Ήδη από την ηλικία των οκτώ ετών είναι δυνατόν να προβλεφθεί ο κίνδυνος εκδήλωσης άνοιας σε ηλικία 70 ετών, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Neurology.
Συγκεκριμένα, ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου υποστηρίζουν ότι η ικανότητα σκέψης σε ηλικία οκτώ ετών μπορεί να αποτελέσει προγνωστικό δείκτη των γνωστικών ικανοτήτων του ατόμου κατά την Τρίτη Ηλικία. Επίσης λένε ότι το μορφωτικό επίπεδο και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση είναι άλλοι δύο προγνωστικοί παράγοντες των επιδόσεων του ατόμου σε τεστ σκέψης και μνήμης.
Οι επιστήμονες αξιολόγησαν δεδομένα για 502 άτομα που όλα είχαν γεννηθεί την ίδια εβδομάδα το 1946 στη Μεγάλη Βρετανία, και οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε γνωστικά τεστ όταν ήταν οκτώ ετών. Μεταξύ 69-71 ετών οι συμμετέχοντες είχαν ξανα-υποβληθεί σε τεστ μνήμης και σκέψης. Το ένα τεστ ήταν όμοιο με αυτό που είχαν κάνει σε παιδική ηλικία και αφορούσε την διάταξη διαφόρων γεωμετρικών σχημάτων και τον εντοπισμό ενός χαμένου κομματιού μεταξύ πέντε επιλογών. Τα άλλα τεστ αφορούσαν γλωσσικές δοκιμασίες, προσανατολισμό, προσοχή και σκέψη.
Τα άτομα υποβλήθηκαν σε τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET) για να διαπιστωθεί αν υπήρχαν πλάκες β-αμυλοειδούς, χαρακτηριστικό γνώρισμα της νόσου Αλτσχάιμερ, αλλά επίσης και σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου.
Από τη συνδυαστική αξιολόγηση όλων των δεδομένων οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η ικανότητα σκέψης σχετιζόταν με το σκορ στα γνωσιακά τεστ που είχαν γίνει 60 χρόνια αργότερα. Για παράδειγμα, κάποιος που ως παιδί είχε καταταγεί στο ανώτερο 25% ως προς την γνωστική του ικανότητα, ήταν πιθανότερο να παραμένει σε αυτό το ανώτερο 25% και σε ηλικία 70 ετών.
Ακόμα, τα άτομα που είχαν φοιτήσει και στο πανεπιστήμιο είχαν 16% υψηλότερο γνωστικό σκορ από εκείνους που είχαν σταματήσει το σχολείο πριν την ηλικία των 16 ετών. Το υψηλό κοινωνικοοικονομικό στάτους ήταν επίσης προγνωστικός δείκτη καλύτερης γνωστικής επίδοσης σε ηλικία 70 ετών. Για παράδειγμα, όσοι ήταν επιτυχημένοι επαγγελματίες έτειναν να μπορούν να θυμηθούν κατά μέσο όρο 12 λεπτομέρειες από μια σύντομη ιστορία, συγκριτικά με 11 έναντι εκείνων που έκαναν χειρωνακτική εργασία.
Οι γυναίκες είχαν πάντως καλύτερες επιδόσεις από τους άνδρες στα τεστ μνήμης και ταχύτητας σκέψης.
Τέλος, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα άτομα με πλάκες β-αμυλοειδούς πρωτεΐνης στον εγκέφαλο είχαν χαμηλότερο σκορ στα γνωσιακά τεστ. Ωστόσο η ύπαρξη των πλακών αυτών δεν σχετίστηκε με το φύλο, τις γνωστικές δεξιότητες σε παιδική ηλικία, τη μόρφωση και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση.