Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Redox Biology, εξετάζει την προσθήκη ενδοφλέβιας βιταμίνης C σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία και παρουσιάζει ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Η έρευνα αυτή σε ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο του παγκρέατος, διαπίστωσε ότι η βιταμίνη C μπορεί να διπλασιάσει τη συνολική επιβίωση, προσφέροντας νέα ελπίδα για τη βελτίωση της θεραπείας και της ποιότητας ζωής των ασθενών.
«Πρόκειται για μια θανατηφόρα ασθένεια με πολύ κακή έκβαση για τους ασθενείς. Η διάμεση επιβίωση είναι οκτώ μήνες με θεραπεία, πιθανώς μικρότερη χωρίς θεραπεία, και η πενταετής επιβίωση είναι μικρή. Όταν ξεκινήσαμε τη δοκιμή, πιστεύαμε ότι θα ήταν επιτυχία αν φτάναμε σε 12 μήνες επιβίωσης, αλλά διπλασιάσαμε τη συνολική επιβίωση σε 16 μήνες. Τα αποτελέσματα ήταν τόσο εντυπωσιακά στο να δείξουν το όφελος αυτής της θεραπείας για την επιβίωση των ασθενών που μπορέσαμε να σταματήσουμε τη δοκιμή νωρίς», εξηγεί ο Δρ. Joseph J. Cullen, MD, FACS, καθηγητής Χειρουργικής και Ακτινολογικής Ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα.
Εκτός από το χαμηλό ποσοστό επιβίωσης, οι ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος παρουσιάζουν και περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές, ειδικά στα τελικά στάδια. Παρά την πρόοδο στη χημειοθεραπεία και άλλες μεθόδους, η διάμεση επιβίωση των ασθενών με μεταστατικό καρκίνο του παγκρέατος παραμένει χαμηλή, με την πενταετή πρόγνωση να είναι πολύ περιορισμένη. Για το λόγο αυτό, η αναζήτηση νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων θεωρείται σημαντική.
Η ερευνητική διαδικασία
Η μελέτη περιελάμβανε 34 ασθενείς με καρκίνο παγκρέατος σταδίου 4 που τυχαιοποιήθηκαν σε δύο ομάδες. Μία ομάδα έλαβε τυπική χημειοθεραπεία (γεμσιταβίνη και πακλιταξέλη). Η άλλη ομάδα έλαβε την ίδια χημειοθεραπεία συν ενδοφλέβιες εγχύσεις 75 γραμμαρίων βιταμίνης C τρεις φορές την εβδομάδα.
Όπως ανέδειξαν τα αποτελέσματα, η μέση επιβίωση για τους ασθενείς που έλαβαν χημειοθεραπεία και βιταμίνη C ήταν 16 μήνες. Οι ασθενείς που έλαβαν μόνο χημειοθεραπεία επιβίωσαν κατά μέσο όρο μόλις οκτώ μήνες. «Η συνδυαστική θεραπεία όχι μόνο αύξησε τη συνολική επιβίωση, αλλά οι ασθενείς φαίνεται να αισθάνονται καλύτερα, με λιγότερες παρενέργειες και φαίνεται να είναι σε θέση να ανέχονται περισσότερη θεραπεία, και το έχουμε δει και σε άλλες δοκιμές», σημειώνει ο Δρ. Cullen.
Υπάρχουν πρόσθετες ενδείξεις για το όφελος της ενδοφλέβιας υψηλής δόσης βιταμίνης C στη θεραπεία του καρκίνου. Ο Δρ Bryan Allen, MD, PhD, καθηγητής και επικεφαλής της Ακτινολογικής Ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, συνεργάστηκε με τον Δρα Cullen μελετώντας αυτή την προσέγγιση για πάνω από δύο δεκαετίες. Έδειξαν ότι η ενδοφλέβια χορήγηση επιτυγχάνει πολύ υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης C στο αίμα από τη στοματική λήψη, καθιστώντας τα καρκινικά κύτταρα πιο ευάλωτα στη χημειοθεραπεία και την ακτινοβολία. Σε δοκιμές για τον επιθετικό καρκίνο του εγκεφάλου γλοιοβλάστωμα, αυτή η θεραπεία συνδυαστικά με χημειοθεραπεία και ακτινοβολία βελτίωσε σημαντικά την επιβίωση των ασθενών, με τους ερευνητές να χαρακτηρίζουν τα ευρήματα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.
«Σε κάθε βήμα της διαδικασίας, συνέχισε να βελτιώνεται. Ξεκινήσαμε από δοκιμές σε κύτταρα, μετά σε ποντίκια και τελικά λειτούργησε υπέροχα. Στη συνέχεια, οι δοκιμές μας στην πρώτη φάση φάνηκαν πολλά υποσχόμενες. Έτσι, η εξέλιξη ήταν απλά εκπληκτική», λέει ο Δρ Cullen. «Για παράδειγμα, σε μια από τις δοκιμές μας φάσης 1 για τον καρκίνο του παγκρέατος, όπου συνδυάζουμε υψηλή δόση ενδοφλέβιας βιταμίνης C με ακτινοβολία, εξακολουθούμε να έχουμε τρεις μακροχρόνια επιζώντες. Έχουν κλείσει εννέα χρόνια σε αυτό το σημείο, το οποίο είναι πολύ πέρα από το τυπικό εύρος επιβίωσης» κατέληξε.
Ανησυχητική αύξηση γαστρεντερικών καρκίνων – Ποιοι απειλούνται περισσότερο
Καρκίνος Παγκρέατος: Ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος που αυξάνει την επιβίωση των ασθενών
Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Μοντέλο Τεχνητής Νοημοσύνης «επιλέγει» τη βέλτιστη θεραπεία