Μια νεότερη εξέταση αίματος θα μπορούσε να ανιχνεύσει εγκαίρως τη γνωστική εξασθένηση, χάρη σε έναν βιοδείκτη που εντόπισε νεότερη μελέτη. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Λος Άντζελες (UCLA) κατάφεραν να αναγνωρίσουν μια πρωτεΐνη στο αίμα, τον αυξητικό παράγοντα του πλακούντα (PlGF). Τα υψηλά επίπεδα της συγκεκριμένης πρωτεΐνης συνδέονται με αλλαγές στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου, γεγονός που ενδεχομένως να συμβάλλει στην ανάπτυξη προβλημάτων σε μικρά εγκεφαλικά αγγεία. Αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να βοηθήσει στον έγκαιρο εντοπισμό ατόμων που κινδυνεύουν, πιο γρήγορα και με μικρότερο κόστος σε σχέση με τη χρήση μαγνητικής τομογραφίας.

Μέχρι σήμερα, οι ερευνητές και οι κλινικοί γιατροί αξιοποιούν τις μαγνητικές τομογραφίες για να παρακολουθούν τις αλλαγές των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου που συνδέονται με τη γνωστική εξασθένηση και την άνοια. Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association υποδεικνύει ότι ο εντοπισμός αυτής της πρωτεΐνης στο αίμα θα μπορούσε να εντοπίσει τη νευροεκφυλιστική ασθένεια νωρίτερα, εντοπίζοντας ενδεχομένως ασθενείς με χαμηλότερο κόστος.

«Μελετήσαμε μια πρωτεΐνη στο αίμα η οποία θεωρείται κρίσιμη για τον σχηματισμό των αιμοφόρων αγγείων, αλλά φαίνεται πως παίζει ρόλο στην αγγειακή διαπερατότητα που σχετίζεται με τη γνωστική έκπτωση», εξήγησε ο Δρ. Jason Hinman, MD, PhD, αγγειακός νευρολόγος στο UCLA Health, προσωρινός συνδιευθυντής του Mary S. Easton Center for Alzheimer’s Research and Care στη David Geffen School of Medicine at UCLA και κύριος συγγραφέας της μελέτης.

Τα δυσλειτουργικά κύτταρα που επενδύουν τα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο αναγνωρίζονται όλο και περισσότερο ως βασικός παράγοντας των διαδικασιών που οδηγούν στη νόσο των μικρών εγκεφαλικών αγγείων (CSVD), η οποία συμβάλλει σημαντικά στη γνωστική έκπτωση και την άνοια. Τα κατεστραμμένα αγγεία επιτρέπουν σε υγρά και φλεγμονώδη μόρια να εισχωρούν στον εγκεφαλικό ιστό. Η συγκεκριμένη κατάσταση διαγιγνώσκεται με ακριβές μαγνητικές τομογραφίες, όπου οι περιοχές βλάβης στον εγκέφαλο φαίνονται ως φωτεινές κηλίδες – γνωστές ως υπερεντάσεις της λευκής ουσίας. Ωστόσο, αυτές οι αλλαγές εμφανίζονται αργά στη διαδικασία της νόσου.

Για τη διεξαγωγή της μελέτης, οι ερευνητές μελέτησαν πιθανές συσχετίσεις που αφορούσαν διάφορους παράγοντες, ανάμεσά τους και τα επίπεδα της πρωτεΐνης PlGF στο πλάσμα και μαγνητικές τομογραφίες, από 370 ηλικιωμένους άνω των 55 ετών. Παρατήρησαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα της PIGF συνδέονταν με περισσότερο υγρό στον εγκέφαλο και περισσότερες αλλαγές στη λευκή ουσία, που έχουν συνδεθεί με αυξημένη γήρανση εγκεφάλου.

«Ως βιοδείκτης για την εγκεφαλική νόσο των μικρών αγγείων και την αγγειακή συμβολή στη γνωστική διαταραχή και την άνοια, η πρωτεΐνη PlGF θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ένα οικονομικά αποδοτικό εργαλείο διαλογής για τον εντοπισμό ασθενών που διατρέχουν κίνδυνο αγγειακής εγκεφαλικής βλάβης πριν από την ύπουλη έναρξη της γνωστικής έκπτωσης», δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας Δρ. Kyle Kern, MD, αγγειακός νευρολόγος στο UCLA Health και ερευνητής στην Ιατρική Σχολή David Geffen του UCLA. «Ως μια απλή εξέταση αίματος, ένα τέτοιο εργαλείο θα ήταν πολύτιμο όχι μόνο για τους ασθενείς και τους κλινικούς γιατρούς, αλλά και για τους ερευνητές που εντοπίζουν ασθενείς για κλινικές δοκιμές», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης

Ξυπνάτε τη νύχτα και δυσκολεύεστε να ξανακοιμηθείτε; Τι σημαίνει αυτό για τον κίνδυνο άνοιας

Οι επτά υγιεινές συνήθειες της μέσης ηλικίας που μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας

Απίστευτο: Τα καθαρτικά διπλασιάζουν τον κίνδυνο άνοιας – Τι έδειξε η έρευνα