Οι μετεγχειρητικές λοιμώξεις είναι αρκετές συχνές μετά από μια επέμβαση καρδιάς, σύμφωνα με νεότερη μελέτη. Συγκεκριμένα, 1 στους 5 ενήλικες θα μπορούσε να προσβληθεί από μια τέτοια λοίμωξη έως και έξι μήνες μετά την επέμβαση. Οι γυναίκες διέτρεχαν μέχρι και 60% μεγαλύτερες πιθανότητες μόλυνσης, με τις τρεις συχνότερες να είναι η ουρολοίμωξη, η πνευμονία και η σήψη.

Οι δύο μελέτες των ερευνητών από το Michigan Medicine, εξέτασαν χιλιάδες περιπτώσεις που αφορούσαν δικαιούχους του Medicare οι οποίοι υποβλήθηκαν σε αορτοστεφανιαία παράκαμψη, γνωστή ως by pass ή σε αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας. Οι μαύροι ασθενείς είχαν επίσης υψηλότερα ποσοστά συνολικής λοίμωξης (28%) σε σύγκριση με τους λευκούς ασθενείς (19,2%). Οι μελέτες δημοσιεύτηκαν στο The Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery.

«Οι έρευνές μας αναδεικνύουν τις διαρκείς ανισότητες στα αποτελέσματα των ασθενών που υποβάλλονται σε καρδιοχειρουργική επέμβαση, οι οποίες απαιτούν διεπιστημονικές προσπάθειες για να διορθωθούν», δήλωσε η Δρ. J’undra N. Pegues, M.D., M.S., πρώτη συγγραφέας της μελέτης σχετικά με τις ανισότητες των λοιμώξεων και ερευνήτρια στο Τμήμα Καρδιοχειρουργικής στο U-M Health.

Σε μία από τις μελέτες, η οποία κάλυψε νοσοκομεία σε ολόκληρη την πολιτεία του Μίσιγκαν, το 21,2% των δικαιούχων Medicare εμφάνισε λοίμωξη έως και έξι μήνες μετά την επέμβαση. Η πνευμονία και οι ουρολοιμώξεις αντιπροσώπευαν σχεδόν το 17% όλων των λοιμώξεων, ενώ τα ποσοστά των λοιμώξεων διέφεραν σχεδόν 40% μεταξύ των νοσοκομείων.

«Η παρακολούθηση των λοιμώξεων πέραν του σύντομου χρονικού ορίζοντα είναι σημαντική, καθώς ορισμένα νοσοκομεία είναι καλύτερα εξοπλισμένα από άλλα για την πρόληψη των λοιμώξεων. Επιπλέον, ορισμένοι ασθενείς αντιμετωπίζουν δυσανάλογες προκλήσεις δεδομένων των κοινωνικών καθοριστικών παραγόντων της υγείας», τόνισε η Δρ. Pegues.

Το κενό στις καταγραφές των λοιμώξεων 

Ορισμένες προηγούμενες μελέτες είχαν διαπιστώσει ότι τα ποσοστά των λοιμώξεων μετά από αυτές τις επεμβάσεις ήταν χαμηλότερα. Σύμφωνα με τους ερευνητές των τωρινών μελετών, τα υψηλότερα ποσοστά θα μπορούσαν να οφείλονται στη μεγαλύτερη περίοδο παρακολούθησης των δύο μελετών, τους έξι μήνες.

«Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση παράκαμψης της καρδιάς ή αντικατάστασης βαλβίδας διατρέχουν κίνδυνο να αναπτύξουν άλλες λοιμώξεις που μπορεί να προκύψουν σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, όπως ουρολοιμώξεις και γαστρεντερικές λοιμώξεις», πρόσθεσε ο Δρ. Donald Likosky, Ph.D., κύριος συγγραφέας και των δύο μελετών και ερευνητής καθηγητής καρδιοχειρουργικής Richard και Norma Sarns στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Στην παρακολούθηση των μετέπειτα λοιμώξεων, ο Δρ. Charles Schwartz, M.D., πρόεδρος του Τμήματος Χειρουργικής στο Trinity Health Oakland και συν-συγγραφέας και στις δύο αυτές μελέτες εντοπίζει ένα σημαντικό κενό, καθώς τα περισσότερα εθνικά μητρώα δεν παρακολουθούν αυτές τις πρόσθετες λοιμώξεις ούτε διεξάγουν παρακολούθηση πέραν των 30 ημερών μετά την επέμβαση: «Αυτό πιθανώς οδηγεί σε μια τεράστια υποεκτίμηση της επιβάρυνσης των λοιμώξεων μετά από μια καρδιοχειρουργική επέμβαση», δήλωσε ο Δρ. Schwartz.

Σε μία από τις μελέτες, οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε επέμβαση σε νοσοκομεία με χαμηλότερες επιδόσεις, με υψηλότερα αναμενόμενα ποσοστά λοιμώξεων, ήταν πιο πιθανό να λάβουν εξιτήριο σε κέντρα εκτεταμένης φροντίδας ή αποκατάστασης.

«Άλλες καταστάσεις υγείας που σχετίζονται με την ηλικία, όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο καρκίνος, μπορεί να συμβάλλουν στις μεταγενέστερες λοιμώξεις που εντοπίστηκαν σε αυτή τη μελέτη» συμπληρώνει ο συν-συγγραφέας και των δύο μελετών Δρ Francis Pagani, M.D., Ph.D., ο Otto Gago Καθηγητής Καρδιοχειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν και αναπληρωτής διευθυντής της Michigan Society of Thoracic and Cardiovascular Surgeons Quality Collaborative.

Μέσω μιας κρατικής παρέμβασης βελτίωσης της ποιότητας που διήρκεσε από το 2012 έως το 2017, τα νοσοκομεία που υιοθέτησαν στρατηγικές πρόληψης λοιμώξεων κατάφεραν να μειώσουν τον κίνδυνο πνευμονίας σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα.

«Η μελέτη μας τονίζει τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ νοσοκομείων και φορέων της κοινότητας για τον εντοπισμό και την εφαρμογή πρακτικών που μπορούν να αλλάξουν, με στόχο την πρόληψη των μετεγχειρητικών λοιμώξεων» δήλωσε ο Δρ. Syed Sikandar Raza, M.D., πρώτος συγγραφέας και ειδικευόμενος στην ολοκληρωμένη θωρακοχειρουργική στο U-M Health.

Διαβάστε επίσης

Το παυσίπονο που ανακουφίζει αποτελεσματικά – Δεν είναι φάρμακο

Ουρολοιμώξεις: Όλα τα λάθη που πρέπει να αποφύγετε για να γλυτώσετε την ταλαιπωρία

Είστε ευάλωτες στις ουρολοιμώξεις; Να τι φταίει