Μια πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση έλαβε χώρα με επιτυχία στη Σκωτία από έναν Έλληνα νευροχειρουργό, ο οποίος εξέλιξε και εφάρμοσε τη χειρουργική της «κλειδαρότρυπας» (keyhole surgery) αφαιρώντας ένα μεγάλο όγκο από το μπροστινό τμήμα του εγκεφάλου, μέσω των φρυδιών. Η συγκεκριμένη χειρουργική πρακτική θεωρείται πρωτοεφαρμοζόμενη παγκοσμίως. Η καινοτόμος επέμβαση έχει λιγότερες επιπλοκές, μικρότερη διάρκεια, αλλά και περίοδο ανάρρωσης, καθώς και λιγότερες μετεγχειρητικές ουλές.
Ο νευροχειρουργός, Δρ. Αναστάσιος Γιαμουριάδης, που πραγματοποίησε την επέμβαση προσάρμοσε μια ήδη υπάρχουσα τεχνική, γνωστή ως Modified Eyebrow Keyhole SupraOrbital Approach for Brain Tumours, η οποία προσφέρει τα παραπάνω οφέλη. Σε αντίθεση με την πολύωρη παραδοσιακή χειρουργική επέμβαση για ασθενείς με όγκους στο μπροστινό μέρος του εγκεφάλου (την κρανιοτομή), με την καινοτόμο επέμβαση ο ασθενής μπορεί να πάρει εξιτήριο ακόμα και μια μέρα μετά το τρίωρο χειρουργείο και να επιστρέψει στην εργασία του μέσα σε λίγες ημέρες.
Η Doreen Adams, 75 ετών, η ασθενής που υπεβλήθη στην παρούσα επέμβαση, είχε υποβληθεί προηγουμένως σε κρανιοτομή για την αφαίρεση όγκου. Με την εφαρμοσμένη νέα τεχνική, ένιωσε πραγματικά τη μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις δύο διαδικασίες: «Ο όγκος μου είχε το μέγεθος μιας μπάλας του τένις. Αν και μου φαινόταν αδύνατο, λόγω του μεγέθους του, να βγει από μια τόσο μικρή τομή, μέσα σε δύο μέρες αυτός ο άνθρωπος μου έδωσε πίσω τη ζωή μου» ανέφερε χαρακτηριστικά στο BBC.
Όπως εξήγησε «η ανάρρωσή μου από τη χειρουργική επέμβαση στο Aberdeen Royal Infirmary ήταν πολύ πιο γρήγορη. Βγήκα από το νοσοκομείο δύο ημέρες αργότερα και επέστρεψα στην κανονική μου ζωή σχεδόν αμέσως, έχοντας απλώς μια μελανιά στο μάτι».
Πιο απλή διαδικασία με μεγαλύτερο αντίκτυπο
Από την πλευρά του ο κ. Γιαμουριάδης δήλωσε στο BBC Scotland News: «Παρατήρησα κατά τη διάρκεια της καριέρας μου, ειδικά κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής μου, ότι ακόμη και όταν η επέμβαση πηγαίνει πολύ καλά χωρίς επιπλοκές, οι ασθενείς χρειάζονται αρκετό χρόνο για να αναρρώσουν».
Ως προς τη διαδικασία, ο ίδιος εξήγησε ότι δεν ανακάλυψε αυτού του είδους την επέμβαση, αλλά ότι πρόκειται για μια τροποποίηση, προκειμένου να «δίνεται περισσότερος χώρος, από την εισαγωγή στον εγκέφαλο μέσω της περιοχής των φρυδιών, επιτρέποντας έτσι την αφαίρεση των πολύ μεγάλων όγκων του εγκεφάλου. Με αυτόν τον τρόπο, μας επιτρέπεται να κάνουμε την επέμβαση πιο γρήγορα και με λιγότερες επιπλοκές».
Στα πλεονεκτήματα της μεθόδου μετεγχειρητικά, προσθέτει ότι με την κρανιοτομή, ο ασθενής θα είχε αρκετές ουλές σε όλο του το μέτωπο, κάτι που δεν αποτελεί αποτέλεσμα της νεότερης μεθόδου, καθώς οι ασθενείς γυρνούν στο σπίτι τους με έναν απλό μώλωπα στο μάτι. Η φυσιολογική κατάσταση του ματιού επανέρχεται μετά από δύο μέρες.
«Πρόκειται για μια πρακτική που θα αλλάξει τα δεδομένα τόσο για τους ασθενείς, όσο και για τις οικογένειές τους» καταλήγει.
Καρκίνος: Επτά πρωτοπόροι Έλληνες δημιουργούν εργαλείο AI που ανιχνεύει μεταστάσεις
Καρκίνος: Το ευρείας χρήσης φάρμακο που μειώνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 20%