Οι διαταραχές της εμμήνου ρύσεως ή ακόμη και η διακοπή της αποτελεί πρόβλημα για πολλές γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Υπολογίζεται ότι το 5-7% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας μένουν χωρίς περίοδο για τρεις μήνες ή περισσότερο κάθε χρόνο, μια κατάσταση που μπορεί να υποκρύπτει κάποιο πρόβλημα υγείας.

Σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο, η κετογονική δίαιτα μπορεί να προσφέρει μια απρόσμενη λύση σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν ζητήματα με τον μηνιαίο κύκλο τους. Η έρευνα, υπό την καθοδήγηση της ερευνήτριας Madison Kackley και δημοσιευμένη στο PLoS ONE, έδειξε πως η κετογονική διατροφή μπορεί να βοηθήσει γυναίκες με διαταραχές περιόδου να αποκαταστήσουν τον κύκλο τους.

Η κετογονική διατροφή είναι ένα πρόγραμμα διατροφής που βασίζεται στην υψηλή πρόσληψη λιπαρών και τη χαμηλή κατανάλωση υδατανθράκων. Μέσω αυτής της διατροφής το σώμα σταματά να χρησιμοποιεί τη γλυκόζη από τους υδατάνθρακες ως κύρια πηγή ενέργειας και στρέφεται στην καύση λίπους. Αυτή η διαδικασία οδηγεί σε παραγωγή κετονών, που χρησιμοποιούνται ως πηγή ενέργειας, μια κατάσταση που ονομάζεται διατροφική κέτωση.

Στην έρευνα συμμετείχαν 19 υγιείς αλλά υπέρβαρες γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 34 έτη, οι οποίες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Η πρώτη ομάδα ακολούθησε την κετογονική δίαιτα, η δεύτερη την ίδια δίαιτα σε συνδυασμό με συμπληρώματα κετονών, ενώ η τρίτη ομάδα (ομάδα ελέγχου) ακολούθησε μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά. Η έρευνα διήρκησε έξι εβδομάδες και οι γυναίκες έλαβαν όλα τα γεύματά τους από την ερευνητική ομάδα για να εξασφαλιστεί η ακρίβεια των αποτελεσμάτων. Η έρευνα επικεντρώθηκε στο εάν και πώς η αλλαγή διατροφής θα επηρέαζε τον εμμηνορροϊκό κύκλο των συμμετεχουσών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας
Από τις 13 γυναίκες που παρουσίασαν διατροφική κέτωση, οι 11 ανέφεραν αλλαγές στην περίοδό τους, είτε σε συχνότητα είτε σε ένταση. Μάλιστα, έξι γυναίκες με διακοπή της εμμήνου ρύσεως άνω του έτους, είδαν τον κύκλο τους να επανέρχεται κατά τη διάρκεια της έρευνας. Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα περιστατικά ήταν αυτό μιας 33χρονης γυναίκας που είχε την πρώτη της περίοδο μόλις πέντε μέρες αφότου ξεκίνησε τη δίαιτα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δεν ήταν αναμενόμενα και προκάλεσαν το ενδιαφέρον των ειδικών για περαιτέρω διερεύνηση της επίδρασης της κετογονικής δίαιτας στη γυναικεία ορμονική υγεία. Οι ερευνητές θεωρούν πως οι κετόνες μπορεί να διαδραματίζουν έναν πιο ουσιαστικό ρόλο στη ρύθμιση των γυναικείων ορμονών από ό,τι πιστεύαμε μέχρι τώρα. Ενώ μέχρι σήμερα, οι κετόνες θεωρούνταν κυρίως πηγή ενέργειας, τα νέα αυτά δεδομένα υποδηλώνουν πως η παραγωγή κετονών ίσως συνδέεται με τη λειτουργία του ορμονικού συστήματος των γυναικών.

Η επικεφαλής της έρευνας, Madison Kackley, εξήγησε: «Αυτή η έρευνα είναι σημαντική, επειδή υπάρχουν τόσα πολλά αναπάντητα ερωτήματα για τις γυναίκες. Προσπαθούμε να φέρουμε μια αλλαγή για τις γυναίκες και να τους προσφέρουμε ένα εργαλείο ελέγχου της αναπαραγωγικής τους κατάστασης – κάτι που ιστορικά δεν είχαμε ξανά». Η ομάδα της Kackley μελετά επίσης τη χρήση της κετογονικής δίαιτας για την αντιμετώπιση του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών, της περιεμμηνόπαυσης και της επιλόχειας κατάθλιψης – καταστάσεις που σχετίζονται με ορμονικές διαταραχές και την υγεία των γυναικών γενικότερα.

Παρά τα εντυπωσιακά ευρήματα, η έρευνα είχε και ορισμένους περιορισμούς. Ένας από αυτούς ήταν το μικρό δείγμα των συμμετεχουσών, που περιορίζει τη γενίκευση των αποτελεσμάτων. Επίσης, οι γυναίκες που έπαιρναν αντισυλληπτικά δεν παρουσίασαν μεταβολές στον εμμηνορροϊκό τους κύκλο, υποδεικνύοντας πως οι ορμονικές επιδράσεις της κετογονικής δίαιτας μπορεί να διαφέρουν όταν οι γυναίκες λαμβάνουν ορμονικές θεραπείες.

Παρά τους περιορισμούς αυτούς, τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα. Ενώ η κετογονική δίαιτα είναι ήδη δημοφιλής ως τρόπος απώλειας βάρους, η έρευνα δείχνει πως μπορεί να έχει ευρύτερες επιδράσεις στην υγεία των γυναικών, ιδιαίτερα για όσες αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον κύκλο τους. Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί πλήρως ο μηχανισμός μέσω του οποίου η κετογονική δίαιτα επηρεάζει την έμμηνο ρύση και συμβουλεύουν ότι οποιαδήποτε σημαντική διατροφική αλλαγή, όπως η κετογονική δίαιτα, θα πρέπει να γίνεται σε συνεννόηση με ιατρό, ειδικά εάν υπάρχουν υποκείμενα θέματα υγείας ή λαμβάνεται φαρμακευτική αγωγή.

Διαβάστε επίσης

Η διατροφή «σύμμαχος» στην αντιμετώπιση της σχιζοφρένειας και της διπολικής διαταραχής

Καρκίνος Προστάτη: Το συστατικό της δίαιτας Keto που εξουδετερώνει τα καρκινικά κύτταρα

Kετογονική δίαιτα: Ποιοι αδυνατίζουν ευκολότερα με αυτό τον τύπο διατροφής