Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί μία από τις πιο θανατηφόρες μορφές καρκίνου παγκοσμίως. Σύμφωνα με το Cancer Research UK, κατατάσσεται ως ο τρίτος πιο κοινός καρκίνος στη Βρετανία, με περίπου 50.000 διαγνώσεις ετησίως και 35.000 θανάτους. Παρά την υψηλή του θνησιμότητα, πολλές από τις ενδείξεις του παραμένουν άγνωστες στο ευρύ κοινό. Ειδικότερα, μία λιγότερο γνωστή ένδειξη του καρκίνου του πνεύμονα, ο πόνος στον ώμο και το χέρι, μπορεί να είναι ένα σοβαρό προειδοποιητικό σημάδι, σύμφωνα με το American Cancer Society.

Τι είναι ο καρκίνος του πνεύμονα;

Ο καρκίνος του πνεύμονα προκύπτει όταν τα κύτταρα στους πνεύμονες αρχίζουν να αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα. Οι περισσότεροι καρκίνοι του πνεύμονα αναπτύσσονται από τα κύτταρα που καλύπτουν τους αεραγωγούς. Ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να χωριστεί σε δύο κύριες κατηγορίες: τον μικροκυτταρικό και τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα. Ο μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα είναι λιγότερο κοινός αλλά πιο επιθετικός.

Ο όγκος Pancoast

Μία σπάνια και λιγότερο γνωστή μορφή καρκίνου του πνεύμονα είναι ο όγκος Pancoast, ο μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα που εντοπίζεται στην κορυφή του. Αυτός ο όγκος μπορεί να προκαλέσει πόνο στους ώμους και τα χέρια, καθώς και να επηρεάσει τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία που οδηγούν σε αυτές τις περιοχές. Οι συγκεκριμένοι όγκοι συνήθως διαγιγνώσκονται σε πιο προχωρημένα στάδια, γεγονός που καθιστά τη θεραπεία πιο δύσκολη.

Σημάδια και συμπτώματα

Τα κύρια σημάδια για το 95% των περιπτώσεων είναι το αναπνευστικό ή η γενικότερη εικόνα της υγείας. Αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν επίμονο βήχα που δεν υποχωρεί μετά από τρεις εβδομάδες, επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις στο στήθος, βήχας με αίμα, πόνος κατά την αναπνοή, επίμονη δύσπνοια και κόπωση και ξαφνική απώλεια βάρους. Σύμφωνα με έρευνες από το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS), οι ασθενείς με όγκους Pancoast συχνά εμφανίζουν και άλλα παράξενα συμπτώματα, όπως αλλαγές στο πρόσωπο ή αδυναμία εφίδρωσης από τη μία πλευρά του προσώπου. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να αξιολογούνται σοβαρά, καθώς μπορεί να είναι ενδείξεις καρκίνου του πνεύμονα.

Η διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα είναι συχνά δύσκολη. Σύμφωνα με το American Cancer Society, οι όγκοι Pancoast μπορεί να μην ανιχνεύονται εύκολα σε πρώιμα στάδια, καθώς τα συμπτώματα μπορεί να παραπέμπουν σε άλλες καταστάσεις, όπως η φλεγμονώδης ή μυοσκελετική πόνος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καθυστέρηση στη διάγνωση και, κατά συνέπεια, στη θεραπεία.

Η θεραπεία για τον καρκίνο του πνεύμονα και τους όγκους Pancoast εξαρτάται από την ακριβή θέση και το μέγεθος του όγκου. Οι κύριες επιλογές περιλαμβάνουν τη χειρουργική αφαίρεση, τη χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία. Σύμφωνα με τον Cancer Research UK, η επιτυχία της θεραπείας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την έγκαιρη διάγνωση. Στις περιπτώσεις όπου ο καρκίνος έχει προχωρήσει, η πρόγνωση είναι συχνά φτωχή, με μόλις το 10% των ασθενών να επιβιώνουν πάνω από 10 χρόνια μετά τη διάγνωση.

Πρόληψη και ενημέρωση

Η πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα είναι σε μεγάλο βαθμό εφικτή, με το 72% των περιπτώσεων να συνδέονται με το κάπνισμα. Οδηγίες για την αποφυγή του καπνίσματος και η ενημέρωση σχετικά με τη ρύπανση του αέρα είναι σημαντικές στρατηγικές για τη μείωση του κινδύνου. Σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, η εκπαίδευση σχετικά με τα συμπτώματα και τις ενδείξεις του καρκίνου του πνεύμονα είναι σημαντική για τη διάγνωση και την έγκαιρη παρέμβαση.

Διαβάστε επίσης:

Πνεύμονες: Ο γιατρός που είναι πολύτιμος για την αναπνευστική λειτουργία

Πόσο κινδυνεύουν οι πνεύμονες όσων κοιμούνται ελάχιστα

Πνευμονία: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την πιο σοβαρή λοίμωξη των πνευμόνων