλοι οι άνδρες που παρουσίαζαν υπογονιμότητα έφεραν ένα συγκεκριμένο βιοδείκτη. Επίσης, εντόπισαν έναν ξεχωριστό βιοδείκτη που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να προσδιοριστεί η κατηγορία των ανδρών που θα ανταποκρινόταν στην ορμονοθεραπεία, η οποία χρησιμοποιείται σε ασθενείς των οποίων η υπογονιμότητα οφείλεται σε έλλειψη τεστοστερόνης.

«Η ύπαρξη ενός διαγνωστικού εργαλείου που ενημερώνει άμεσα τον ασθενή για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται και τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές που ενδείκνυνται για τη δική του περίπτωση θα είναι κάτι εξαιρετικά χρήσιμο. Σε έναν τομέα όπου πολλά από τα φάρμακα που βρίσκονται στην αγορά λειτουργούν μόνο για ένα μέρος των ασθενών, η πρακτική αυτή θα εξοικονομήσει χρόνο και χρήματα και θα διευκολύνει την καλύτερη διαχείριση της ιατρικής φροντίδας», σημειώνει σε σχόλιό του ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Michael Skinner.

Προς το παρόν, οι ερευνητές ξεκινούν μια μεγαλύτερη κλινική δοκιμή για να εξετάσουν τη μέθοδό τους για μελλοντική εμπορική χρήση, υποστηρίζοντας ότι θα έχει σημαντικές συνέπειες όχι μόνο στη θεραπεία της ανδρικής υπογονιμότητας αλλά και σε μια ποικιλία διάφορων άλλων παθήσεων.