Για πολλές γυναίκες, η εμμηνόπαυση αποτελεί μια δύσκολη περίοδο, ειδικά λόγω των εξάψεων, που διαταράσσουν σημαντικά την καθημερινότητά τους.  Οι εξάψεις είναι ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα, που οφείλονται στη μείωση των οιστρογόνων. Αυτή η πτώση των ορμονών συχνά συνοδεύεται όχι μόνο από εξάψεις, αλλά και νυχτερινές εφιδρώσεις και διαταραγμένο ύπνο. Η παραδοσιακή λύση για την αντιμετώπιση αυτών των συμπτωμάτων είναι η ορμονοθεραπεία, η οποία ωστόσο δεν είναι κατάλληλη για όλες τις γυναίκες, είτε λόγω παρενεργειών είτε λόγω άλλων ιατρικών περιορισμών.

Ωστόσο, έρευνα μας συστήνει ένα νέο φάρμακο που υπόσχεται να αλλάξει τα δεδομένα. Το elinzanetant είναι ένα μη ορμονικό φάρμακο που δρα γρήγορα και αποτελεσματικά, προσφέροντας ανακούφιση από τις εξάψεις χωρίς την ανάγκη χορήγησης οιστρογόνων. Αντί να αυξάνει τα επίπεδα ορμονών στο σώμα,  στοχεύει σε δύο υποδοχείς στον εγκέφαλο που είναι υπεύθυνοι για τις εξάψεις, τον νυχτερινό ιδρώτα και τις αλλαγές διάθεσης.

Η αποτελεσματικότητα του νέου σκευάσματος υποστηρίζεται από δύο μεγάλες κλινικές μελέτες, τις OASIS 1 και 2, οι οποίες δημοσιεύτηκαν στο Journal of the American Medical Association. Στις δοκιμές συμμετείχαν πάνω από 600 γυναίκες ηλικίας 40-65 ετών, με μέτριες έως σοβαρές εξάψεις. Οι γυναίκες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η μία ομάδα λάμβανε elinzanetant καθημερινά για 12 εβδομάδες, ενώ η άλλη ομάδα λάμβανε εικονικό φάρμακο (placebo).

Τι έδειξε η έρευνα

Οι γυναίκες που χρησιμοποιούσαν το elinzanetant ανέφεραν σημαντική μείωση των εξάψεων από την πρώτη εβδομάδα χρήσης. Μέχρι την 12η εβδομάδα, το 70% των συμμετεχόντων παρατήρησε μείωση των συμπτωμάτων κατά 50% ή περισσότερο. Επίσης, βελτιώθηκε η ποιότητα του ύπνου, ενισχύοντας τη συνολική αίσθηση ευεξίας. Η Dr. JoAnn V. Pinkerton, επικεφαλής της έρευνας στο University of Virginia, δήλωσε: «Η αποτελεσματικότητα του elinzanetant στην ανακούφιση των εξάψεων σε γυναίκες με σοβαρά συμπτώματα, μαζί με τις βελτιώσεις στον ύπνο και τη διάθεση, δείχνει ότι έχει μεγάλο δυναμικό ως μη οιστρογονική θεραπεία για τις γυναίκες που υποφέρουν από τις συνέπειες της εμμηνόπαυσης». Η ειδική ερευνήτρια Jocelyn Solis-Moreira επισημαίνει ότι η μελέτη χαρίζει ελπίδα για μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση στις υπάρχουσες θεραπείες.

Το νέο σκεύμασμα είναι ασφαλές, με τις πιο συχνές παρενέργειες να είναι ελαφροί πονοκέφαλοι και μικρή αίσθηση κόπωσης. Δεν προκαλεί σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, κάνοντάς το μια καλή επιλογή για γυναίκες που ανησυχούν για τις παρενέργειες των ορμονικών θεραπειών. Όμως, αν και τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, υπάρχουν περιορισμοί. Η μελέτη περιλάμβανε κυρίως λευκές γυναίκες και δεν εξετάστηκαν άλλες εθνοτικές ομάδες ή γυναίκες στην περιεμμηνόπαυση. Επιπλέον, τα δεδομένα βασίστηκαν σε αυτοαναφορές, που μπορεί να είναι υποκειμενικές. Με τη συνεχιζόμενη έρευνα, αναμένεται να επιβεβαιωθεί περαιτέρω η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά του, συμβάλλοντας σε μια πιο άνετη και υγιή ζωή για πολλές γυναίκες.

Διαβάστε επίσης:

Εμμηνόπαυση: Επτά tips από τους ειδικούς για αποτελεσματική άσκηση

Εμμηνόπαυση: Το βότανο που ανακουφίζει από τις εξάψεις – Ρίχνει σάκχαρο και χοληστερόλη

Εμμηνόπαυση: Πόσο επικίνδυνες είναι οι ημικρανίες και οι εξάψεις για τη γυνακεία καρδιά – Έρευνα απαντά