Η υψηλή αρτηριακή πίεση, γνωστή και ως υπέρταση, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πάνω από ένα δισεκατομμύριο ενήλικες παγκοσμίως πάσχουν από υπέρταση, με τα δύο τρίτα από αυτούς να ζουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Η ανάγκη για νέες και πιο αποτελεσματικές θεραπείες είναι μεγαλύτερη από ποτέ, και η επιστήμη φαίνεται να ανταποκρίνεται σε αυτή την ανάγκη.

Μία πρόσφατη έρευνα που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας το 2024 φέρνει νέα ελπίδα για τη θεραπεία της υπέρτασης. Η έρευνα, με την ονομασία «VERONICA-Nigeria», πραγματοποιήθηκε από το George Institute for Global Health και δείχνει ότι ένα νέο χάπι με την ονομασία GMRx2 μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στη θεραπεία της υψηλής πίεσης. Το χάπι αυτό συνδυάζει χαμηλές δόσεις τριών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται ήδη για την αντιμετώπιση της υπέρτασης: τελμιζαρτάνη, αμλοδιπίνη και ινδαπαμίδη.

Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της έρευνας
Στην έρευνα συμμετείχαν ασθενείς από τη Νιγηρία με μη ελεγχόμενη υπέρταση. Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η μία έλαβε το νέο χάπι GMRx2, ενώ η άλλη ακολούθησε την τυπική θεραπεία που συνιστάται από τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας της Νιγηρίας, η οποία περιλαμβάνει το ξεκίνημα με ένα μόνο φάρμακο και την προοδευτική προσθήκη άλλων φαρμάκων εάν η πίεση δεν ελέγχεται επαρκώς.

Μετά από έξι μήνες θεραπείας, οι ασθενείς που έλαβαν το GMRx2 παρουσίασαν μέση μείωση της συστολικής πίεσης κατά 31 mmHg, σε σύγκριση με 26 mmHg μείωση στην ομάδα που ακολούθησε την τυπική θεραπεία. Η διαφορά αυτή είναι σημαντική, καθώς κάθε μείωση της συστολικής πίεσης κατά 5 mmHg μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβάντων κατά 10%.

Επιπλέον, μετά από μόλις ένα μήνα θεραπείας, το 81% των ασθενών που έλαβαν το GMRx2 κατάφεραν να ελέγξουν την πίεσή τους, σε σύγκριση με 55% στην ομάδα της τυπικής θεραπείας. Αυτή η βελτίωση διατηρήθηκε και μετά από έξι μήνες, με το 82% να διατηρεί ελεγχόμενη πίεση, σε σύγκριση με 72% στην άλλη ομάδα.

Το GMRx2 αναμένεται να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για τη βελτίωση της υγείας των ανθρώπων που πάσχουν από υπέρταση, ειδικά σε χώρες όπου η πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη είναι περιορισμένη. Ο Καθηγητής Dike Ojji, επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε ότι «ακόμα και όταν η τυπική θεραπεία ακολουθεί πιστά τις οδηγίες, το GMRx2 προσφέρει σημαντικά καλύτερη μείωση της πίεσης».

Το χάπι αυτό έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό στην ιατρική περίθαλψη, μιας και οι υπάρχουσες θεραπείες συχνά απαιτούν πολλαπλά φάρμακα και συνεχή παρακολούθηση, κάτι που μπορεί να είναι δύσκολο να επιτευχθεί σε χώρες με περιορισμένους πόρους. Το GMRx2, το οποίο βρίσκεται ήδη σε διαδικασία έγκρισης από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), προσφέρει μια απλή και αποτελεσματική λύση, μειώνοντας την ανάγκη για πολλαπλά φάρμακα και συνεχείς επισκέψεις στον γιατρό.

Διαβάστε επίσης:

Η εύκολη άσκηση που γίνεται παντού και μειώνει την αρτηριακή πίεση

Υπέρταση: Η καθημερινή δραστηριότητα που «ρίχνει» την πίεση – Δοκιμάστε την!

​Πίεση: Τι ώρα να παίρνετε τα χάπια ​για να δρουν καλύτερα