Με επιτυχία στέφθηκε η πρώτη σε παγκόσμιο επίπεδο μεταμόσχευση ματιού σε έναν βετεράνο του αμερικανικού στρατού, τον Aaron James. Οι ερευνητές του NYU Langone Health αναφέρουν ότι ένα χρόνο μετά την πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση, ο James σημειώνει απίστευτη πρόοδο και είναι σε θέση να επιστρέψει στην καθημερινότητά του.

Ο 46χρονος James υπέστη συντριπτικά τραύματα το 2021, ενώ εργαζόταν ως τεχνικός σε γραμμές ρεύματος υψηλής τάσης. Το ατύχημα είχε συνέπεια ο άνδρας να χάσει το μεγαλύτερο μέρος του προσώπου του, γεγονός που οδήγησε σε εκτεταμένες και απαιτητικές μεταμοσχεύσεις.

Επανάσταση στις μεταμοσχεύσεις

Μετά το πέρας της επέμβασης, ο 46χρονος έχει σημειώσει αξιοσημείωτα βήματα ανάρρωσης, με το μεταμοσχευμένο μάτι να δείχνει ενθαρρυντικά σημάδια βιωσιμότητας. Σύμφωνα με την ιατρική ομάδα που έκανε τη μεταμόσχευση, το μάτι έχει διατηρήσει φυσιολογική πίεση, ροή αίματος και μέγεθος. Αυτοί οι παράγοντες είναι ιδιαίτερα σημαντικοί, καθώς τα μάτια των δοτών συχνά συρρικνώνονται μετά από τέτοιες διαδικασίες, γεγονός που αποτελεί σημαντική πρόκληση στον τομέα.

Παρ’ όλο που ο James δεν έχει ανακτήσει την όρασή του στο μεταμοσχευμένο μάτι, οι ερευνητές παραμένουν αισιόδοξοι ότι αυτό μπορεί να αλλάξει. Η αισιοδοξία τους βασίζεται στο γεγονός ότι έχουν επιβιώσει τα κωνία και τα ραβδία, τα φωτοευαίσθητα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την όραση. Κάνοντας ηλεκτρορετινογράφημα, οι ειδικοί επιβεβαίωσαν ότι τα κύτταρα αυτά ανταποκρίνονται στο φως, κάτι που αποτελεί κρίσιμη ένδειξη για την πιθανή αποκατάσταση της όρασης.

«Αυτή η ηλεκτρική απόκριση μετατρέπει το φως σε σήματα που ο εγκέφαλος θα μπορούσε να ερμηνεύσει, δίνοντας ελπίδα για το μέλλον των μεταμοσχεύσεων ματιών με στόχο την αποκατάσταση της όρασης», δήλωσε η ερευνητική ομάδα.

Η οικογένεια James. Photo: BBC

Ένα εκπληκτικό ταξίδι ανάκαμψης

Εκτός από τη μεταμόσχευση του ματιού, ο James υποβλήθηκε τον Μάιο του 2022 σε χειρουργική επέμβαση 21 ωρών με στόχο τη μερική μεταμόσχευση προσώπου, γεγονός που τον καθιστά μόλις τον 19ο άνθρωπο στις ΗΠΑ που έχει υποβληθεί σε μια τέτοια επέμβαση. Πάνω από 140 επαγγελματίες υγείας συνεργάστηκαν σε αυτή την πολύπλοκη χειρουργική επέμβαση, η οποία περιελάμβανε τη μεταμόσχευση ιστού από έναν άνδρα δότη ηλικίας 30 ετών. Οι χειρουργοί εισήγαγαν επίσης βλαστοκύτταρα από τον μυελό των οστών του δότη στο οπτικό νεύρο του James για να τονώσουν την αναγέννησή του.

Μετά την επέμβαση, ο James έχει επιτύχει αρκετά σημαντικά ορόσημα, όπως η ανάκτηση της ικανότητάς του να τρώει στερεά τροφή και η αποκατάσταση της όσφρησης. Οι χειρουργοί και οι οφθαλμίατροί του έχουν μείνει έκπληκτοι από την πρόοδό του.

«Τα αποτελέσματα που βλέπουμε μετά από αυτή την επέμβαση είναι εκπληκτικά και θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για νέα κλινικά πρωτόκολλα και να εμπνεύσουν περαιτέρω έρευνα για σύνθετες μεταμοσχεύσεις, που αφορούν σε κρίσιμα όργανα», δήλωσε η δρ. Vaidehi Dedania, οφθαλμίατρος του James.

Το μέλλον της μεταμόσχευσης οφθαλμών

Αν και η ανάκτηση της όρασης στο μεταμοσχευμένο μάτι είναι ο απώτερος στόχος, ο James ζει ήδη μια πιο ολοκληρωμένη ζωή χάρη στην επέμβαση. Οι ερευνητές μελετούν την περίπτωσή του για να αντλήσουν περαιτέρω γνώσεις σχετικά με την αποκατάσταση της όρασης μέσω μεταμοσχεύσεων, με την ελπίδα ότι η πρόοδος του James θα μπορούσε να καθοδηγήσει μελλοντικές ιατρικές ανακαλύψεις στον τομέα αυτό.

«Αυτή ήταν η πιο μεταμορφωτική χρονιά της ζωής μου», δήλωσε ο James. «Μου δόθηκε το δώρο μιας δεύτερης ευκαιρίας και δεν θεωρώ ούτε μια στιγμή δεδομένη», δήλωσε από την πλευρά του ο ίδιος ο James.

Διαβάστε επίσης:

Αττικόν – Τσαγκάρης: 40 μεταμοσχεύσεις πνευμόνων από το εθνικό πρόγραμμα – Αναμένονται «ιστορικά υψηλά» για τη δωρεά οργάνων

Δωρεές οργάνων: Τι αλλάζει από το φθινόπωρο – Πώς θα αυξηθούν οι μεταμοσχεύσεις

Δωρεά οργάνων – Μεταμοσχεύσεις: Οι 1.522 δότες και το μακρύ ταξίδι ζωής για τους λήπτες