Η διαχείριση του βάρους παραδοσιακά εστιάζει σε δίαιτες, άσκηση και φάρμακα. Ωστόσο, μια επαναστατική έρευνα από τη Νότια Κορέα προτείνει μια νέα προσέγγιση: την ηλεκτρική διέγερση του εγκεφάλου για την καταστολή της όρεξης. Η ομάδα του Δρ. Ki-young Shin από το Ινστιτούτο Ηλεκτροτεχνολογίας της Κορέας (KERI) χρησιμοποιεί τη διακρανιακή μαγνητική διέγερση του εγκεφάλου (tRNS) για να επηρεάσει την επιθυμία μας για φαγητό.

Η τεχνική tRNS περιλαμβάνει την αποστολή απαλών ηλεκτρικών ρευμάτων μέσω του τριχωτού της κεφαλής, προκειμένου να επηρεαστούν περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τον έλεγχο της όρεξης. Η μελέτη, σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ, επικεντρώνεται στον προμετωπιαίο φλοιό, που παίζει σημαντικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων και στον έλεγχο των παρορμήσεων.

Πώς λειτουργεί η ηλεκτρική διέγερση για την καταστολή της όρεξης
Η ηλεκτρική διέγερση θεωρείται ότι ενισχύει την ικανότητα του εγκεφάλου να αντιστέκεται στις επιθυμίες και να κάνει πιο συνειδητές διατροφικές επιλογές. Το ρεύμα που χρησιμοποιείται είναι ήπιο και σχεδόν μη αντιληπτό από τους συμμετέχοντες, προσφέροντας έναν μη επεμβατικό τρόπο για τη μείωση της πείνας.

Η μελέτη περιλάμβανε 60 γυναίκες εθελόντριες, χωρισμένες σε δύο ομάδες: μια ομάδα που έλαβε την πραγματική θεραπεία tRNS και μια ομάδα ελέγχου που έλαβε placebo. Οι συμμετέχουσες υποβλήθηκαν σε έξι συνεδρίες ηλεκτρικής διέγερσης σε δύο εβδομάδες, με κάθε συνεδρία να διαρκεί 20 λεπτά. Το ρεύμα που χρησιμοποιήθηκε ήταν 2 mA.

Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι ενθαρρυντικά. Η ομάδα που έλαβε τη θεραπεία ανέφερε σημαντική μείωση της όρεξης και της διάθεσης για φαγητό σε σύγκριση με την ομάδα placebo. Το ενδιαφέρον είναι ότι η θεραπεία φαίνεται να βοηθά στην καταπολέμηση του συναισθηματικού φαγητού, κάτι που μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε περιόδους άγχους ή συναισθηματικής έντασης. Ο Δρ. Shin εξηγεί ότι, αν η τεχνολογία αυτή γίνει διαθέσιμη στο σπίτι με λιγότερες παρενέργειες σε σύγκριση με υπάρχουσες θεραπείες παχυσαρκίας, μπορεί να προσφέρει μια εύκολη και απλή μέθοδο καθημερινής διαχείρισης της όρεξης.

Η δυνατότητα χρήσης της ηλεκτρικής διέγερσης στο σπίτι είναι ιδιαίτερα ελκυστική. Αντί για συνεχείς επισκέψεις σε γιατρούς ή εξάρτηση από ακριβά φάρμακα, οι χρήστες θα μπορούσαν να ξεκινούν την ημέρα τους με μια γρήγορη, ανώδυνη συνεδρία διέγερσης του εγκεφάλου. Αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να προσφέρει ένα σημαντικό πλεονέκτημα στη διαχείριση της διατροφής και της όρεξης.

Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι αυτή η τεχνολογία δεν αποτελεί μαγική λύση. Είναι πιο πιθανό να είναι αποτελεσματική όταν συνδυάζεται με άλλες υγιείς συνήθειες, όπως η βελτίωση της διατροφής και η τακτική άσκηση. Για εκείνους που παλεύουν με έντονη επιθυμία για φαγητό ή συναισθηματική κατανάλωση τροφής, η tRNS μπορεί να γίνει ένα χρήσιμο εργαλείο στη διαχείριση της υγείας τους.

Διαβάστε επίσης:

Φεύγετε νηστικοί από το σπίτι; Τέσσερις λόγοι να τρώτε πρωινό – Εννέα σημάδια SOS που δείχνουν ότι το έχετε ανάγκη

Καινοτόμος κάψουλα ελέγχει την όρεξη – Αρκεί να την καταπιούμε

Το κόλπο των 3′ που κόβει την όρεξη και πετυχαίνει πάντα