Οι γιατροί έχουν βρεθεί εδώ και χρόνια σε αδιέξοδο σχετικά με τον τρόπο αποτελεσματικής αντιμετώπισης της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος, μιας πάθησης που επηρεάζει πάνω από το ένα τέταρτο του ενήλικου πληθυσμού παγκοσμίως. Ωστόσο, μια εκπληκτική νέα μελέτη δείχνει ότι η απάντηση μπορεί να βρίσκεται σε ένα εξωτικό μούρο του Αμαζονίου που ονομάζεται camu camu.
H μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος είναι μια σοβαρή πάθηση που χαρακτηρίζεται από συσσώρευση λίπους στο ήπαρ, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή, ουλές και ακόμη και ηπατική ανεπάρκεια εάν δεν αντιμετωπιστεί. Συνδέεται στενά με την παχυσαρκία, τον διαβήτη και τις μεταβολικές διαταραχές, γεγονός που την καθιστά μια αυξανόμενη κρίση δημόσιας υγείας. Eπί του παρόντος δεν υπάρχουν εγκεκριμένες φαρμακευτικές θεραπείες, αφήνοντας ως μοναδικές επιλογές τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η απώλεια βάρους και η άσκηση.
Γι’ αυτό, η διαπίστωση ότι το φρούτο camu camu, ένα μικρό κόκκινο μούρο που αναπτύσσεται στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου θα μπορούσε να δώσει μια λύση στο πρόβλημα, θεωρείται σημαντική. Το συγκεκριμένο φρούτο περιέχει αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και άλλες ευεργετικές φυτικές ενώσεις που ονομάζονται πολυφαινόλες. Σε μια πρόσφατη τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή δοκιμή, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell Reports Medicine, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χορήγηση σε υπέρβαρους και ενήλικες με υψηλές τιμές των τριγλυκεριδίων μόλις 1,5 γραμμαρίου σκόνης camu camu την ημέρα για 12 εβδομάδες οδήγησε σε σημαντική μείωση του ηπατικού λίπους κατά 15,85% σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.
«Το μικροβίωμα του εντέρου μεταβολίζει τα μεγάλα μόρια πολυφαινολών που δεν μπορούν να απορροφηθούν από το έντερο, μετατρέποντάς τα σε μικρότερα μόρια που μπορεί να αφομοιώσει ο οργανισμός για να μειώσει το ηπατικό λίπος», εξηγεί ο Δρ. André Marette, κύριος συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο Université Laval.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η λήψη συμπληρωμάτων camu camu μείωσε τα επίπεδα δύο βασικών ηπατικών ενζύμων, της ALT και της AST, τα οποία είναι αυξημένα σε άτομα με λιπώδη ηπατική νόσο και υποδεικνύουν ηπατική βλάβη. Επιπλέον, το εξωτικό μούρο φάνηκε να μεταβάλλει ευεργετικά το μικροβίωμα του εντέρου, αυξάνοντας την αφθονία ορισμένων βακτηρίων που συνδέονται με τη βελτίωση της μεταβολικής υγείας.
Τα «θαυματουργά» συστατικά
Ο Δρ Marette εκτιμά ότι αυτά τα πλεονεκτήματα οφείλονται στην υψηλή συγκέντρωση πολυφαινολών, οι οποίες είναι γνωστό ότι έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Όπως εξηγεί, «θα μπορούσαν να μειώσουν τη λιπογένεση, δηλαδή τον σχηματισμό λιποσταγονιδίων στο ήπαρ. Θα μπορούσαν επίσης να διεγείρουν την αποικοδόμηση των λιπιδίων με οξείδωση. Ένας συνδυασμός των δύο μηχανισμών πιθανώς εξηγεί την υψηλή αποτελεσματικότητα του εκχυλίσματος, καθώς παίζουμε και στις δύο πλευρές του νομίσματος. Υποθέτουμε ότι το αρχικό εντερικό μικροβίωμα επηρεάζει την απόκριση στις πολυφαινόλες. Αν βρούμε τους παράγοντες που εμπλέκονται, ίσως μπορέσουμε να τροποποιήσουμε το μικροβίωμα και να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα του εκχυλίσματος».
Είναι ενδιαφέρον ότι οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν αλλαγές στο σωματικό βάρος ή στο συνολικό σωματικό λίπος κατά τη διάρκεια της μελέτης, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι ειδικές για το ήπαρ επιδράσεις του camu camu είναι ανεξάρτητες από την απώλεια βάρους. Αυτό ανοίγει την πιθανότητα το μούρο να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για την πρόληψη αλλά και ως θεραπεία για όσους ήδη παλεύουν με τη λιπώδη νόσο του ήπατος.
Ήπαρ: Πόσο το απειλεί η κοιλίτσα – Ποιοι είναι πιο ευάλωτοι
Αυτό είναι το Nο1 μυστικό για υγιές ήπαρ
Η διατροφή που μειώνει κατά 50% τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ – Τι περιλαμβάνει