Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή Duke-NUS στη Σιγκαπούρη ανακάλυψαν ότι η κυτταροκίνη ιντερλευκίνη-11 (IL11) παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία της γήρανσης, μέσω της εμπλοκής της στην αύξηση του λίπους και την απώλεια μυϊκής μάζας, βασικούς δείκτες γήρανσης. Μέσα από πειράματα σε ποντίκια, ανακάλυψαν ότι η αναστολή της δράσης της μπορεί να επιμηκύνει το προσδόκιμο ζωής με ποιοτική υγεία κατά 25%, επιβραδύνοντας τη σωματική φθορά που επιφέρει το γήρας.

Τα ευρήματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκαν στο Nature, κρίνονται σημαντικά, δεδομένης της νέας πραγματικότητας από τον συνεχώς γηράσκοντα πληθυσμό και τις σχετικές κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις στο πεδίο της υγειονομικής περίθαλψης. Επί τούτω οι επιστήμονες αναζητούν αποτελεσματικές παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να έχουν οφέλη έναντι της φυσιολογικής φθοράς και υπέρ της οικονομίας· σύμφωνα με υπολογισμούς, το κόστος από την αύξηση του προσδόκιμου ζωής κατά ένα μόλις έτος ανέρχεται σε 38 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Σαρκοπενία και συσσώρευση λίπους

Μέσα από προκλινικά πειράματα, η ομάδα διαπίστωσε ότι με την πάροδο του χρόνου αυξάνεται στα όργανα η έκφραση της IL11 (μικρής πρωτεΐνης της φλεγμονής), η οποία προάγει τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ και την κοιλιά, ενώ παράλληλα μειώνει τη μυϊκή μάζα και τη δύναμη. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα αποτελούν την πρώτη παγκοσμίως απόδειξη ότι η IL11 αποτελεί βασικό παράγοντα της γήρανσης.

Η Δρ. Anissa Widjaja, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια από το Πρόγραμμα Καρδιαγγειακών και Μεταβολικών Διαταραχών του Duke-NUS, δήλωσε ότι αφορμή για την έναρξη της μελέτης το 2017, στάθηκαν τα ευρήματα από πειράματα σε ιστούς, που έδειξαν αύξηση των επίπεδων της IL11 με την ηλικία (Photo: Duke Health)

Η καταστολή της IL11 ως θεραπεία

Με βάση το παραπάνω εύρημα, η ομάδα προχώρησε σε δοκιμή θεραπείας καταστολής της IL11, διαπιστώνοντας βελτίωση στον μεταβολισμό, αυξάνοντας την παραγωγή ωφέλιμου καφέ λίπους έναντι λευκού. Το καφέ λίπος διασπά τα σάκχαρα στο αίμα και τα τριγλυκερίδια για να βοηθήσει στη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος και στην καύση θερμίδων. Επιπλέον, παρατηρήθηκε βελτίωση της μυϊκής λειτουργίας και της συνολικής υγείας, καθώς και αύξηση του προσδόκιμου ζωής κατά 25% και στα δύο φύλα.

Σε αντίθεση με άλλα φάρμακα, όπως η μετφορμίνη και η ραπαμυκίνη, η θεραπεία αυτή μπλοκάρει πολλαπλές μηχανιστικές οδούς που δυσλειτουργούν με την ηλικία, προσφέροντας έτσι προστασία από πολυνοσηρότητα (συνύπαρξη πολλαπλών καταστάσεων υγείας) και γηριατρικά σύνδρομα.

Η θεραπεία κατά της IL11 πέτυχε θεαματικά αποτελέσματα και σε κυτταρικό επίπεδο: επιβράδυνε τη μείωση του μήκους των τελομερών, σημαντικού παράγοντα γήρανσης και εμφάνισης νοσημάτων, και διατήρησε την υγεία των μιτοχονδρίων, βελτιώνοντας τη δυνατότητά τους να παράγουν ενέργεια. Αυτό σημαίνει ότι τα κύτταρα διατηρούν την υγεία τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, επιβραδύνοντας τη συνολική γήρανση.

Προκλήσεις και προοπτικές από τη νέα μελέτη

Ο Καθηγητής Stuart Cook, επικεφαλής της μελέτης, τόνισε ότι η ανάπτυξη και έγκριση μιας θεραπείας καταστολής της IL11 θα χρειαστεί ισχυρή χρηματοδότηση και σαφείς κατευθυντήριες οδηγίες για την εφαρμογή της. Από την πλευρά του, ο Καθηγητής Thomas Coffman, Κοσμήτορας της Duke-NUS, επεσήμανε ότι, παρά την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ των ετών που ζούμε και των ετών που ζούμε με καλή υγεία. Αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να είναι καθοριστική, επιτρέποντας στους ηλικιωμένους να παραμείνουν υγιείς, με μικρότερη ευπάθεια και καλύτερη καρδιομεταβολική υγεία.

Διαβάστε επίσης:

Το νο1 μυστικό μακροζωίας και ευτυχίας κρύβεται σε αυτή την απλή πρακτική

Το δημοφιλές ρόφημα που κρύβει το μυστικό της μακροζωίας – Δύο φλιτζάνια στο γραφείο αρκούν

Απίστευτο: Είναι 93 χρονών και έχει τη βιολογική ηλικία ενός 30άρη – Ποιο είναι το μυστικό του