Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, έχει αυξηθεί η χρήση της βιολογικής έναντι της μηχανικής καρδιακής βαλβίδας στις χειρουργικές επεμβάσεις. Μια νεότερη μελέτη, ωστόσο, δίνει ένα μικρό προβάδισμα στη μηχανική αντικατάσταση σε μια συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.
Πιο συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα της έρευνας των επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ αποδεικνύουν ότι οι ασθενείς ηλικίας 50 έως 70 ετών με μηχανική καρδιακή βαλβίδα είχαν καλύτερη μακροπρόθεσμη επιβίωση σε σύγκριση με εκείνους που είχαν βιολογική βαλβίδα.
Οι υπάρχουσες κατευθυντήριες οδηγίες υποστηρίζουν τη χρήση μηχανικών βαλβίδων από συνθετικά υλικά σε ασθενείς ηλικίας κάτω των 50 ετών, ενώ οι βιολογικές βαλβίδες από ζωικό ιστό προτιμώνται για άτομα ηλικίας άνω των 65 ή 70 ετών. Σύμφωνα με αυτές, η κατάλληλη επιλογή αποφασίζεται από τους χειρουργούς και τους ασθενείς ηλικίας 50 έως 70 ετών. Ωστόσο, ενώ τα βραχυπρόθεσμα κλινικά αποτελέσματα είναι γνωστό ότι είναι τα ίδια, τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα εξακολουθούν να είναι υπό συζήτηση.
Υπό αυτό το πρίσμα, η ερευνητική ομάδα θέλησε να διαπιστώσει τα κλινικά αποτελέσματα των ασθενών ηλικίας 50 έως 70 ετών που υποβλήθηκαν σε εκλεκτική και επείγουσα αντικατάσταση καρδιακής βαλβίδας στο Ινστιτούτο Καρδιάς του Μπρίστολ (BHI) σε μια περίοδο 27 ετών – από το 1996 έως 2023. Οι ερευνητές επιχείρησαν επίσης να διερευνήσουν τις τάσεις, τα πρώιμα αποτελέσματα και τα μακροπρόθεσμα ποσοστά επιβίωσης και τη συχνότητα επαναλαμβανόμενων επεμβάσεων βαλβίδας. Συνολικά, στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν 1.708 ασθενείς, εκ των οποίων το 61% ήταν άνδρες με μέση ηλικία τα 63 έτη, ενώ 1.191 (το 69,7%) έλαβαν βιολογική αντικατάσταση βαλβίδας.
Όπως διαπιστώθηκε, δεν παρατηρήθηκαν βραχυπρόθεσμες διαφορές κατά τη σύγκριση των ασθενών που έλαβαν βιολογικές και μηχανικές βαλβίδες. Εντούτοις, οι ασθενείς που έλαβαν μηχανικές βαλβίδες είχαν καλύτερη μακροπρόθεσμη επιβίωση έως και 13 χρόνια μετά την επέμβαση. Όσον αφορά στο μέγεθος της βαλβίδας, οι ασθενείς με αντικατάσταση βιολογικής βαλβίδας μεγέθους 19 mm -μια αρκετά μικρή βαλβίδα που χρησιμοποιείται συνήθως στις γυναίκες- παρουσίασαν τη χειρότερη μακροπρόθεσμη επιβίωση. Αντίθετα, οι ασθενείς με μηχανική βαλβίδα μεγέθους 21 mm είχαν καλύτερη επιβίωση σε σύγκριση με τις βιολογικές βαλβίδες μεγέθους 19 και 21 mm.
«Η μελέτη μας έχει επιπτώσεις στη λήψη αποφάσεων για τη χειρουργική αντικατάσταση καρδιακής βαλβίδας σε ασθενείς ηλικίας 50 έως 70 ετών. Τα στοιχεία που υποστηρίζουν καλύτερη μακροπρόθεσμη επιβίωση σε ασθενείς που λαμβάνουν μηχανική καρδιακή βαλβίδα υποδηλώνουν ότι η τρέχουσα τάση υπέρ των βιολογικών βαλβίδων σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία θα πρέπει να επανεξεταστεί επειγόντως. Το πλεονέκτημα επιβίωσης είναι ιδιαίτερα σαφές στις βαλβίδες μικρότερου μεγέθους» συνοψίζει ο Δρ. Gianni Angelini, καθηγητής καρδιοχειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Μπρίστολ και διευθυντής του Bristol Heart Institute και αντίστοιχος συγγραφέας της μελέτης.
Η ερευνητική ομάδα συνιστά την αξιολόγηση των μακροπρόθεσμων πλεονεκτημάτων που σχετίζονται με τις μηχανικές βαλβίδες, ιδίως σε μικρότερα μεγέθη, παρά το γεγονός ότι με τις βιολογικές βαλβίδες δεν απαιτούνται μακροχρόνια λήψη αντιπηκτικών.
Περιορισμοί της μελέτης
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Cardio-Thoracic Surgery, παρουσιάζει και ορισμένους περιορισμούς, όπως ο σχεδιασμός σε ένα μόνο ίδρυμα, η αναδρομική συλλογή δεδομένων και η απουσία τυχαιοποίησης, που ενδέχεται να την καθιστούν ευάλωτη σε μεροληψία. Η έλλειψη υπερηχοκαρδιογραφικών πληροφοριών μπορεί να έχει οδηγήσει σε υποεκτίμηση της συχνότητας της δομικής βαλβιδικής ανεπάρκειας.
Επιπλέον, όσον αφορά τις επαναλαμβανόμενες επεμβάσεις βαλβίδας, συμπεριλήφθηκαν μόνο οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε επαναληπτική χειρουργική αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας ή σε εμφύτευση αορτικής βαλβίδας με διακαθετήρα (TAVI) στο BHI. Ωστόσο, δεδομένου ότι το BHI λειτουργεί ως υπερτοπικό κέντρο, είναι εξαιρετικά απίθανο πολλοί ασθενείς να έχουν υποβληθεί σε επαναληπτική επέμβαση σε άλλα ιδρύματα. Τέλος, η αιτία θανάτου (καρδιαγγειακή ή μη καρδιαγγειακή) δεν ήταν διαθέσιμη.
To τρόφιμο-βάλσαμο για την καρδιά που συστήνει ο γιατρός – Μισή κουταλιά την ημέρα κάνει θαύματα
Το νόστιμο σνακ που βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και «αγαπά» την καρδιά
Θέλετε γερή καρδιά και μακροζωία; Η διατροφή που το διασφαλίζει