Υγιεινή, διατροφή, λιγότερο αλκοόλ, καθόλου κάπνισμα και συστηματική κίνηση. Αυτές είναι μερικές από τις κατευθυντήριες γραμμές των ειδικών παγκοσμίως για την μείωση των πιθανοτήτων εκδήλωσης καρκίνου. Αρκεί, όμως, τελικά να προσέχουμε το βάρος μας και να γυμναζόμαστε τακτικά ή χρειάζεται να παρακολουθούμε και άλλες, επιμέρους αλλαγές στο σώμα μας;

Η παχυσαρκία αποτελεί έναν γνωστό παράγοντα κινδύνου, σύμφωνα όμως με νεότερη μελέτη από World Cancer Research Fund, που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine, αποδεικνύεται ότι ενδεχομένως να μην ευθύνεται μόνο ο υψηλότερος Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) αλλά και το επιπλέον βάρος στην περίμετρο της μέσης, ακόμα και για όσους ασκούνται τακτικά. Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που εξετάζει πώς αυτοί οι δύο παράγοντες συνδυάζονται για να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο καρκίνου.

Εξετάζοντας στοιχεία περισσότερων από 315 χιλιάδων Βρετανών, οι ερευνητές έκαναν μια σύγκριση μεταξύ των πιθανοτήτων εμφάνισης καρκίνου σε άτομα που πληρούσαν τα συνιστώμενα επίπεδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την περιφέρεια μέσης – που ορίζεται ως μικρότερη από 88 εκατοστά για τις γυναίκες και 102 εκατοστά για τους άνδρες. Αντίστοιχα, αξιολόγησαν εάν πληρούσαν τις κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ για την άσκηση – 150 έως 300 λεπτά την εβδομάδα μέτριας έντασης άσκηση ή 75 έως 150 λεπτά έντονης έντασης άσκηση την εβδομάδα.

Κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 11 ετών, σχεδόν 30.000 άτομα στη μελέτη εμφάνισαν κάποιον τύπο καρκίνου. Όπως διαπιστώθηκε, όσοι δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές του ΠΟΥ για την περιφέρεια μέσης είχαν 11% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, ακόμη και όταν έμεναν πιστοί στην εβδομαδιαία ποσότητα της άσκησης. Ομοίως, όσοι δεν έφταναν τα όρια της συνιστώμενης άσκησης, παρουσίαζαν κατά 4% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, ακόμη και αν είχαν αδύνατη μέση. Εντούτοις, η μεγαλύτερη περιφέρεια της μέσης σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια της άσκησης αύξανε τον κίνδυνο καρκίνου κατά 15%.

Η Δρ Helen Croker, βοηθός διευθυντή έρευνας και πολιτικής στο World Cancer Research Fund συνοψίζει: «Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν τη σημασία μιας ολιστικής προσέγγισης του τρόπου ζωής αντί της εστίασης σε έναν μόνο παράγοντα για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου. Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους και, ειδικότερα, η ύπαρξη περιφέρειας μέσης εντός του συνιστώμενου επιπέδου και η σωματική δραστηριότητα, μαζί με την υγιεινή διατροφή, αποτελούν κρίσιμα βήματα για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου».

Διαβάστε επίσης

Καρκίνος: Αυτό είναι το φυσικό αντίδοτο στη νόσο που μειώνει τον κίνδυνο θανάτου

Νέο αιματολογικό τεστ ανιχνεύει 6 τύπους καρκίνου σε λίγα ml αίματος – Τι λέει ο Έλληνας συνεπικεφαλής της έρευνας

Διαγνώστηκε με καρκίνο στα 25 του – Το ενοχλητικό σύμπτωμα που τελικά τον οδήγησε στον γιατρό