Η φρενίτιδα με τις πασίγνωστες και «μαγικές» πένες αδυνατίσματος για τη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και της παχυσαρκίας αντίστοιχα πήρε παγκόσμιες διαστάσεις. Οι ελλείψεις δεν αποτέλεσαν μόνο ελληνικό φαινόμενο, αλλά και παγκόσμιο. Όσον αφορά στις ΗΠΑ για παράδειγμα, η προμήθεια της ενέσιμης σεμαγλουτίδης ήταν δύσκολη και λόγω κόστους για όσους δεν είχαν ασφάλιση. Ως αποτέλεσμα, αρκετοί στράφηκαν σε μη αξιόπιστες πηγές, όπως μη αδειοδοτημένα ηλεκτρονικά φαρμακεία ή ιστότοπους τηλεϊατρικής, παρακάμπτοντας το γραφείο του γιατρού, γεγονός που θα μπορούσε να εκθέσει τους ασθενείς σε κινδύνους. Η πρακτική αυτή φαίνεται όμως ότι θα ήταν αποδεκτή από αρκετούς ασθενείς.

Πιο συγκεκριμένα, νεότερη μελέτη από το Ιατρικό Κέντρο Wexner του Κρατικού Πανεπιστημίου του Οχάιο αποκαλύπτει ότι 1 στους 4 (25%) από τους 1.006 ενήλικες που συμμετείχαν στην έρευνα θα εξέταζε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει ένα ενέσιμο φάρμακο για την απώλεια βάρους χωρίς να συμβουλευτεί τον γιατρό του. Πιο συγκεκριμένα, στους λόγους περιλαμβάνονταν:

  • Το χαμηλότερο κόστος (18%)
  • Δεν καλύπτονται από την ασφάλιση (15%)
  • Αδυναμία λήψης συνταγής από το γιατρό τους (9%)
  • Έλλειψη διαθεσιμότητας μέσω φαρμακείου (6%)

«Είναι πραγματικά σημαντικό για όσους θέλουν να χάσουν βάρος να συζητήσουν πρώτα τις επιλογές με το γιατρό τους. Δεν ταιριάζουν όλες οι αγωγές σε όλους, διότι κάθε φάρμακο μπορεί να έχει κινδύνους και παρενέργειες. Ένας έμπιστος γιατρός μπορεί να εξετάσει το ιατρικό ιστορικό και τα τρέχοντα φάρμακα ενός ασθενούς για να αξιολογήσει τους ιδιαίτερους κινδύνους και τα οφέλη τους», προειδοποίησε η Δρ Shengyi Mao, MD, ιατρός εσωτερικής ιατρικής του Ohio State.

Η δράση των νέων φαρμάκων 

Τα φάρμακα αυτά, γνωστά ως αγωνιστές υποδοχέων GLP-1, αναπτύχθηκαν αρχικά για τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Κατά τη διάρκεια μελετών ασφάλειας και αποτελεσματικότητας, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα φάρμακα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απώλεια βάρους επειδή μπορούν να περιορίσουν την όρεξη και να επιβραδύνουν την κένωση του στομάχου. Περαιτέρω μελέτες έδειξαν ότι μπορούν να μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιαγγειακού θανάτου.

Τον περασμένο Μάρτιο, ο Οργανισμός Τροφίμων Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε τη σεμαγλουτίδη για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου σε ενήλικες που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και έχουν διαγνωστεί με καρδιαγγειακή νόσο. Ωστόσο, φέτος ο Οργανισμός εξέδωσε δύο προειδοποιήσεις σχετικά με τη συνθετική σεμαγλουτίδη, συμπεριλαμβανομένων αναφορών για λάθη στη δοσολογία που οδήγησαν σε νοσηλεία και αναποτελεσματικά συστατικά. Ορισμένα από τα προσαρμοσμένα και κατά παραγγελία φάρμακα, ως εναλλακτικές λύσεις των επώνυμων φαρμάκων, ενδέχεται να χρησιμοποιούν διαφορετικό δραστικό συστατικό από αυτό που έχει εγκριθεί από τον οργανισμό, προειδοποιούν οι ειδικοί του Οργανισμού. Διερευνώνται επίσης αναφορές για την κυκλοφορία πλαστών Ozempic στην αγορά των ΗΠΑ.

«Η παχυσαρκία είναι μια σοβαρή και σύνθετη χρόνια ασθένεια. Κάθε περίπτωση είναι όμως διαφορετική κι έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης βάρους είναι συχνά η καλύτερη επιλογή, επειδή η απώλεια βάρους και η διατήρησή του απαιτεί αλλαγή του τρόπου ζωής και δια βίου δέσμευση», δήλωσε η Δρ Mao. «Τα φάρμακα για την απώλεια βάρους μπορεί να είναι αποτελεσματικά για ορισμένους ανθρώπους, αλλά μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες και το βάρος μπορεί να επιστρέψει μετά τη διακοπή της λήψης τους» προειδοποιεί.

Διαβάστε επίσης:

Αναισθησία: Ο σοβαρός κίνδυνος που απειλεί όσους λαμβάνουν φάρμακα παχυσαρκίας

Παίρνετε σεμαγλουτίδη; Οι απαραίτητες αλλαγές που πρέπει να κάνετε στη διατροφή σας

Αδυνάτισμα: Ποιοι το πετυχαίνουν καλύτερα με φάρμακα και ποιοι με δίαιτα