Μια πρόσφατα αναπτυχθείσα μορφή ινσουλίνης, ικανή να ενεργοποιείται και να απενεργοποιείται με βάση τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, έδειξε πολλά υποσχόμενη σε εργαστηριακά πειράματα και μελέτες σε ζώα. Η καινοτόμος αυτή προσέγγιση, που δημοσιεύθηκε στο Nature, θα μπορούσε να βοηθήσει τα άτομα με διαβήτη να ελέγχουν καλύτερα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους, μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας, της απότομης κι επικίνδυνης δηλαδή πτώσης της γλυκόζης στο αίμα.
Για πολλά άτομα που ζουν με διαβήτη, η διαχείριση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα αποτελεί καθημερινό αγώνα. Συχνά, βασίζονται σε συμπληρωματικές ενέσεις ινσουλίνης για να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα τους. Ωστόσο, η πρόβλεψη της ακριβούς ποσότητας ινσουλίνης που απαιτείται σε κάθε δεδομένη στιγμή μπορεί να είναι δύσκολη. Ακόμη και μικρά λάθη στη δοσολογία, όμως, μπορεί να οδηγήσουν σε υπογλυκαιμία, όπου το σάκχαρο στο αίμα πέφτει σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα, μια κατάσταση δυνητικά απειλητική για τη ζωή, εάν δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα και αποτελεσματικά.
Μια «έξυπνη» λύση ινσουλίνης
Η έρευνα, με επικεφαλής τη δρα Δρ Rita Slaaby, παρουσίασε μια λύση που αλλάζει τα δεδομένα: Ένα τροποποιημένο μόριο ινσουλίνης, που ανταποκρίνεται δυναμικά στις μεταβολές της γλυκόζης στο αίμα. Αυτή η παραλλαγή ινσουλίνης, που ονομάστηκε NNC2215, έχει σχεδιαστεί με έναν μοριακό διακόπτη που ενεργοποιείται ή απενεργοποιείται με βάση τα επίπεδα γλυκόζης που υπάρχουν στην κυκλοφορία του αίματος.
Όταν τα επίπεδα γλυκόζης είναι υψηλά, ο διακόπτης ανοίγει, επιτρέποντας στην ινσουλίνη να απομακρύνει ενεργά την περίσσεια σακχάρου από το αίμα. Αντίθετα, όταν τα επίπεδα γλυκόζης πέφτουν, ο διακόπτης κλείνει, μειώνοντας τη δραστηριότητα της ινσουλίνης και συμβάλλοντας στην πρόληψη των επικίνδυνων επιπτώσεων της υπογλυκαιμίας. Αυτός ο έξυπνος μηχανισμός μιμείται τη φυσική συμπεριφορά της ινσουλίνης, με τρόπο όμως που δεν μπορούν να επιτύχουν οι παραδοσιακές ενέσεις ινσουλίνης.
Ελπιδοφόρες ενδείξεις
Η αποτελεσματικότητα του NNC2215 δοκιμάστηκε σε εργαστηριακά πειράματα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν η συγκέντρωση γλυκόζης αυξήθηκε από 3 έως 20 mM -ένα εύρος τυπικό για τις διακυμάνσεις σε διαβητικούς ασθενείς- η ικανότητα του NNC2215 να συνδέεται στους υποδοχείς ινσουλίνης βελτιώθηκε κατά περισσότερο από 3 φορές. Αυτό επιβεβαίωσε τη δυνατότητα της ινσουλίνης να προσαρμόζει τη δραστηριότητά της ανταποκρινόμενη στα μεταβαλλόμενα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Η τροποποιημένη ινσουλίνη δοκιμάστηκε επίσης σε ζωικά μοντέλα, δίνοντας ελπιδοφόρα αποτελέσματα: Η NNC2215 ήταν εξίσου αποτελεσματική με την κανονική ανθρώπινη ινσουλίνη στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Το πιο σημαντικό είναι ότι η αυξημένη ευαισθησία της στη γλυκόζη παρείχε σημαντική προστασία από την υπογλυκαιμία σε αυτές τις δοκιμές.
Το μέλλον της φροντίδας του διαβήτη: Σε τροχιά για μια πιο εξατομικευμένη θεραπεία του διαβήτη
Αυτό το καινοτόμο εργαλείο έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει σημαντικά τη ζωή όσων πάσχουν από διαβήτη. Η ικανότητα του NNC2215 να αποτρέπει την απότομη πτώση των επιπέδων γλυκόζης θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα ευεργετική κατά τη διάρκεια του ύπνου, οπότε η υπογλυκαιμία είναι τόσο συχνή, όσο κι επικίνδυνη.
Εάν η περαιτέρω έρευνα επιβεβαιώσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του στον άνθρωπο, το NNC2215 θα μπορούσε να προσφέρει έναν πιο προσαρμόσιμο και αξιόπιστο τρόπο στους ασθενείς, ώστε να διαχειρίζονται καλύτερα την πάθηση. Παρέχοντας καλύτερο έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αυτή η τροποποιημένη ινσουλίνη μπορεί να συμβάλει στη μείωση τόσο των βραχυπρόθεσμων κινδύνων, όσο και των μακροπρόθεσμων επιπλοκών που σχετίζονται με τον διαβήτη.
Η ανάπτυξη της NNC2215 αποτελεί, επίσης, ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στην αναζήτηση πιο εξατομικευμένων θεραπειών για τον διαβήτη. Η μοναδική ικανότητά της να αυτορυθμίζεται με βάση τις ανάγκες του οργανισμού τη διαφοροποιεί από τις παραδοσιακές θεραπείες με ινσουλίνη, οι οποίες απαιτούν συνεχή παρακολούθηση και προσαρμογή από τους ασθενείς. Αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα μέλλον όπου η διαχείριση του διαβήτη θα είναι ασφαλέστερη και πιο εναρμονισμένη με τους φυσικούς ρυθμούς του οργανισμού.
Καθώς η έρευνα συνεχίζεται, γεννάται η ελπίδα είναι καινοτομίες όπως αυτή θα ανοίξουν το δρόμο για πιο έξυπνες, πιο αποτελεσματικές θεραπείες, που μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που ζουν με διαβήτη.
Στο δηλητήριο ενός σαλιγκαριού μπορεί να κρύβεται η θεραπεία για τον διαβήτη
Διαβήτης: Μια μεγάλη απειλή για την καρδιά – Το μυστικό για καλύτερη ποιότητα ζωής